Kaido Sipelgas: Haapsalu maailma invakeskseimaks paigaks

Kaido Siplegas. LEMMI KANNI

Kõik tahavad paremini elada. Me tahame veel ilusamat kodupaika, kõrgemat palka ja seda, et meie töid ja tegemisi väärtustataks. Me töötame selle nimel igaüks eraldi ja soovime, et meie elu teeks paremaks ka meie kõigi ühine ettevõtmine ehk omavalitsus.
Kindel on, et kõik inimesed, omavalitsused ja riigid on lõputus võistluses, kes teeb õigemaid tulevikuvalikuid. Selliseid, mis toetavad praegusest paremate ja enamate väärtuslike töökohtade teket.

Olles saanud elult võimaluse vaadata laiemalt ringi just regionaalses arendamises, pean kahjuks ütlema, et mu kena kodupaik hakkab praegu selles võistluses isegi Eesti võrdluses langema mahajääjate hulka. Esmapilgul paistab kõik ju väga ilus, eriti kui parasjagu on linnas mõni tore festival. Turism on olnud ja on ka tulevikus üks selle kandi majanduse alussambaid. Turismi on ju panustatud linnaelanike raha ja eurotoetusi miljonite kaupa: promenaad, Haapsalu piiskopilinnus, Iloni Imedemaa. Usun, et need on kõik õnnestunud arendused, ja loodan, et need toovad tulevikus veel paremaid tulemusi.

Sellest aga kahjuks ei piisa. Kui vaadata fakte, siis ikka lähevad inimesed siit mujale tasuvamat tööd tegema. Näiteks praegu töötab Haapsalu suuremais majutusasutustes kümme protsenti vähem inimesi kui viis aastat tagasi. Oma kodu saja euro eest suviste suurürituste ajal võhivõõrastele välja üürida pole tõenäoliselt samuti kohalike elanike unistuste täitumine.

Mida teha? Veel enam üritusi, näiteks talvehooajal? Kindlasti on neid ja muid selliseid väikseid samme vaja selleks, et turismis saavutatud hea kuvand ei kaoks. Aastaringsete töökohtade tekke peale, mis ka meie lapsed siia tööle tagasi tooks, saab aga loota vaid siis, kui hakata jõuliselt panustama veel vähemalt kahte valdkonda. Esiteks tootmisse, arendades selleks Uuemõisa ning Kiltsi tööstusala nii, et sinna saabuks uusi innovatiivseid ettevõtteid. Eelkõige peame rohkem panustama Haapsalu tugevusse, mis eristab meid kõigist teistest kohtadest – taastusravisse.

Taastusravi on valdkond, kuhu on viimase viie aasta jooksul lisandunud peaaegu sama palju töökohti, kui on siinseis majutusasutustes kadunud. Taastusravis on tööd sellest hoolimata, kui vihmane ja külm on suvi. Meditsiinitehnika kiire areng loob selles valdkonnas üha uusi võimalusi ja vajaduse kõrgelt haritud ning seega ka kõrgepalgaliste töötajate järele. Taastusravis töötavaid inimesi iseloomustab see, et ühiskond väärtustab neid kõrgelt. Kaasnevaid töökohti tekib valdkonna kasvades juurde kõikjal, kalapüügist ja põllumajandusest teeninduseni.

Linn saab siin palju teha, näiteks toetada Haapsalu neuroloogilise rehabilitatsioonikeskuse juurdeehituse valmimist. Nii Eestis kui ka välismaal peavad kõik saama teada, et Haapsalus on parim taastusravi. Rajades lõpuks sellised kõnniteed, mis sobivad hästi ratastoolis liiklejale, saame parema liikumisvõimaluse kõigile. Tõeliseks sihiks tuleb võtta aga maailma kõige invakesksemaks paigaks saamine. See eesmärk pole kerge, kuid see on saavutatav. Väga lihtsad eesmärgid polegi püüdmist väärt. Muudame üheskoos Haapsalu hoolivaks.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kass ja koer
6 aastat tagasi

Uuendatud veebilehe moblaversiooni kommentaaride teksti suurus liiga väike (ehk nn. kirbusitt). Vanas oli suurem ja seetõttu ka palju mugavamalt loetavam.

Silmist Sant
6 aastat tagasi

Alustada voiks sellest, et konniteedele paigaldatakse vaegnägijatele liikumiseks vajalikud konniteekivid. Ja valgusfoorides voiks olla vaegnägijatele nii vajalik helimärguanne.

uskmatu toomas
6 aastat tagasi

Kuidas mõjub terve inimese psüühikale kui iga päev linnavahel liigub hordide kaupa invaliide ?
Kas see ei pane veel rohkem inimesi siit põgenema ?

erki
6 aastat tagasi

no ei saa enam invakesksemat linna ju olla, linna juhtiine on ka üle antud vaimupuudega inimeste kätte

asfhb
6 aastat tagasi

Haapsalu oleks ideaalne koht, kus luua Eesti oma Jurmala. SPA turism on väga populaarne. See on ainult asi mida peab kohe algselt suurelt planeerima. Ütleks, et see ei ole ainult Läänemaa probleem vaid terves Eestis puudub üks korralik veekeskus kuhu turiste meelitada.

Jopp
6 aastat tagasi

Ajuinvaliidid, tulge kõik!

k.s
6 aastat tagasi

Mida Sotsidelt veel oodata? Värvime Haapsalu maailma vikerkaarilsemaks ja tõstame aktsiisid võrreldes ülejäänud Eestiga kolmekordseks?

sots
6 aastat tagasi

jääb sotsiks, sotsiaalutopistiks, leninlaseks, kõigi maade proletaarlaste ühendajaks, haapsalu maailma invakeskuse nabaks loojaks