Lihula vald: Lihulas võidutseb EKRE

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Lihulas olid hommikul valijaiks valdavalt EKRE pooldajad. Foto: Urmas Lauri

Lihula esimesed valijad on kohal täpselt kell üheksa hommikul, kui jaoskond avatakse, ja nagu üks mees otsustanud EKRE kasuks. Lihula kultuurimaja valimisjaoskonnas moodustub neist kiiresti väike vonklev järjekord.

„Mõtlesin, et käin hommikul ära, siis on päev teiste tegemiste jaoks vaba,“ ütleb 83aastane Helga Õis.

Õisil on otsus, keda valida, juba ammu tehtud ja mingit kõhklemist seal ei ole.

„Otsustasin abikäe järgi,“ ütleb Õis.

„Abikäe järgi“ tähendab seda, et valida tuleb oma maja mees. Tänu temale on kortermaja, kus Õis elab, remonditud. Mees kandideerib EKRE nimekirjas. See erakond Õisile eriti ei meeldi, aga mees on väga tubli. Vallavanemaks tahaks Õis praegust Lihula volikogu esimeest Jaak Kastepõldu, aga häält ta Kastepõllule anda ei saa. Oma maja mees on ikka parem.

„Aga vallavanem võiks Kastepõld olla küll. Kunagi ta oli ka. Väga tore mees,“ ütleb Õis.

EKRE kasuks on otsustanud ka tema poeg Rein Õis.

„Kui EKRE kõik selle ära teeb, mis nad on lubanud, siis sellest oleks abi küll,“ ütleb Rein.

Kes valimised võiks võita, ei oska ta arvata, aga võimuvahetust oleks tema sõnul vaja. Neid, kes viimased neli aastat on võimul olnud, Rein ei poolda.

„See on küll kindel asi!“ ütleb ta.

EKREle lubab hääle anda ka Mart Parviste. Tema valitav kandidaat on poepidaja ja Parviste ütleb end temaga väga hästi läbi saavat.

„Nii palju kui mina olen kuulnud, räägib EKRE sama juttu, kui minagi räägin,“ ütleb Jaanus Mänd.

Mänd ütleb, et televiisorit tal ei ole, raadiot ta ei kuula ja ajaleht tal ei käi. Lihula vallas elab ta teist aastat, kandideerijaid ei tunne, aga EKRE on lubanud maainimeste elu paremaks teha. Sellepärast hääl EKRE-le lähebki.

Esimese 15 minuti jooksul on Lihulas valimas käinud paarkümmend inimest. Valimiskomisjon alustas aga tööd juba pool tundi enne jaoskonna avamist: kandis sisse e-hääled, avas ümbrikud ja pani valimiskasti 14 sedelit – need, mis olid hääletatud mujal, väljaspool piirkonda. E-hääletanuid oli Lihulas paarsada.

Esimene valija pani lipu vardasse

Kell 9.45 Tuudil on valimisjaoskond tühi. Hääletamas on käinud viis inimest. Esimesed valijad olid kohal täpselt kell üheksa ja üks neist aitas valimiskomisjoni naistel lipu vardasse panna.

„Meie olime liiga lühikesed, kuidagi ei ulatanud,“ ütleb valimiskomisjoni liige Luule Kaunimäe.

Valimiskomisjoni liige Nansi Kartanas ütleb, et Tuudil on niisugune lugu, et viis Lääneranna valimisliidu kandidaati on oma kandi inimesed ja neli neist lausa ühest külast – Matsalust. Küllap nemad ka selle kandi hääled omale saavad.

E-hääletanuid on Tuudil 80 ringis ja üheksa väljapool piirkonda täidetud valimissedelt saabus ümbrikus.

Tuudil on valimiskabiinid kardinateta, aga see on lubatud.

Kaks valimiskasti on Tuudil tellitud kodudesse, neile, kes ise tervise pärast valima tulla ei saa. Sinna minnakse pärast lõunat.

Fotod: Urmas Lauri

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mati
6 aastat tagasi

Panen siis uuesti üles, eks näis millal jälle maha võetakse.

Tõeline ajakirjanduslik kõrgpilotaaž – küsida kolmelt inimeselt, ja panna siis pealkiri, et EKRE võidab.

Janari
6 aastat tagasi

tublid siis kui EKREt valivad. Ei usu küll, et midagi muutub sellepärast siin ilmas, aga võibolla jääb nii mõnigi kahjulik asi tegemata