Haiglad ja arstikeskused pole valmis küberründeks

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Läänemaa haigla mammograaf. Foto: Arvo Tarmula
Läänemaa haigla mammograaf. Foto: Arvo Tarmula

Eesti e-teenuste üks suurimaid murelapsi on üha enam digiteeruv meditsiinisektor, mis pole valmis ulatuslikuks küberründeks, leiab endine Riigi Infosüsteemi Ameti (RIA) peadirektori asetäitja küberturbe alal Toomas Vaks.

Sel sügisel Swedbanki küberriskide juhi ametisse asunud Vaks rääkis Eesti Päevalehele, et põhiline murekoht on viimase kahe-kolme aasta jooksul olnud meditsiinisektor, kus on aina rohkem digiteerumist.

“Kujutage ette, et inimesed tuuakse tõsiste tervisehädadega mõnda EMO-sse. Ta pannakse jälgimise alla, ühendatakse aparaatidega. /…/ Aga kui kogu süsteem, mis haiglas haigeid jälgib, ründe tõttu kokku variseb, siis ei ole neil küllalt palju vastava kvalifikatsiooniga õdesid, keda nende haigete kõrvale panna,” rääkis Vaks.

“Küüniliselt võiks öelda, et inimene sureb haigusesse, aga tegelikult juhtub see näiteks seetõttu, et mingib tarkvarauuendus on jäänud õigel ajal tegemata.”

Vaksi sõnul on meditsiini kõrval uueks ja suureks murekohaks tõusmas asjade internet, kus omavahel suhtlevad asjad on täiesti turvamata ja halbadel inimestel on võimalik nendega manipuleerida.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments