Linnuse projekt noppis muinsuskaitseauhindu

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

KAOS Arhitektid võidutöö Salaaed. 

Täna jagas muinsuskaitseamet Viljandis aastaauhindu, auhinnasaajate hulgas oli ka Haapsalu piiskopilinnuse ümberehitusprojekti autorid KAOS Arhitektid, linnuse konserveerimisporjekti autorid OÜst Vana Tallinna ja Haapsalu restaureerimisfirma Resteh juht Aleksander Mihelson.

Arhitektuuribüroo KAOS Arhitektid sai preemia kategoorias hea projekteerija/planeerija. Arhitektide Margit Argus, Margit Aule, Siim Karro ja Laura Ojala töö “Salaaed” võitis 2015. aastal Haapsalu piiskopilinnuse ümberehituse ideekonkursi ja nende käe all valmis ka põhiprojekt, mille järgi piiskopilinnus 2019. aastaks keskaja teemaliseks tegevuskeskuseks ümber ehitatakse.

Hea konserveerimisprojektina tunnustati arhitekt Elo Sovat ja restauraator Eva Möldrit OÜst Vana Tallinn sisuka ja täpse Haapsalu piiskopilinnuse konserveerimisprojekti konserveerimise osa eest. Muinsuskaitseameti hinnangul on see koostatud põhjalikult, detailitäpselt ja selgel.

Hea restauraatori kategoorias tunnustati Haapsalu restaureerimisfirma Resteh juhti Aleksander Mihelsoni. Resteh on töötanud paljudel Haapsalu ja Läänemaa kaitsealustel objektidel, millest üks viimaseid suuremat tähelepanu pälvinuid oli Haapsalu toomkiriku katusevahetus.

Ugala teatris toiminud pidulikul tseremoonial anti välja kokku 35 autasu, restaureerimise, arheoloogia ja teadustööde eest. Teiste seas tunnustati nii töörühmi kui üksikisikuid, kelle käe all või hoolitsusel said uue näo erinevad hooned, pargid ja kunstiteosed. Autasustati ka arheoloogia ja teadusalase töö tegijaid.

Muinsuskaitseameti peadirektor Siim Raie ütles ERRi raadiouudistele, et kõige olulisem kategooria on hästi restaureeritud mälestis. Neid preemiaid anti välja kaheksa: Ugala teater, Kulla leerimaja, Luua mõisa kavaleridemaja, Mäetaguse mõisa ait, Ahja mõisapark, Lutheri masinasaal Tallinnas, Pärnu tütarlastegümnaasiumi hoone ja võimla ning Tartu vana anatoomikum.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments