Lauri Luik: kuidas meelitada Haapsallu kõrgepalgalisi töökohti?

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Ühineva Ridala ja Haapsalu lähituleviku peamine küsimus on elanike arvu kasvule pööramine. Selleks et inimesed tahaksid Haapsallu tulla, siin elada ning oma peret kasvatada, peavad meil olema hästi tasustatud töökohad. Töökohtade küsimus osutus prognoositult ka üheks peamiseks arutlusteemaks linnapeakandidaatide debatil Altmõisas. Mida saab omavalitsus teha, et motiveerida ettevõtjaid Haapsallu uusi kõrgepalgalisi töökohti looma?

Liialt tihti kiputakse avalikus sektoris eraettevõtjate tööpõllule. Haapsalus on näiteks üks mure linnavalitsuse pakutavad majutusteenused, mille hinnaga on ettevõtjail raske konkureerida. Omavalitsuse ülesanne peab olema ettevõtjaile soodsate tingimuste loomine uute töökohtade siiameelitamiseks. Linnavalitsus peab olema ettevõtjale koostööpartner, mitte konkurent.

Ridala ja Haapsalu ühinemine loob ettevõtluse arenguks sootuks uued võimalused. Kiiresti arenev Uuemõisa, Kiltsi tööstusala, aga ka armsad väikesed Ridala külad, sadamad ning osa Matsalu looduskaitsealast on sügisest linna koosseisus. Neid kõiki tuleb oskuslikult rakendada siinse ettevõtluse arendamise vankri ette. Turismisektoril on Läänemaal edaspidigi tähtis ja kandev roll, kuid senisest enam tuleb tähelepanu pöörata infotehnoloogiaettevõtete siiameelitamisele. IT kui kiiresti arenev, innovatiivne ja hästitasutatud valdkond sobib ühineva Haapsaluga olemuslikult väga hästi.

Omavalitsus saab toetada ettevõtjaid oma äri Haapsallu rajamisel näiteks kommunikatsioonidega liitumise soodustamise ja soodsa asukoha leidmise kaudu. Iga päev liigub Haapsalu ja pealinna vahet üle tuhande inimese, väga paljud on aga töö tõttu sootuks Tallinna kolinud. Seetõttu näeme kaugtöövõimaluste taristu arendamises üht võtmekohta inimeste koju tagasi meelitamisel. Meil on eeskujulikud haridusasutused – riigigümnaasium, kutsehariduskeskus ja ülikooli kolledž. Nendega koostöös tuleb välja töötada siinset ettevõtlust toetavad õppekavad. Ettevõtja peab leidma kvalifitseeritud tööjõudu kohapealt.

Koostöö valitsuse ja parlamendiga on samuti tähtis. Tulumaksumäära teatavas vahemikus ise reguleerimine on üks võimalus suurendada omavalitsuse atraktiivsust. Riigiasutuste siiameelitamisel tuleb teha senisest tõsisemat tööd, valitsuse otsus suunata tuhandest riigitöökohast Läänemaale vaid seitse on huumorirubriigist. Uute riigiasutuste Haapsallu meelitamisega kavatseme linnavalitsuses jõuliselt tegelda. Valitsusel on ka oma roll otsustamisel, kas ja millal tuleb Haapsalu raudtee. Nüüdisaegne transpordiühendus pealinnaga on meie arvates hädavajalik, et siinne ettevõtlus areneks.

Läänemaa arenduskeskuse ja linna oskusteavet kasutades tuleb senisest enam olla ettevõtjaile toeks Euroopa struktuurivahendite taotlemisel ning keerulisest bürokraatiarägastikust läbi murdmisel. Ridala väikesed külad, kaunid sadamad ning võrratu Matsalu looduskaitseala on tohutu potentsiaaliga, mille avamiseks saab omavalitsus koostöös turismiinfokeskusega kohalikele ettevõtjaile toeks olla, aidates neid reklaamida ning suhtlusvõrgustikke luua. Haapsalu sõpruslinnu tuleb pelgalt reisimise asemel senisest praktilisemalt ära kasutada – sealsed ettevõtjad tuleb siduda kohalike ettevõtjatega.

Nüüdisaegse jagamismajanduse tugevusi, eelkõige säästlikkust ja operatiivsust, annab kasutada Ridala ja Haapsalu hüvanguks. Väiksemais kohtades saab näiteks sedasi aidata kaasa inimeste liikumisvõimaluste parendamisele, aga ka soodsate majutusvõimaluste pakkumisele meid külastavaile turistidele.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
it mees
6 aastat tagasi

Siin Haapsalus ei maksta it-meestele korralikult. Peavad töötama miinimumi eest. Sellepärast ka siin ei töödata.

Vitali Voshod
6 aastat tagasi

Bla bla bla, bla bla, bla bla, bla. Valige mind!

Ints
6 aastat tagasi

Ausalt, kas sa ise ka aru saad kui vähe sinu kirjatükk ja selle pealkiri reaalsusega kokku läheb?

Peep
6 aastat tagasi

IT kui kiiresti arenev, innovatiivne ja hästitasutatud valdkond sobib ühineva Haapsaluga olemuslikult väga hästi.

Kui isegi pealinnas ei leia inimesi sellele alale,olgu palk nii suur kui tahad siis Haapsalus see võimalus nulli lähedane.

kkk
6 aastat tagasi
Reply to  Peep

Vale jutt puha, kolledžist tuleb itimehi nagu vändrast saelaudu. Kuid siin pole erialast tööd, mistõttu liigutaksegi ära Tallinnasse.

Vana vant
6 aastat tagasi

“Turismisektoril on Läänemaal edaspidigi tähtis ja kandev roll…”
Tuletame meelde, kes soovis tõsta makse majutusettevõttetele riigikogus. Reformil on piisavalt olnud aega, et regionaalpoliitikat “edendada”. Ega need jutud pudrumägedest enam eriti usutavad ei ole härra Luik.

Känd
6 aastat tagasi
Reply to  Vana vant

Reformierakond on olnud seni kõige suurem vastane riigikogus ja vabariigi valitsuses olles kohalike omavalitsuste tulubaasi suurendamisel, et omavalitsused suudaksid kohalikku aktiivselt ettevõtluse arengut toetada või luua tingimusi tööstusparkide arendamiseks. Põhjus lihtne, siis saab Tallinna linn oma munitsipaalriiki enam panustada maksumaksja raha. Võtmeküsimus on Tallinna Linnavolikogus võim võtta, mida reformierakond pole vabariigivalitsuse olles suutnud.