442 Läänemaa noort saavad esimest korda valida

Dan Taidla ja Kärt Kurisman ei lase oma häälel raisku minna. Foto: Arvo Tarmula

Tänavustel valimistel on esimest korda võimalus hääletada ka 16–17aastastel noortel, Läänemaal on niisuguses vanuses noori 442.

Läänemaa ühisgümnaasiumi 10.LR klassi õpilane Kärt Kurisman ja 11.Ü klassi õpilane Dan Taidla plaanivad valima minna. Mõlemad noored kuuluvad valimiste valvurite hulka, kes peavad märkama valimistega seotud head tava ja seadusrikkumisi ning teatama sellest projektijuhile, kes teeb kindlaks, kas oli rikkumine või mitte. Peale selle on Taidla ka Haapsalu noortevolikogu aseesimees.

„Kui antakse võimalus ise otsustada, siis tuleb seda kasutada,” põhjendas Kurisman oma otsust valima minna.

Sellegipoolest tundub Kurismanile, et noored pigem ei lähe valima. „Kui küsin valima mineku kohta, siis saan vastuseks „ma ei tea”,” põhjendas Kurisman oma arvamust.

Seda, et tänavused valimised oleks rohkem noortele keskendunud, Kurisman ei tunne, küll aga on tema meelest rohkem rõhku pandud noortega suhtlemisele, näiteks korraldatakse noortedebatte, kus uuritakse, mida noored tahavad, ning vastatakse noorte küsimustele. Nii on korraldatud Haapsalu linnavalitsuses ja Läänemaa ühisgümnaasiumis noortele mõeldud valimisdebatt.

„Noorte valijate osakaal pole nii suur, et kampaaniad neile suunata, muidu tehtaks seda kindlasti,” arvas Kurisman.

Taidla meelest on tänavu programmides keskendutud just pigem noortele kui vanadele, nagu on varasematel aastatel olnud.

Samuti pooldavad Taidla ja Kurisman noortele hääleõiguse andmist. „See on teaduslikult tõestatud, et 16aastane mõtleb samamoodi nagu 18aastane. Mida nooremalt noori valimistesse kaasama hakatakse, seda tõenäolisemalt läheb ta ka vanemalt valima,” ütles Taidla.

„Noored on pädevad seda valikut tegema, kuid valima lähevad ilmselt vähesed, sest huvi selle vastu on veel väike,” kinnitas ka Kurisman.

Seadusmuudatus, mis lubab 16–17aastastel noortel kohaliku omavalitsuse valimistel osaleda, võttis riigikogu vastu 2015. aasta kevadel 62 poolthäälega.

Samal aastal Tartu ülikoolis kaitstud Katry Ahi bakalaureusetöö jõudis järeldusele, et sotsiodemograafiliste näitajate varal on 16–17aastaste puhul suurem tõenäosus, et nad ei osale valimistel. Samuti leiti töös Austria ja Norra näitel, et noorte puhul puudub seos poliitikahuvi ja valima minemise vahel ning noorte valimisaktiivsus on nendes riikides kesine.

Nii nagu Eestis, nii saavad 16aastased hääletada kohalike omavalitsuste valimisel ka Austrias, Maltal, Saksamaal, Norras ja Šveitsis.

Tänavustel valimistel on esimest korda võimalus hääletada ka 16–17aastastel noortel, keda on Läänemaal kokku 442. Vähem sellevanuseid noori on vaid Hiiumaal, kus on neid 166. Kõige rohkem elab noori Harjumaal, veidi alla 9800.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments