Keskerakond jäi Vormsis volikogu ukse taha

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee


Vormsi. Foto: Arvo Tarmula

Valimisnimekirja kantud 384 Vormsi elanikust käis valimas 267. Osalusprotsent 69,5 on märksa kõrgem kui mujal Läänemaal (57,3%). Ülekaaluka võidu võttis valimisliit Terve Vormsi, loovutades Keskerakonnale vaid 18 häält.

„Kutsusime neid [Keskerakonnas kandideerinuid] oma nimekirja, kuid neil oli kohustus partei ees oma nimekirjaga välja tulla,“ nentis Sarapuu. Kui Toivo Hokkonen oleks Keskerakonna asemel Terve Vormsi lipu all esinenud, oleks ka 17 häälega ka volikokku pääsenud.

Keskerakond ületas küll 5 protsendi künnise (Vormsis oli selleks 13,25 häält, Keskerakond sai kokku 18 häält), kuid volikokku Hokkonen siiski ei pääsenud. Hokkonen sai 17 häält, millega jagas koos Alor Strengiga üldises häälte pingereas 4.-5. kohta. Võrdlusarvu põhjal langes Hokkonen aga volikogu mandaatide jagamise pingereas 14. kohale.

„5% künnis ei taga automaatselt volikokku pääsu,“ selgitas riigi valimisteenistuse meedianõunik Kristi Kirsberg. „Vormsi juhtumi puhul on oluline vaadata võrdlusarvu. Keskerakonna kandidaadi võrdlusarv on 18,0000, viimane volikokku pääseja võrdlusarv on 27,4444.“

Vormsi valimistel kandideeris eelmistel valimistel kuus nimekirja, võimupiruka jagamisele pääses neist kolm: valimisliit Ka Talvel Vormsil, valimisliit Vormsi ja Keskerakond.

Tänavusteks valimisteks kohendati lahingurivi ümber ning Keskerakonna nimekirjaga läks mõõtu võtma valimisliit Terve Vormsi. Valimisliit tegi valimistel puhta töö.

Kuidas valimistel mandaate jaotatakse?

d’Hondti jagajate meetodi järgi mandaatide jaotamiseks arvutatakse kõigepealt igale erakonnale ja valimisliidule nii mitu võrdlusarvu kui erakonna nimekirjas on kandidaate. Võrdlusarvud saadakse erakonna või valimisliidu häälte arvu jagamisel jagajate jada iga elemendiga.

Järgnevalt võrreldakse erakondade ja valimisliitude võrdlusarve. Mandaadi saab erakond või valimisliit, kelle võrdlusarv on suurem, järgmise mandaadi saab suuruselt järgmise võrdlusarvu saanud erakond või valimisliit jne. Niimoodi jaotatakse kõik seni jaotamata mandaadid.

Kui erakond või valimisliit on juba saanud isikumandaadi, siis jäetakse erakonna või valimisliidu võrdlusarvude arvutamisel vahele nii mitu jada elementi, kui mitu isikumandaati erakond või valimisliit sai.

Vormsi volikogu

  • Ivo Sarapuu 31
  • Arvo Allik 28
  • Kaido Valm 19
  • Alor Streng 17
  • Tanel Viks 15
  • Ene Sarapuu 15
  • Harri Rosenblad 15
  • Heino Paulus 14
  • Gert Kanarbik 14

Kõik valimisliidust Terve Vormsi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments