Juhtkiri: valimiste võitja vastutab

Lääne Elu

info@le.ee

Läänemaa kohalike omavalitsuste valimistulemust ühendab üks – kõigis on kindel võitja. Kui täpne olla, siis keegi ei võitnud valimisi, vaid jäi suure häältesaagi abil võimule. Meil on nüüd neli kuningat: Urmas Sukles Haapsalus ning Mikk Lõhmus Lääne-Nigula, Ivo Sarapuu Vormsis ja Mikk Pikkmets Lääneranna vallas.

Kuninga peaaegu piiramatu võimutäiusega käib kaasas ka valitsemise vastutus. Sellest on vähe, kui poliitik oskab võtta võimu. Seda on vaja ka kanda. Koos õigusega otsustada omavalitsuses asju nii nagu meeldib, käib kaasas kohustus olla õiglane juht oma valijale.

Loomulikult võib teha nii, et korraldada suviti paar retromuusikafestivali ja selle tuules minna 2021 taas valimistele vastu. Haapsalus pakkusid võitnud nimekirja konkurendid terve rea huvitavaid ettepanekuid. Olgu see taastusravihaigla võimaluste ärakasutamine või kaugtöövõimaluste arendamine või avatum valitsemisstiil. Valimiste võitja võib kõike seda loomulikult eirata, sest iga viies haapsallane hääletas Suklest valides seisukoha poolt, et Haapsalus ei jätku tööjõudu, et siinkandis püüda arendada tööstusettevõtteid.

Lääne-Nigula ja Lääneranna juhtidel tuleb hiigelterritoorium liita üheks tervikuks. See pole lihtne ülesanne, kui tahta teha seda nii, et kõikide liitunud piirkondade huvid oleks ühinenud omavalitsuse otsustes kajastatud ja rahastatud. See nõuab kannatlikkust ja kaasabi. Viimasel juhul on esimeseks võimaluseks valimistel vähemusse jäänud konkurentide soovidega arvestamine.

Ometigi käib just tugeva mandaadiga kaasas kohustus tähele panna ka neid ettepanekuid, mis valimiskampaania ajal tundusid teisejärgulised. Suure häältesaagiga juhid võivad valitseda üksinda, uskudes enda eksimatusse, kuid targem ja pikaajaliselt tulusam on valitseda teistega arvestades.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
prrrr....
6 aastat tagasi

Vastutab kindlasti,kui see mitte siiski valija ei ole.(?)

kodanik
6 aastat tagasi

Tasub meelde jätta paar asja. Ehk- 4/5, neli viiendikku ei soovinud Suklese “valitsemist”. See on väga tõsine märk. Teiseks- ärme unustame, valitud ei “juhi ega valitse”, vaid nende ülesanne oleks oma valijaid teenida. Võib olla selle lihtsa tõe unustamine ongi põhjus miks vaim ja võim nii võõrandunud on.