Kaitseliidu Lääne maleval on täna 100. sünnipäev

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Foto Arvo Tarmula

Kaitseliidu Lääne malev tähistas täna väikese tordisöömisega oma 100. sünnipäeva, sest just 27. septembril 1917 moodustati maleva eelkäija Läänemaa omakaitse.

Lääne maleva pealiku Rasmus Lippuri sõnul on 100aastane malev väga hea tervise juures. „Oodatav eluiga on veel mitusada aastat,” kinnitas ta.

Pealik lisas, et maleva hea tervise tagavad inimesed: „Ja inimesed on siin toredad.” Kaitseliidu Lääne maleval on tuhatkond liiget, kes vastavalt oma võimalustele tegevuses osalevad. Kaitseliitlastele lisandub naiskodukaitse, mille Lääne ringkond on küll malevast pisut noorem, kuid Lippuri sõnul naised algusest peale meestele toeks olnud.

Lippuri sõnul tähistati täna maleva sünnipäeva väikeses ringis lõuna ja tordisöömisega, kuid tulemata ei jää ka päris pidu. Suurejoonelisem vastuvõt Lääne maleva 100. aastapäeva puhul on 20. oktoobril Haapsalu kultuurikeskuses.

Lääne maleva alguseks võib pidada 27. septembrit 1917 kui rüüstajatele ja marodööridele vastu astumiseks moodustati Tallinna eeskujul Läänemaal omakaitse, mis pidas pidas piirkonnas patrull- ja valveteenistust.

Ametlik alus pandi Lääne malevale pärast I maailmasõja lõppu, 11. novembril 1918, kui Eesti Kaitse Liidu teadaande ja päevakäsuga määrati maakondade korralduste ülemad. Läänemaal nimetati ülemaks kunagise 1. Eesti polgu ohvitser Theodor Rõuk. Maleva esimene nimetus oli Läänemaa Eesti Kaitse Liidu ülema asutus.

Kui omakaitse võitles vene marodööridega, siis kaitseliit takistas sakslasi maalt väärtusi välja viimast.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments