Marek Topper lubab jahimehed vallas patrullima panna

Kaire Reiljan

kaire@le.ee


Marek Topper. Foto: Arvo Tarmula

Lääne-Nigula Reformierakonna nimekirja esinumber Marek Topper ise loeb oma avaliku tegevuse hakatuseks 1990. aastate algust, mil sai temast politseinik.

Politseikonstaablina teenindas ta peamiselt oma kodukanti, Kullamaa piirkonda. 2000. aastast asus tööle Kullamaa valla kommunaalnõunikuna, kolm aastat hiljem Risti valla kommunaalnõunikuna. Viimased seitse aastat on Topper Kullamaalt tööle sõitnud Tallinna külje alla Tabasallu, kus ta teenib leiba ühisgümnaasiumi majandusjuhina. Kullamaa volikogus on Topper olnud 2005. aastast.

Olete Reformierakonna liige. Miks just see erakond?

Olen Reformierakonna liige 2004. aastast. Valida oli tegelikult palju, sest sõpru-tuttavaid oli ka teistes erakondades ja kõik kutsusid. Reformierakonna kasuks otsustasin sellepärast, et neil on parempoolne vaade ja mulle sümpatiseeris see kõige rohkem.

Paljud reformierakondlased kandideerivad neil valimistel valimisliitudes. Te jäite erakonnale truuks.

Mille poolest see valimisliit parem on. See on valijate hämamine ja mulle petukaup ei meeldi. Olen Reformierakonna liige ja tulen ka erakonnaga välja.

Kas erakonna nimekirja oli raske kokku saada?

Jah. Esiteks suur vald ja inimesed on seisukohal, et neist ei sõltu midagi.

Te pole oma vallavanemakandidaati välja ölenud.

Meil ei ole vallavanemakandidaati. Suuresti otsustavad valimisvõitluse kaks suurt nimekirja: sotsid ja Ühinenud Kogukonnad. Normaalne on, et koostööd saab teha kõigiga.

Kumba vallavanemakandidaati toetaksite – Suurt või Lõhmust?

Me ei ole seda arutanud. Lubadused on sarnased, natuke erinevad on ainult rõhuasetused.

Teie programm erineb teistest selle poolest, et seal on üsna konkreetseid lubadusi.

Ühinemislepingut pole mõtet kopeerida, see on nagunii neljaks aastaks piibel. Ühinemislepingu mahakirjutamine on see, kui omal ideid ja mõtteid ei ole.

Kas turvalisus on teil esikohal sellepärast, et teil endal on politseiniku taust?

Turvalisus on väga lai mõiste – see ei tähenda mitte ainult turvalisust otseselt, vaid turvalisus on ka see, kuidas oma kogukonna piires asju saad ajada, milline on koolitee ja kooli siseturvalisus.

Kui kitsa turvalisuse juurde jääda, siis olete lubanud patrullteenistuse töölerakendamist. Kas see tähendab munitsipaalpolitseid?

Pigem tähendab see abipolitseinike kaasamist. Meil on piirkonna peale kümneid abipolitseinikke. Meie mõte on, et vald saaks omalt poolt anda finantsvahendid, et saaks tööle panna abipolitseinike patrulli. Samamoodi on naabrivalvepiirkondadega. Turvalisuse asjus oleks mõistlik koostööd teha jahimeestega, kes õhtuti ja öösiti palju ringi sõidavad.

Ühe punktina programmis lubate luua noortele peredele elamualasid. Kas teil on mingid konkreetsed kohad mõttes?

Igal Lääne-Nigula vallaga liituval väikesel vallal on perspektiivsed elamualad planeeringus märgitud. Me ei ütle, et see peab olema Nõval või Kullamaal, igas piirkonnas peaks selline ala olema. Kui Kullamaalt ära läinud noor inimene tahab tagasi tulla, ei taha ta maja ehitada mitte Nõvale, vaid ikka Kullamaale, mis siis, et tegemist on ühe vallaga. Mõte on aidata kruntide puhul kommunikatsioonidega – elektriliitumine, vesi ja kanalisatsioon.

Lubate tõsta sünnitoetuse 500 ja ranitsatoetuse 250 euroni. Miks just sellised summad?

Kuna meie nimekirjas on noor isa, siis küsisin, mis need arvud võiksid olla.

Lubate jätkata mustkattega teede rajamist. Kas teil on ka mingid konkreetsed piirkonnad uues vallas, kus on teede seis kehvem?

Teid võib alati rohkem hooldada. Kullamaa vallas tegime suure sammu, võtsime laenu ja tegime korda väga palju mustkattega teid. Seda tuleb jätkata, teeääri hooldada.

Kui palju teie lubadused maksma lähevad?Palju on asju, mida saab teha miinimumkulu ja väikese vaevaga kogukonda kaasates. Ega meie lubadused vallal tükki küljest ära võta.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
16 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kohalikule arenguruumi
6 aastat tagasi

Tuulepeadel on jah kõrvade vahe tühi, nad ei saagi aru mis tähendab turvalisus laiemalt!

Kohalik
6 aastat tagasi

Viimati veel komandanditund sisse seada? Uskumatu milliste veidrusteni võib häälte püüdmisel minna loe võimu nimel jõuda!!! Kas tõesti on turvalisuse olukord nii hull? Minu meelest mitte

Kullamaalt
6 aastat tagasi

Topper on kõigil valimistel hea tulemuse teinud ja juba kolmandat perrioodi volikogus, väga palju Kullamas heaks ära teinud, ilma temata oleks tänane võim Kullamaa paljaks koorinud, vaadake ja tutvuge Kullamas volikogu protokollidega, saata õige pildi ette. Edu valimistel, juba vähem kui 24 tunni pärast on asi selge, kuidas areneb edasi Lääne- Nigula vald, kas jätkub Kullamaa oligarhhide valitsemine või ei.

To ei saa aru
6 aastat tagasi

Topper on kõigil valimistel põrunud. Kullamaa rahvas pole nii rumal, et valiks veiderdajaid ja eputajaid. Miks järjest REF. sama reha peale astub on ju Topperi jutust selge, ref. erakonnal pole siin mingitki toetust ja keegi peale tema ei soovi esinumber olla.Kuna Haapsalus kukkus Sukles eest ära- visati erakonnast välja, siis ka seal on Ref-i nimekiri nõrk ja ei kannata kriitikat. Nüüd veel see Rõivase bläkk lisaks,ref peab kosuma,kui tahab maastikule tagasi tulla.

Ei saa aru
6 aastat tagasi
Reply to  To ei saa aru

Eks tal peab ikka midagi viga olema, et isegi politseist kinga sai. Kloun?

Kullamaalt
6 aastat tagasi
Reply to  Ei saa aru

Saa ometi üle

tsonn
6 aastat tagasi

palju padrunisi toru kohta jagatakse?

Tõnu
6 aastat tagasi

Toetan turvalisuse teemat

õige valik
6 aastat tagasi

Reformierakonna esinumbrina hea valik, ettevõtlik ja aktiivne inimene kogukonnas, volikogus, koolis, külaelus, jahimees jne

uskmatu toomas
6 aastat tagasi

Üks võtab kätte ja lubab kõike mida sülg suhu toob aga kas ajaleht peab ka kõik ära trükkima.Reform on üldse oma lubadustes nagu peata kana-Michael lubab Tallinna linnapeaks saades tunneli Helsingisse ehitada,Rõivas püüab kaugel maal hiivet tõsta jne.

Ei saa aru
6 aastat tagasi

miks pandi Topper esinumbriks, kui ta eelmistel valimistel põrus. Reform oleks pidanud panema esinumbriks kellegi teise ja siis oleks tulemusel ka jumet olnud.

Püüa aru saada
6 aastat tagasi
Reply to  Ei saa aru

On vist kibestumisega tegemist, ära muretse, kõik on hästi!

Termiit
6 aastat tagasi

Kas purjus jahimehed külavahel patrullimas just hea mõte on?

Termiidile
6 aastat tagasi
Reply to  Termiit

Väga halb arvamus jahimeestest!

Margus
6 aastat tagasi
Reply to  Termiit

Väga loll ja järele mõtlemata väljaütlemine jahimeeste aadressil