Hobulaiu ainus püsielanik: aastatega õpid seda saart üha enam hindama

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee


Kessu regati jahid Hobulaiu all. Foto: Urmas Lauri

Hobulaiu on oma püsielupaigaks märkinud vaid üks inimene – Triin Talving. Osmussaarel on viis püsielanikku.

„Selle aja jooksul, kui saarele ei saa ja sealt maha ei saa, ma seal olla ei saa,“ ütles Hobulaiu püsielanik Triin Talving. „Minu püsielukoht [Kadakaranna talu Hobulaiul] on pigem suviseks resideerumiseks, reaalselt on tegemist suvekoduga.“

Talvingu sõnul olnud saarel enne sõda seitse suitsu, ka praegu on seal suviti kuus või seitse peret.

Kuigi parvlaev Ormsö läheb Hobulaiu külje alt mööda, pole väikesaare elanikel sellest ei sooja ega külma, sest saare ja mandri vahel peetakse ühendust oma paadi või mootorsaaniga.

Saareelanikud peavad ise enda tarvis elektrit tootma. Päikesepaneele saarel elektrit tootmas pole, kuid üks pisike tuulik siiski olevat. „Meil on elekter generaatori abil, sellest piisab,“ nentis Talving. Paari hektari suuruses Kadakaranna talus on elektrit vaja ainult arvuti ja taskutelefoni aku laadimiseks. Telekat neil pole.

Triin Talving on Tallinnas ühes ravimi- ja tervishoiuteenusega tegelevas ettevõttes projektikoordinaator. See amet võimaldab tal ka Hobulaiult kaugtööd teha. „Aga Tallinnas pean ikka töö asjus käima,“ nentis Talving.

Talving meenutas, et lapsena oli ta suviti Hobulaiul vanavanemate juures nii palju kui võimalik. Teismeliseeas sattunud ta laiule üsna harva. „Aga nüüd olen märganud, et kui aastaid lisandub, õpid hindama seda rahu ja vaikust, mida seal olles saad nautida,“ ütles Hobulaiu ainus püsiealnik.

Statistikaameti andmetel elas 2017. aasta 1. jaanuari seisuga Eesti saartel ligi 44 100 inimest. Püsielanikud olid 22 saarel, mida on kolme saare võrra enam kui viimase, 2011. aasta rahvaloenduse ajal.

Saareelanike osatähtsus Eesti kogurahvastikust moodustas 2017. aasta alguses 3%.

Maa-ameti andmetel on Eestis üle 2000 saare, kuid elatakse neist vaid üksikutel. Läänemaal on püsiasustus Vormsis, Osmussaarel ja Hobulaiul.

Vt ka: “Hobulaid lisandus püsiasustusega saarte hulka

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments