Galerii: Haapsalu linnuses algasid väljakaevamised

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 10

Fotod: Arvo Tarmula

Sel nädalal Haapsalu piiskopilinnuse väikses linnuses alanud arheoloogilised kaevamised tõid tulevase sissepääsupaviljoni paigast päevavalgele Rootsi aegse kihistuse.

Piiskopilinnuse juhataja Kaire Toominga sõnul alustati uurimisti just sissepääsupaviljoni alalt, sest ehitustööde alguseks peab see olema läbi uuritud ja auk ka täis aetud.

Väikese linnuse värava kõrvale jääval alalt tuli välja kaks hüpokaustahju ja paekivist laotud sadavee renn. Arheoloogilisi uuringuid juhatava Jaak Mälli sõnul leiti õuepoolne hüpokaustahi koos kütteruumiga juba kaks aastat tagasi. Müüripoolse olemasolust polnud aga seni aimu, sest see jäi teisele korrusele viiva trepi alla. „Müüripoolne on vanem ja seda on nii palju tarvitatud, et on täitsa läbi põlenud,” rääkis Mäll.

Mõlemad ahjud pärinevad Mälli sõnul Rootsi ajast, 17. sajandist ja samast perioodist on ka linnuse õuelt müüri suunas kulgev sadeveerenn. Ta lisas, et renni all on esimesed elutegevuse kihid ja looduslik mullatekkekiht: „Kui see tiib keskajal üldse eksisteerinud on, siis on ta eksisteerinud väga maa peal.”

Huvitavam osa on aga Mälli sõnul veel ees, sest müüri alt paistab kinni müüritud võlvikaar. „See on ilmselt põhjusega kividega kinni pandud – ilmselt on see võlv on mõnes kohas natuke läbi vajunud,” rääkis ta. Võlvi lahtivõtmiseni jõutakse Mälli hinnangul järgmise nädala teisel poolel, järgmise sammuna aga hakatakse arheoloogiliselt uurima värvakäiku.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments