Intervjuu. Lauri Luik lubab 2019 riigikogust loobuda

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Lauri Luik. Foto: Arvo Tarmula

Riigikogu liige Lauri Luik lubab suure poliitikaga poolteise aasta pärast lõpparve teha. Foto: Arvo Tarmula

Reformierakonna esinumber Haapsalu kohalikel valimistel, riigikogu liige Lauri Luik ütleb, et tahab pärast kolme ametiaega parlamendis proovida elus midagi uut, näiteks linnapea ametit.

Lauri Luik, kui ma ei eksi, siis teil on kaks last?

Rasmus ja Hanna. Rasmus läks lasteaeda, umbes kaks nädalat on ta vahelduva eduga käinud. Abielus ma ei ole, oleme Reelika Pirgiga kooselus 13–14 aastat.

Kuidas te teineteist leidsite?

Mõlemad oleme Haapsalust. Ta liitus Reformierakonna noorteklubiga ja siis hakkasime lähemalt läbi käima.

Millega teie elukaaslane tegeleb?

Ta on sotsioloog, ta püüab teha Tallinna ülikoolis doktoritööd, aga praegu on lastega kodus. Enne emapuhkusele jäämist oli ta ülikoolis teadur.

Kas elate Tallinnas või Haapsalus?

Haapsalus elame, riigikogu istungite päevadel sõidan hommikul Tallinna ja õhtul koju. Autoroolis kuulan audioraamatuid, sest kodus on raamatute lugemiseks keeruline aega leida.

Te olete poliitik, teie elukaaslane teadlane. Miks elada Haapsalus?

Sõbrad ja perekond on siin. Tallinn on töine, kuigi ka meelelahutust on palju rohkem. Haapsalus on rahu ja puhkus. Haapsallu tulime poolteist aastat tagasi sel põhjusel, et tahtsin, et Rasmus saaks lasteaias ja koolis käia jala. Lasteaeda küll praegu viime teda, sest ta on veel pisike. Turvalises, rahulikus ja koduses keskkonnas on lastel hea kasvada. 15 aastat Tallinnas elanuna, poliitikuna olen kogu aeg olnud n-ö in action, tahtsin sellest välja saada. Kuna Reelikale see mõte meeldis, otsustasime tulla siia.

Aga professionaalsele sotsioloogile Haapsalus tööd ei ole.

Eks me siis mõtle, kui lapsed suuremaks saavad. Sellepärast oleme ka valimiskampaanias mõelnud kaugtöökohtadele. Sotsioloogi tööd saab teha interneti kaudu, Tallinna kontoris on vaja käia võib-olla kord nädalas.

Ma ei usu, et võimaluse korral hakkaksite 15. oktoobrist Haapsalu linnapeaks.

Miks mitte?

Te olete ühe suure erakonna mitte kõige kehvem liige, parlamendifraktsiooni aseesimees. Miks tagasi tulla?

Olen kolm korda parlamenti valitud. Kui pingutada ja head tööd teha, saaksin neljandat ja viiendat korda. Mis edasi? Praegu tundub see vahva, aga kui ma 30 aasta pärast elule tagasi vaatan, avastan, et olen kuus perioodi järjest olnud riigikogus, aga palju teisi valdkondi on jäänud proovimata. Ministriks ma praegu minna ei taha…

Oleme ausad, ega ka Reformierakonna võimul olles olnud teil ministriks saamise võimalust.

Kui lähitulevikus avaneks võimalus minna ministriks, siis ma ei tahaks kohta vastu võtta, sest olen liiga palju näinud ministreid, kel pole juhtimis- ega ettevõtluskogemust. Ma ei pea seda õigeks. Kunagi mõtlesin, et professionaalne poliitik lähebki parlamendist valitsusse edasi, aga praegu mõtlen, et tunduvalt kindlam on olla minister, kui omad vundamenti avalikus või erasektoris.

See jutt kõlab nii, et riigikogu liikme koht ei paku Eestis piisavalt eneseteostust.

Kindlasti pakub, aga kui mõelda, et neli, kaheksa, 12 aastat…

Eiki Nestor on 25 aastat riigikogus olnud.

Aga see mind hirmutabki, kui parlamendi liikme staatusest kujuneb elustsiil või amet. See ei tohiks nii olla. Parlamendi liikme kohta ei peaks käsitama ametina, vaid missioonina. Oma missiooni annab ellu viia ka muid asju tehes, täiendades end muudel aladel. Parlamendis ei peaks olema kauem kui kolm perioodi järjest.

Te ei vastanud mu küsimusele. Miks olete 15. oktoobrist valmis asuma Haapsalu linnapeaks?

Mul ei ole teist varianti, sest olen seda lubanud.

Aga te ju teate, et ei pea oma lubadust kunagi lunastama.

Mina ei tea seda. Mul ei ole õrna aimugi, kuidas kaalukausid pärast valimisi asetsevad. Urmas Suklese valimisliidu elektoraat on suhteliselt sarnane Reformierakonnaga. Meie Inimesed on parempoolsed, kelle valijad samuti meiega kattuvad. Täiesti eraldi on Keskerakond, kellega me ei konkureeri ja kel on oma religioosne valijaskond. EKRE ja sotsid ei ole ohustajad, nelja parema hulka ma neid ei paiguta. 13 kohta (volikogus on 25 kohta) ei saa keegi volikogus.

Kui kellelgi on Haapsalus religioosne valijaskond, siis Urmas Suklesel.

Jah, ma jätsin persoonid kõrvale, sest analüüsisin nimekirju. Urmas Suklesel on oma austajaskond. Kui oled aastaid võimul, siis tekivad inimesed, kes imetlevad ja natuke nostalgitsevad. Valimistel selgub, kui palju on olnud Urmas Suklesel hääli ja kui palju on ta saanud Reformierakonna hääli.

Miks Reformierakond Urmas Suklesega tülli läks?

Miks Urmas Sukles Reformierakonnaga tülli läks? Küsimus on, et kes nähvab esimesena. Sukles ütles, et tema ei taha Reformierakonnaga valimistele minna ja läheb valimistele valimisliiduga. Sukles on püüdnud jätta muljet, et tema väljaviskamine oli ootamatu, aga see ei ole tõsi, sest juba selle aasta alguses oli tal teada, et kui läheb erakonna vastu kandideerima, siis peab erakond ta paratamatult välja viskama.

Mida te koos Reimo Nebokatiga temalt nõudsite, et Sukles teid oma valimisliitu ei võtnud?

Sukles arvas, et ta saab valimisliidus rohkem hääli. Me ei oleks ka läinud kandideerima valimisliidus erakonna vastu.

Kui kallis on Reformierakonna Haapsalu kampaania?

Ma ei oska öelda, sest enamik kampaaniakulust tehakse üleriigiliselt. Meil on projektifond, kuhu saab kandidaat panna raha, erakond lisab sinna sama palju juurde. Kui kandidaat paneb sada eurot, siis erakond paneb sada juurde. Telereklaam, Lääne Elu reklaamid, bännerid, voldikud – need tellib keskkontor. Läänemaa eelarve on umbes 6000 eurot. Sellest rahastame pannkoogikohvikuid, hangime šokolaadid, pastakad ja muu nänni.

Kui palju läheb kandideerimine maksma ühele Reformierakonna Haapsalu nimekirja tavaliikmele?

Kui inimene on passiivne ega taha kampaaniale kulutada, siis ainus väljaminek on tema aeg, mis kulub inimestega suhtlemiseks. Valijale ei ole mõtet anda kümmet kondoomi, viit pastakat ja šokolaadihunnikut. Valimisnänn on selleks, et kontakti lõpuks anda väike meene, nagu visiitkaart. Kõige tähtsam on otsekontakt inimestega. Kõik tuttavad ja sõbrad tuleb läbi helistada ja öelda, et kandideerid. Neilt tuleb küsida, kas oled nõus minu poolt hääletama. See toimib. Tavaliselt mõeldakse, et sugulased teavad nagunii, et kandideerin, aga see ei pruugi nii olla.

Kui tähtis on raha kohalike valimiste kampaanias?

Otsekontaktid inimestega on kõige tähtsamad, aga üks teiseta ka ei saa.

Mille poolest erineb Reformierakonna sõnum HaRi sõnumist?

Aga mis on HaRi sõnum? Meie oleks võinud ka oma programmi kirjutada kogu Haapsalu ja Ridala ühinemise lepingu. Valimistel konkureerivatest nimekirjadest oleme ainult meie suutnud sõnastada eesmärgi pöörata elanike arv kasvule. Kas hääbume või kasvame, selle ümber oleme oma visiooni sõnastanud.

Küllap Urmas Sukles tahaks ka, et elanike arv kasvaks.

Jah, aga kui ei oska seda sõnastada, siis on inimestele seda raske selgeks teha. Kui HaRi valijaskonna eesmärk on säilitada olemasolev olukord, siis nii see ka on. Kui sead visiooni, et linn võiks kiirelt areneda ja elanikkonda kasvatada, siis peab oskama sõnastada. Et elanikkond kasvaks, peavad olema head töökohad. Teine on see, et aasta ringi peab siin olema hea elada, mitte ainult suvel. Kolmas meie programmi tugisammas on see, et Ridala ja Haapsalu ühinemise lepingu teostamiseks kulub rohkem kui neli aastat.

Valimisliitu ja erakonda eristab see, et valimisliidu eesmärk on lühiajaline, saada hääled ja volikokku valitud. Erakond on maailmavaateline ja stabiilne valimistest valimisteni kestev oma liikmeskonnaga organisatsioon. Mulle ei meenu ühtegi valimisliitu, mis oleks püsinud valimistest valimisteni.

Miks see on nii, et Haapsallu ei ole 25 aastaga tulnud ühtegi suurt turismimajanduse investeeringut?

Kui Urmas Suklesel on turismiettevõte, kas ta pingutab, et konkurente tuleks? Las iga valija otsustab selle üle.

Tulles tagasi intervjuu alguse juurde, kas te ei lähe 2019 parlamendivalimistele?

Kunagi ei maksa anda sajaprotsendilist lubadust, aga praegu arvan, et ei lähe.

Kas loobumine on tingitud kibestumusest, sest Lääne-Eesti valimisringkonnas on jäme ots saarlaste käes? Ei Urve Tiidus ega Kalle Laanet taha eest ära minna, teie peate konkureerima Tarmo Männiga kolmanda koha pärast.

Kindlasti ei ole see kibestumine. Saaremaa on palju suurem maakond, mistõttu on saarlaste kandidaat eespool.

Andres Lipstok on siit ka isikumandaadi saanud.

Siis olid teised ajad, sellist elektoraati enam ei ole, nagu oli Lipstokil, sest elanikke pole enam nii palju. Kuna Lihula ja Hanila liituvad Pärnumaaga, siis elanikke jääb veel vähemaks, mistõttu läheb Läänemaa esindaja saamine parlamenti veel raskemaks.

Mis te 2019 tegema hakkate?

Esmalt ootame 15. oktoobri ära. Mul on ka IT-ettevõte, arendame kaht start-up’i. Üks on Paype, aga teine on toidukaupade kojuveo teenus. Selle mõte on, et inimene saab internetist tellida vajalikud kaubad ja meie toome kohale. Meie algoritm arvutab välja eri poekettide kõige odavama kauba, näiteks Pauligi kohvi. Ostukorvi saame kokku nii, et kolm kaupa Maximast ja kolm Prismast jne. Start-up’i nimi on Food Delivery, aga me ei ole veel seda ametlikult reklaamima hakanud. Me praegu testime seda Tartus.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
keegi
6 aastat tagasi

ei vali teda sinna enam niikuinii