Paliveres hakatakse lund tootma

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Mati Kallemets. Foto: Urmas Lauri


Üks lumekahur hakkab lund tootma Pikajalamäe nõlvade katmiseks, selgitas Mati Kallemets. Foto: Urmas Lauri

Loodetavasti saab juba jaanuari lõpus Paliveres kunstlumel suusatada, sest lähiajal hangitakse kaks lumekahurit.

Viimastel aastatel on tavapärane, et talv ei satu alati puhkepäevale. Et tervisesportlane, kes soovib nädalavahetusel suusatada, ei peaks lumeotsinguil näiteks Jõulumäele sõitma, tuleb ka Paliveres lund tootma hakata. Praegu toodetakse suusalund kuues Eesti talispordikeskuses.

„Lumegarantii on vajalik, et ka puhkepäeval saaks Paliverre suusatama tulla,“ nentis Põhja-Läänemaa turismi- ja spordiobjektide halduskeskuse juhatuse liige Mati Kallemets. „Kui meil lund pole, minnakse Jõulumäele, ka ma ise käin seal suusatamas, kui seda Paliveres teha ei saa.“

„Riigihange kahe lumekahuri ning kõrgsurve- ja etteandepumpade soetamiseks kuulutatakse välja lähipäevil,“ ütles Kallemets. „Loodan, et talve alguseks on lumekahurid hangitud. Kas saame lund toota juba jaanuaris, sõltub sellest, kas jõuame selleks ajaks veesüsteemi valmis ehitada.“ Lumekahurite veevajaduse rahuldamiseks on vaja vaja puurida kaev, ehitada pumbajaam ning paigaldada veetorustik ja hüdrandid.

Paliveres on Pikajala mäel kavas kunstlumega katta 1,5 kilomeetri pikkune valgustatud suusarada ja laskumisnõlvad. Selleks, et rada ja nõlvad 40 cm paksuselt katta, on vaja umbes 3800 kantmeetrit lund. Kuigi lumetootmine loodetakse käima saada juba sel talvel, on esialgu kavas paigaldada trass kahte hüdrandi jaoks, ühest saab vett suusa- ja kelgunõlvade tarvis, teisest toodetakse lund suusarajale.

„Kahurid on teisaldatavad. Edaspidi on suusaraja kõrvale kavas paigaldada veetorustik ja iga 60 meetri tagant hüdrant, kust kahur lume tootmiseks vett ammutada saab,“ selgitas Kallemets. Iga hüdrandi juurde tuleb ka elektrikilp, kust kahur elektrit saab.

Tegevust kunstlumeraja ümber jätkub veel pikaks ajaks. Vaja on ehitada gararaž lumetehnika ja tarvikute hoidmiseks-hooldamiseks, laiendada parklaid. ATV lumekahurite vedamiseks on Paliveres olemas, kuid lume laotamiseks ja silumiseks on vaja rajatraktorit. „Rajatraktor on kallis, maksab üle saja tuhande euro,“ nentis Kallemets.

Põhja-Läänemaa turismi- ja spordiobjektide halduskeskus sai kunstlume tootmiseks vajalike seadmete ostmiseks, puurkaev-pumbajaama rajamiseks ning discgolfiraja täiendamiseks PRIA-lt toetust 77 555 eurot. Projekti kogumaksumuseks on 86 200 eurot.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Mihkel
6 aastat tagasi

Aga palju hakkab maksma pilet, sest ega tasuta asju ju olemas ole?