Haapsalu linnapea kandidaadid vastavad: kas kooseluseadus tuleks tühistada?

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Kooseluseaduse toetajate paraad. Foto: Endel Apsalon

Kooseluseadus lööb Haapsalu linnapea kandidaadid kahte lehte, ühed pooldavad tühistamist, teised mitte.

Peeter Vikman, Toomas Vallimäe ja Merle Mäesalu on kooseluseaduse tühistamise poolt, Lauri Luik ja Kaido Sipelgas tühistamise vastu. Urmas Sukles meilile ega telefonile ei vastanud.

Peeter Vikman, Keskerakond

Oleme Jaanus Karilaiuga seda teemat arutanud. Tema seisukoht on konservatiivne. Minu seisukoht on sama, mis erakonna Läänemaa piirkonna juhatuses peetud arutelul võeti: juhatus hääletas kooseluseaduse kehtetuks tunnistamise poolt.

Maailmavaate järgi olen samuti seisukohal, et perekonna moodustavad mees, naine ja lapsed. Selles asjas ma midagi muud arvata ei saa. Mida inimesed teevad magamistoas teki all, seda seadus ei reguleeri, ja seda tehakse ikka. Tehti ka siis, kui see oli keelatud. Kohalikke valimisi see teema aga ei puuduta ja pikemat kommentaari ma vajalikuks ei pea.

Kaido Sipelgas, SDE

Ei oska öelda, kas seadus tuleks tühistada või mitte. Ei ole sellesse süvenenud. Mulle on tähtsamad olnud Haapsaluga seotud küsimused. Kooseluseadust ei peaks kasutama ära kohalikel valimistel. Haapsalu ja Ridala inimeste elu ja heaolu ei puuduta see kuidagi. Kooseluseadus ei ole mitte kohalike, vaid riigikogu valimiste küsimus. Kooseluseadus on üldine meie riigi kultuuri määrav küsimus.

Maailmavaate järgi peab iga inimene olema vaba oma elu korraldama. Minu hinnangul on inimeste õigus õnnele tavadest tähtsam. Kui mõni tava muudab väikese osa ühiskondlikult muidu igati aktsepteeritavaid inimesi õnnetuks, siis tuleks tava muuta, kui see ei kahjusta kuidagi teisi, ja mina ei näe, et kahjustaks. Kõigil peab olema võrdne võimalus õnnele, sõltumata sellest, et nende seksuaalne orientatsioon on teistsugune. Ma küll ei tea, kas konkreetne seadus sellele kuidagi kaasa aitab, aga sotsiaaldemokraatide seisukoht on, et aitab.

Toomas Vallimäe, EKRE

EKRE kindel seisukoht on, et kooseluseadus tuleb tühistada. Homoseksuaalsus on hälve ja hälvet ei saa seadustada. Me ei saa seadustada õigust olla homoseksuaal.

Mina isiklikult ei hakka kedagi kividega pilduma ega kellegi pihta tuld andma. Kui kaks omasoolist lähevad oma tuppa ja panevad ukse kinni, siis pole see minu asi, aga kui riigikogu võtab vastu kooseluseaduse, siis on see kõikide asi. Elu on näidanud, et omasoolised tulevad tänavaile, korraldavad paraade, nende riietus on väljakutsuv. Nad võitlevad oma õiguste eest ja propageerivad oma eluviisi, milleks on neile antud seaduslik alus.

Perekonna moodustavad mees, naine ja lapsed. Selline mudel on jätkusuutlik, sest rahvastiku kasv toimub loomulikul viisil. Kui homopaar lapsendab, siis lapse käest nõusolekut ei küsita. Lapsi tuleks selle eest ühiskondlikult kaitsta. Perekond on ühiskonna algrakuke ja kui see ära lõhkuda, jääb ühiskond haigeks. Öeldakse, et oleme sallimatud ega armasta homoseksuaale. Kui organismis on kasvaja, siis arst ei ole ju samuti salliv ega ütle, et kasvaja on organismi loomulik osa.

Inimlikult tuleb homosid aidata. Mina olen selleks valmis ja usun, et see on võimalik. Julgen arvata, et homoseksuaalsusega on nagu alkoholismiga: kui inimene tahab ja otsustab sellest vabaneda, siis on see võimalik. Jumal lõi inimese meheks ja naiseks, ei olnud kahte Aadamat ja kahte Eevat. Piiblis on ka Soodoma ja Komorra lugu. Seal oli palju homoseksuaale ja jumal hävitas need linnad.

Lauri Luik, Reformierakond

Ma ei pea õigeks inimestele riigikogu eelmise koosseisu poolt juba antud õiguste äravõtmist, seega ei saa ma toetada kooseluseaduse tühistamist, eriti veel populistliku küsimuse püstitamise korras vaid paar päeva enne valimisi. Valitsuskoalitsiooni ülesanne on leida kooseluseaduse rakendusaktide seadustamiseks vajalik toetus. Konsensust selleks neil siiani ei ole.

Kuna kooseluseadus on sotsiaaldemokraatide üks olulisemaid teemasid, tunneb Keskerakond end ebamugavalt. Ühelt poolt soovitakse hoida koalitsiooni, püüdes olla teistele meelepärane, teiselt poolt võideldakse fraktsiooni sees erimeelsustega. Keskerakonnas ja IRLis mõlemas on nii kooseluseaduse toetajaid kui ka vastaseid. Eelnõu hääletus näitab, kui hea on valitsuskoalitsiooni tervis.

Merle Mäesalu, valimisliit Meie Inimesed

Kooseluseadusega on algusest peale halvasti läinud. Saan aru, et Reformierakond soovis seda jõustada juba varem, siis kui sotsiaaldemokraadid koalitsiooni said. Arutlus seaduse üle lõhestas ühiskonna mõni aasta tagasi ja teeb seda ka praegu.

Tuua kooseluseaduse teema uuesti päevakorrale enne kohalikke valimisi on soov vastandumise kaudu saada valijate hääli. Paraku ei teeni selline ajatamine eesmärki lahendada seadusega tekitatud probleem. Minu arvates tuleks alustada täiesti puhtalt lehelt.

Kui kooseluseadus võrdsustab registreeritud kooselu abieluga, siis on see oluline ja suure mõjuga otsus. Olles ise traditsioonilise maailmavaatega, mõistan inimesi, kel on kooselust teistsugune arusaam. Ühiskonna liikmed on nemadki. Abielu ja perekond on ühiskonna alustala, sest sellest liidust sünnivad lapsed. Samasoolised omavahel lapsi ei saa. Sellest põhimõttelisest erinevusest peab lähtuma ka seadusandlus. Kui selgub, et notariaalne leping ei võimalda omasooliste kooselu piisavalt reguleerida, on vaja see probleem kuidagi lahendada, aga samasooliste kooselule abielu staatust anda ei saa.

Kooseluseaduse tühistamine

EKRE algatatud kooseluseaduse kehtetuks tunnistamise eelnõu jõudis riigikogu saali neljapäeval, kolm päeva enne valimisi, aga hääletusele jõuab tõenäoliselt teisipäeval, 17. oktoobril.

Peale EKRE toetab seaduse tühistamist ka Isamaa ja Res Publica Liit. Sotsiaaldemokraadid on tühistamise vastu. Keskerakond toetab kooseluseaduse tühistamist, kuidas nad aga hääletavad, sõltub sellest, kuidas kolm erakonda kokku lepivad. „Kui SDE on tõesti nõus kooseluseaduse pärast valitsusest punuma pistma, otsime konsensust edasi. Keskerakonnal peaministrierakonnana on vastutus valitsust koos hoida,” ütles Lääne Elule Keskerakonna aseesimees Jaanus Karilaid.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
2. kodanik
6 aastat tagasi

Tore teada, et sotsidel on välja käia linnapeakandidaat, kes ei süvene seadustesse ja nende toimimise loogikasse. Võid ju filosofeerida õnnest palju kulub, aga fakt on see, et ilma rakendusaktideta kooseluseadus on vildakas ja tekitab õigusselguse asemel segadust.
Ja reformierakonna kandidaadil tembeldada teema populistlikuks on veidi kohatu, sest ise ta ju seadusandliku kogu liikmena peaks teadma, et Maavalitsuse ülesanded perekonnaseisutoimingute osas lähevad üle maakonnalinnale ja poleks paha teada tulevase linnapea võimalikku käitumist, kui järgmisel aastal mingi veider kamp ennast perekonnana registreerida tahab.

noneh
6 aastat tagasi

Kaval taktika linnapeal sellisest küsimusest kaugele hoida.

finish
6 aastat tagasi

Tühistamine lihtsalt ei ole võimalik,kas te seal lehti ei loe?Ka järgmine riigikogu koosseis seda teha ei saa.