Noored pinnisid Haapsalu volikogu kandidaate

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 7

Kolmapäevaõhtusel valimisdebatil Haapsalu linnavalitsuses väitlesid kohalikel omavalitsuse valimistel kandideerivate erakondade ja valimisliitude esindajad Haapsalu noori puudutavatel teemadel. Debatis osalesid Ille Palusalu (EKRE), Kaido Sipelgas (SDE), Reelika Ender (Keskerakond), Lauri Luik (Reformierakond), Kristjan Tõlk (valimisliit Meie Inimesed) ja Aleksander Joonasing (valimisliit HaRi).

Luubi all oli linna noortesõbralikumaks muutmine, haldusreformi mõju, linna areng ja noorte kaasamine linnaelu puudutavatesse arutlustesse. Kõik kandidaadid nõustusid, et noorte arvamus neile olulistest teemadest peaks kuuldavamaks saama ja omama kaalu linnavolikogu otsustes. Kandidaadid pakkusid välja lahendusi, sealhulgas noorte hulgast esindaja valimist Haapsalu linnavolikogusse.

Debati sissejuhatuseks küsis moderaator Kristjan Tedremaa igalt kandidaadilt, mis teeb Haapsalust laste- ja noortesõbraliku linna. Seejärel arutati, kuidas seda tiitlit hoida ja noortesõbralikkust linnas veelgi edendada.

Küsimusele, mida võiks Haapsalus muuta, oli ettepanekuid igal kandidaadil. Kuna pärast valimisi tuleb teha kompromisse ja kõiki lennukaid ideid realiseerida pole võimalik, palus Tedremaa tuua igal kandidaadil ühe konkreetse lubaduse, mida nad kindlasti täidaksid.

Sipelgas pidas oluliseks tööstuse arendamist. Tõlk nägi arhitektina probleemi kesklinna ristmiku juures, mis tuleks tema sõnul muuta ohutumaks ja läbitavamaks. Joonasing rõhutas võrdsete võimaluste ja turvalisuse tagamist kõigile elanikele. Ender lubas noorte huvikeskuse rajamist vanasse põhikooli hoonesse. Luik seadis eesmärgiks kasvatada linnaelanike arvu. Palusalu pidas oluliseks muuta volikogu töö läbipaistvamaks.

Palju kõneainet pakkuva haldusreformiga haakuvalt uuris Tedremaa kandidaatidelt, kuidas viia huvitegevus omavalitsuste liitumisel ka linnasüdamest kaugemal elavate noorteni. Joonasingi hinnangul tuleks alustada spordiväljakute ja mänguväljakute loomisest. Palusalu pidas oluliseks tasuta ühistranspordi kasutamise võimalust noortele, et ka kaugemal elavad lapsed saaksid trennidest osa võtta. Ender leidis, et tasuta transpordist on kasu vaid sel juhul, kui bussiajad huviringide kellaaegadega klapivad, ning bussigraafik peaks olema tihedam. Tihedama sõidugraafiku loomise vajalikkust mainis ka Tõlk. Luige sõnul tuleks kasutada ära Haapsalu ja Ridala ühinemisel tekkivat sünergiat; uurida, millised huviringid noortele huvi võiksid pakkuda ja viia need noortele lähemale. Sipelgas pakkus välja Haapsalu huviringide filiaalide loomist keskusest väljapoole.

Debati korraldas Haapsalu Noortevolikogu koostöös Eesti Noorteühenduste Liiduga.

„Debati korraldamine tuli meil väga hästi välja ja oli näha, et noored võtsid selle hästi vastu,“ ütles HNVK aseesimees Dan Taidla Lääne Elule.

Valimisea langetamise seadus, mis lubab alaealistel alates 16. eluaastast hääletada kohalikel omavalitsuste valimistel, kiideti riigikogus heaks eelmisel talvel. Tänavustel omavalitsuse valimistel saavad noored hääletada esimest korda.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments