Maris Sander: Urmas Suklese triumf

Maris Sander

info@le.ee

Maris Sander. Foto: erakogu
Maris Sander. Foto: erakogu

Tänavuste kohaliku omavalitsuse valimiste tulemuste kohta võib naljaga pooleks öelda, et Urmas Sukles on kõvem linnapea kui Edgar Savisaar.

Mõlemad kauaaegsed linnapead kandideerisid sel korral oma emaerakonnast eraldi, ent kui Savisaar kaotas Tallinnas täielikult, sest ta valijad ei leidnud teda enam Keskerakonna nimekirjast üles, siis Haapsalu linnapea tuli samast gambiidist välja veelgi suurema võitjana.

Sukles sai võrreldes 2013. aasta kohaliku omavalitsuse valimistega ligi 400 häält rohkem, kasvatades oma häältesaagi 811-lt 1201-le. Haapsalus andis kehtivaid hääli kokku 6365 valijat, st tema poolt hääletas iga viies linnaelanik. Kui eelmistel valimistel sai Reform Haapsalus 38 protsenti häältest, siis nüüd kõigest kümme, nii et täielik häving. Suklese HaRi tegi aga 44protsendilise toetusega veel parema tulemuse kui Reform tookord. Niisiis värvis Sukles valimistulemuste kaardil pikalt kollasena figureerinud Haapsalu üleöö halliks ning algamas on tema oravaparteist sõltumatu valitsemisperiood.

Haapsalu armastus oma linnapea vastu on olnud pikaajalisem kui tallinlaste poolehoid Edgar Savisaarele, kes jõudis linnapea ametit kokku pidada 12 aastat. See on tühiasi Suklese 18 valitsemisaasta kõrval! Kui Sukles on võimul järgmiste valimisteni, teeb see temast ühe pikima staažiga linnapea Eestis, kui mitte rekordimehe – 22 aastat linnapeana saab olema igatahes klass omaette.

Urmas Sukles valiti Haapsalu linnapeaks esimest korda 1993. aastal, kandideerides IRLi ridades. Läänemaale tuli ta elama aga juba pärast arstiteaduskonna lõpetamist 1983. aastal, asudes tööle Kullamaale. Paari aasta pärast kutsus Toomas Vilosius mehe Haapsallu ja koos seati sisse suurejooneline mudaravila äri. Kui Sukles linnapeaks sai, jäi spaa tema abikaasa pidada, aga siiani on see ettevõtmine meeril taagana kaelas rippunud kogu tema valitsemise aja, muutes ta korruptsioonikahtluste tekkimise pärast kohati paranoiliseks. Kui suve lõpus tekkis avalik poleemika Siim Saarevälja linnalt ostetud Paralepa krundini viiva tee remondi ja tänavavalgustuse rajamise punkti võimaliku korruptiivsuse üle müügilepingus, oli see justkui õudusunenäo ilmsikstulek.

See on probleem seetõttu, et hirm korruptsioonikahtlustuse ees on olnud takistuseks ka Paralepa ranna arendamisel. Miks muidu on sinna viiv kergliiklustee olnud täiesti kohutavas seisus juba aastaid ning rand ise aina muserdavam ja inimtühjem. Kui tee äärde rulapark ehitati, uskusime teismeliste rulluisutajatena, et küllap tuleb lõpuks sinna kohe ka normaalne asfalttee. Mitu põlvkonda noori on peale kasvand – ikka ei midagi. Õnneks on HaRi valimisplatvormis lubadus rajada kergliiklustee Randsalust Paralepani.

Ridalaga ühinemine annab suurepärased võimalused arendada välja sportimis- ja vaba aja veetmise võimalused linnalähedastes metsades ja rohealadel, mida Haapsalu vanades linnapiirides nappis. Läänemaal on maakondadest kõige vähem, ainult kolm avalikku discgolf’i ehk kettagolfi rada, ehkki see on Eestis plahvatuslikult ülipopulaarseks muutunud spordiala. Linnavalitsuses on raja ehitamise plaane küll arutatud, aga nüüd oleks aeg asi teoks teha. Kindlasti tuleb korrastada Valgevälja karjääri ümbrust, ehitada sinna kergliiklustee ja ka linnas sees parandada jalgrattaga liikumise tingimusi. Uuemõisa mõisa remont on väga suur proovikivi, aga oma panuse saavad kindlasti anda ka kohalik kogukond ja säästva renoveerimise spetsialistid.

Haapsalus on Suklese pika ametiaja jooksul tehtud palju tublit tööd: linn särab valgemalt kui eales varem, korrastatakse koole ja lasteaedu ning arendatakse mänguväljakuid, suvine kultuurielu muudkui elavneb jne. Haapsalu pärl, promenaad muutub aina võrratumaks ja HaRi lubadus seda Rannarootsi muuseumini pikendada on mõte õiges suunas.

Tööd on ees aga veelgi rohkem ning kindlasti pakub Haapsalu ja Ridala ühendamine Suklesele ja tema meeskonnale ülipõnevat väljakutset, mille ettevõtmisel saab neile soovida ainult tublit pealehakkamist. Haapsalu ja Ridala elanikel on igatahes kohaliku omavalitsuse valimistega jõustunud ühinemisest ainult võita, sest piirkonda hakatakse lõpuks ometi haldama tervikuna.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
taat
6 aastat tagasi

Valimiseelses debatis ütles Mart Helme, et Haapsalu ettevõtjatel võib olla omavaheline kokkulepe palkade taseme kohta ja kui see on nii, siis pole midagi imestada, et palgad väikesed ja inimesed lahkuvad

memm
6 aastat tagasi

Isver, milline ülistuslaul, meenutab vene partei aega. Tuleb välja, et teised ei tee midagi peale suklese. Mina pole küll aru saanud, millega sukles tegeleb oma huvidest lähtumata, eriti veel peale turismihooaja lõppu. Tänavad on jätkuvalt konarlikud, peksa rõõsk koor võisse koju tulles, nii et pole hullu midagi, karilaid jõudis ka tagasi koju, hurraa…

Imelik
6 aastat tagasi

Naivism naivismiks (primitiivne analüüsivõime) aga matemaatika on meie ühiskonnas olnud totaalselt alahinnatud (sellest sellised väited).
Egas midagi- ” kus viga näed laita…” -jne.
a) valijate hulga kasvades (lisandusid liitunud alade valijad) on üsna tõenäoline, et
võitjate häältearv kasvab (proportsioon vastab valijaskonna suurenemisele).
b) Suklese valimistulemus 1201 häält ei ole “iga viies linnaelanik” ega isegi mitte
iga viies valija (vastavalt u. 13500 ja 11278)

Külamees
6 aastat tagasi
Reply to  Imelik

Sukles sai niisiis ümmarguselt iga kümnenda hääle valimisõigusega kodanikelt, samas “Hari”(mis ju Suklese nimekiri kõigile teadaolevalt)2825 häält mis teeb iga neljas hääl.Siiski mitte valija vaid valimisõigusega kodaniku kohta.Hääletasid umbes pooled, niisiis valija kohta tuleb tulemus jagada kahega-saab vastavalt viienda ja teise. Koalitsioon Keskerakonnaga annab tulemuseks, et valijatest enamik on justkui oma tahtmist saanud. Valimised võitsid selgelt mittevalijad- iga teine valimisõigusega kodanikest. Vaikiv enamik on tundmatu suurus keda demokraatia eelistab maha vaikida.

Imelik
6 aastat tagasi
Reply to  Külamees

Vastab tõele. Siiski üks oluline märkus.
Nagu Savisaar ei oleks kunagi saanud üksikisikuna Tallinnas võimule, ei saa/ole saanud/ oleks saanud seda ka kodanik Sukles.
Lisaks on valimistel saadud toetus siiski otsene, ega anna alust/õigust
“mahavaikitud” osa nimel kõneleda. Tundmata suurus ongi demokraatias tundmata.