Lauri Luik: kommunaalülesannete loetelu ei ole koalitsioonilepe

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Lauri Luik. Foto: Arvo Tarmula
Lauri Luik. Foto: Arvo Tarmula

Reformierakonna esinumber Haapsalus Lauri Luik ütles pärast uue võimuliidu koalitsioonileppega tutvumist, et oleks oodanud sellelt dokumendilt ka visiooni, et kuhu linn järgmise nelja aastaga välja soovib jõuda.

Antud lepingu puhul on tegu peamiselt tegevuste loeteluga. Tõsi, seal on rida häid asju, mis tuleb linnas niikuinii ära teha, kuid see on valitsuse elementaarne töö.

Vastuseta jäävad kolm võtmeküsimust. Kuidas kavatsetakse võidelda sellega, et elanike arvu vähenemine pidurduks ja pöörduks tõusule? Kuidas plaanib linn meelitada siia ettevõtjaid, kes looks uusi tasuvaid töökohti? Mis annab Haapsalu maapiirkonna elanikele kindluse, et Ridala ja Haapsalu ühinemisleppes kokku lepitu ka tegelikult realiseerub?

  • Praeguse põhikooli hoonet ehk Kuuse tn 1 linna rahadega lähima kümne aasta jooksul korda teha ei ole reaalne. Mulle jääb arusaamatuks, miks tuhandete inimeste jaoks emotsionaalselt nii olulisest koolimajast otsustati loobuda ja rajada uus. Aga see rong on juba kahjuks läinud. Seega tuleb mõelda, kuidas see hoone võimalikult ratsionaalset kasutust leiaks. Nagu öeldud, linnal selleks raha ei ole. Seetõttu tuleb sellest teha riigimaja, kuhu koonduvad kõik Haapsalus tegutsevad riigiasutused ning mille renoveerimise maksab kinni riik.
  • Haapsalu suurim taristut puudutav probleem – teed ja tänavad – on lepingus samuti nõrgalt kajastatud. Mida tähendab “korrastame võimalikult suures mahus”? See ei ütle ju mitte midagi. Tõsi, kõnniteede parandamise lubadus, 500 meetrit aastas, on konkreetne ja kiiduväärt, samuti koolibussiteede mustkatte alla panek (see puudutab õigupoolest ühte teelõiku Ridalas). Kahju, et Jõõdre kergliiklustee suhtes kindlamat kõneviisi kasutatud ei ole. Millegi eest „seismine“ on tore, aga see ei tähenda midagi.
  • Venekeelse põhihariduse tagamine, mis praegugi toimib, on koalitsioonileppes eraldi punktina välja toodud. Aga mida tehakse selleks, et vene keelt kõnelevad noored omandaksid võimalikult varakult riigikeele ehk saaksid teiste noortega võrdväärse positsiooni elus edukalt hakkamasaamiseks?
  • Rulapargi rajamine Haapsalu staadionile on vahva mõte. Sellega koos tuleb korda teha ka staadioni jooksuring, kuna praegu seal võistlusi korraldada ei kannata. Tennisetaristu kõrval tuleb tähelepanu pöörata ka kergejõustikule.
  • Linnaametnike palgatõus ei tohi kujuneda selliseks, et Suklese ja Karilaiu palk tõuseb kahekordseks ning ametnikud ja abid saavad juurde 100 eurot. Oluline on märkimisväärselt tõsta madalapalgaliste linnaametnike palkasid. Tunnen enamikku linnavalitsuse töötajaid, nad on haritud ja asjalikud inimesed. Aga neid on tarvis motiveerida ja juht peab näitama eeskuju.
  • Randade korrastamisega seotu on samuti nõrgalt kirja saanud. “Arendame ja korrastame supluskohti nii linnas kui ka maal” jääb üsna häguseks. Rannad on kuurorti visiitkaart. Väliujula tuleb samuti plaani võtta.
  • Haapsalu turu „arendamise jätkamine“ ei anna mulle kui linnakodanikule kindlust, kas ja millal kaupmehed ikka vihma käest räästa alla saavad.

Visiooni, kolleegid, visiooni! Kommunaalülesannete loetelu koht ei ole koalitsioonileppes vaid tegevuskavas.

Lääne Elu esitas kõigile opositsioonierakondadele palve avaldada HaRi ja Keskerakonna koalitsioonileppe kohta arvamust.
HaRi ja Keskerakonna koalitsoonilepet saab lugeda siit.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
14 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Sass1.
6 aastat tagasi

Lauri Luik – kuldmündimees – mäletan! Aga osa
Haapsalu inimesi on unustanud.

Urmas Sukles
6 aastat tagasi

Lugesin Lauri lugu ja ausalt on mul
hea meel, et riigikogu liikmed saavad osaleda volikogudes. Ma olen öelnud, et side Riigikogu ja kohaliku elu vahel on pea olematu. Seda tõestab Lauri jutt, et miks me ei tee uut põhikooli vanasse hoonesse. Sellepärast, Lauri, et riik ei oleks sinna andnud raha ! Nii lihtne see elu ongi.

Suklesele
6 aastat tagasi
Reply to  Urmas Sukles

Täpselt kaks aastat tagasi tegelesite te Kuuse tänava põhikooli ümberehitusega, eskiisprojektki oli olemas, millest kõnelesite ka LE veergudel. Kas tahate öelda, et tegite tühja tööd, mis ei olnud haridusministeeriumiga eelnevalt kooskõlastatud?

Urmas Sukles
6 aastat tagasi
Reply to  Suklesele

Me ei teinud tühja tööd. Me saime oma töö tulemusena selgeks, et Kuuse tänavale ei saa riigi abiga uut põhikooli.

k.s
6 aastat tagasi

Mulle aga meeldib l.luige arvamus, et kuna linnal pole raha Kuuse tn. kooli remondiks, siis tuleb sinna teha riigimaja. Mille remondi maksab kinni riik… St. mina ja Sina, kallis maksumaksja…

Imelik
6 aastat tagasi
Reply to  k.s

Riigimaja tuleb sama kindlalt kui surm ja selle maksavad kinni mina , Sina ja kallis maksumaksja- võid selle peale mürki võtta!

arvaja
6 aastat tagasi

Tubli tükk leppest oleks olnud samasugune mistahes erakondade puhul-liitumisläbirääkimistega paika pandud. Suur küsimus püsib- miks on Haapsalule oma hääbuva elanikkonnaga vaja sama suurt arvu abilinnapäid nagu on seni olnud Tartu linnal? Kui Suku ja Karilaid alustavad enda palga tõstmisest, siis palju õnne Harja valijad- olete valinud järjekordse “Savisaare Tallinna” siia.

taat
6 aastat tagasi

Lääne Elu võiks ise analüüsida koalitsioonilepet- oleksite tõsiseltvõetavam

valija
6 aastat tagasi

Aga miks kaotasite valimistel? Peale kaklust pole mõtet vehkida rusikatega.

kah valija
6 aastat tagasi
Reply to  valija

Igal inimesel on õigus oma arvamusele. Veelgi enam, Lauri volikogu liikmena, peakski hea seisma selle eest, et mingi kamp volikogu mainet alla ei viiks. Kas ma saan õigesti aru, et Karilaid, kui ta saab volikogu esimeheks, siis ta palka selle töö eest saada ei tohi? Või jällegi, kamp leiab jälle vangerduse ja nimetab palga ümber rahaliseks kompensatsiooniks? Valitutel ju kõik lubatud.

Valija
6 aastat tagasi

Lauri, olen sinuga nõus, see koalitsioonilepe on väga nõrk Ma ei saa aru, kuhu kadusid need Suklese lubadused, mis oluliselt kindlustasid tema häälesaagi – võimaldame kolme ja enama alaealise lapsega peredele huviringid ja lasteaia tasuta; remondime ja leiame lahenduse Uuemõisa mõisahoonele; Rajame kõnniteed Männiku teele, Tamme tänavale jne (väga konkreetsed objektid) jne. jne. See number – remontida igal aasatal 500 jm kõnniteid on tõeline naljanumber, kui arvestada, et linnal on vast 70-80 ja rohkemgi kilomeetrit kõnniteid , siis see on küll naljakoht. Need linnavalitsejad saaksid kõnniteedele remondiringi peale seesuguse tempoga 150 aastaga(!!!) Tulgu valitsejad ikka mõistusele.

Urmas Sukles
6 aastat tagasi
Reply to  Valija

Nii Hari kui KE valimisprogrammid on leppe osad. Midagi pole kuhugi kadunud 🙂

Suklesele
6 aastat tagasi
Reply to  Urmas Sukles

Kuidas sellest aru saada? Kas teie mõlema poole valimislubadused koalitsioonileppe lisadena omavad samasugust jõudu ja kuuluvad täitmisele või neid te võtate spikrina lauasahtlis, mille poole aeg-ajalt kiikate?

malle
6 aastat tagasi

lauri sa oled igavene kloun aga see kord räägid sa õigust et – kommunaalülesannete loetelu ei ole koalitsioonilepe