Läänemaal muutub 31 000 aadressi

Kaie Ilves

kaie@le.ee


Kuu aega tagasi nurgakivi saanud Panga spordihoone asub nüüd kirjade järgi Haapsalu linnas, Panga külas. Foto: Arvo Tarmula

Pärast kohalikke valimisi, mil jõustus haldusreform, muutus Läänemaal 31 000 aadressi, sh 16 000 elukoha-aadressi.

„Haapsalu ja Ridala aadresside puhul lisandub n-ö dubleeriv Haapsalu linn,” ütles maa-ameti aadressiandmete osakonna juhataja Mall Kivisalu Lääne Elule.

Et ühinenud Haapsalu ja Ridala moodustavad linna, mille sees asuvad nii külad kui ka linn, on vaja vahet teha, kus konkreetne hoone täpselt asub.
„Senine Haapsalu linn on aadressi mõttes võrdne uue Haapsalu linna sisse kuuluvate endise Ridala valla küladega,” selgitas Kivisalu.

Ümbrikul tähendab see nime topeltkasutust: kui vana aadress on Lääne maakond, Haapsalu linn, Uus tn 20, siis uus aadress on Lääne maakond, Haapsalu linn, Haapsalu linn, Uus tn 20. „Ametlikes aadressides on nii kirjutada vaja, muidu ei ole võimalik kindlaks teha, millisest hoonest või maaüksusest on jutt,” ütles Kivisalu.

Endise Ridala valla külade puhul saab uueks aadressiks näiteks Lääne maakond, Haapsalu linn, Panga küla, Värava talu. Seda, kas ja kuidas aadress muutub, saab vaadata maa-ameti kodulehelt aadressiteisendajast.

Kui edaspidi näiteks Haapsalus ja Uuemõisas peaks asuma sama nimega tänav, siis seda muutma ei pea. „Kohanimeseaduse järgi kehtib samanimelisuse piirang üksnes samas asulas,” ütles Kivisalu.

Omniva pressiesindaja Mattias Kaiv ütles, et uus aadress tuleks kasutusele võtta niipea, kui see on teada. Kaiv lubas, et saadetised jõuavad kohale ka siis, kui teadmatusest kasutada vana aadressi, aga parem oleks hakata võimalikult kiiresti kasutama uut. „Postiindekseid me sel aastal muutma ei hakka, et segadus liiga suureks ei läheks. Saadetisi sorteeritakse just postiindeksi järgi,” ütles Kaiv.

Eestis on kokku 1,2 miljonit aadressi. Haldusreformi tõttu muutub oktoobris-novembris esialgse hinnangu järgi umbes 400 000 aadressi, neist ligi 200 000 on elukoha-aadressid.

Uued piirid

Pärast haldusreformi on Eestis 79 kohalikku omavalitsust – 15 linna ja 64 valda. Haldusreformi käigus saab uue piiri 11 maakonda, sh Lääne maakond, mis jääb Lihula ja Hanila valla võrra väiksemaks. Lääne maakonna piiriks saab kunagise Lihula valla piir Kasari jõe ääres. Läänemaa väheneb 600 km2 ja üle 3500 inimese võrra.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
valija123
6 aastat tagasi

vastik vaadata seda koppet seal pildil

prrrr....
6 aastat tagasi

Haapsalu linn,Haapsalu linn,Haapsalu linn….pluss,,pluss,miinus 1 — mis kokku tuleb?

Konkreetselt nõukogude ajal läks kiri kohale nii või teisiti,olenemata,mismoodi oli kirjutatud,kõik oli õige.

Haapsalu valija
6 aastat tagasi

Jama kuubis ju? Linna avaliku korra eeskirjade järgi ei tohi linnas lehmi – sigu pidada, kas nüüd määratletakse äärelinnas need kohad, kus võib, kus mitte?

kodanik
6 aastat tagasi

Absurd kuubis. Lisaks nimede totakusele lisandub ka aadresside muutumisega kaasnev kulu, siltide vahetus jne. Kuhu jääb haldusreformi nö. kuluefektiivsus- see oli ju ainuke põhjus, millega reformi põhjendati. Puhtalt sellepärast, et Sukles tahab kanda nimelt linnapea, mitte vallavanema nime, on kogu see trall. Iga mõtlev inimene saab aru, et KOVi teistsugune nimetus oleks palju parem olnud, näiteks Haapsalu vald.

kodanikule
6 aastat tagasi
Reply to  kodanik

Arvestades Suklese head valimistulemust on rahvas rahul.

isegi....
6 aastat tagasi

nõukogude võim ei suutnud sellist jama korraldada

ohjah
6 aastat tagasi

Loen nüüd seda lollust siin. Ikka täiesti jabur, et üks mees määras ära, et tema jaoks on uhkem linnapea nimi.