Matsalu festivali võitis film kärnkonnadest

Kaie Ilves

kaie@le.ee

“Kärnkonnaloo” režissöör Are Pilskog. Andres Hioni foto

Matsalu 15. filmifestivalii peaauhinna võitis Norra 2016. aasta linateos “Kärnkonnalugu” (režii ja stsenaarium Are Pilskog). Norra film ei ole kunagi varem Matsalu festivalil võitnud.

Žürii esimehe Nick Uptoni sõnul on “Kärnkonnalugu” üks neid filme, mis jäävad vaatajat saatma ka pärast seansi lõppu ja kiniosaalist lahkumist.

“See on film, mis paneb meid mõtlema inimeksistentsi üle,” ütles Upton.

Režissöör Are Pilskogi sõnul erineb “Kärnkonnalugu” tema varasematest filmidest, kus on suurejoonelisi kaadreid vaaladest või hiiglaslikke kalaparvi.

“Kärnkonn on nendega võrreldes väike, väga aeglane, kohmakas ja mitte just eriti ilus loomake,” märkis Pilskog. Esialgu oligi Pilskogil plaanis teha lühike film kärnkonnadest. “Lõpuks läks nii, et ma veetsin neli aastat kõhuli kraavis konnasid filmides,” ütles Pilskog.

“Kärnkonnalugu” kestab 50 minutit ja jutustab liigutava loo, kuidas väike kogukond asub kärnkonnasid kaitsma. Õieti jookseb filmis paralleelselt kolm lugu. Esimene jutustab kärnkonnadest, kes kevadel ärkavad, maa alt välja poevad ja alustavad teed järve poole. Õnnetuseks poolitab Euroopa ühe suurema kärnkonnaparadiisi vastehitatud maantee, mille kahepaiksed peavad ületama. Teine lugu jutustab inimestest, kes on asunud kärnkonnasid kaitsma: konnadele ehitatakse seitse tunnelit, et nad ohutult maantee alt läbi pääseksid. Et kärnkonnadele tähelepanu juhtida, otsustab kogukond püstitada maantee äärde hiiglasliku konnakuju. Kuju valmimisest ja püstipanekust jutustab kolmas lugu.

Tulemuseks on äärmiselt soe ja liigutav film planeedi väikeste olendite suurusest. Film on ühtaegu dramaatiline, naljakas ja leidlik, pakkudes üllatavaid paralleele. Hiiglasliku konnakuju peal ukerdavad väikesed inimlapsed meenutavd konnapoegi ja maanteeameti esindaja leiab, et konnakuju ei saa siiski paigaldada, sest see võib olla liiklejaile ohtlik, kuigi just maantee ise on surmaohuks tuhandetele konnadele. Inimesed oma võitluses konnade eest on sama sihikindlad ja kohati sama abitud kui talvitumispaigast järve poole ukerdavad konnad. Film tõestab, et õieti polegi inimeste ja konnade vahel suurt vahet.

“Kärnkonnalugu” nagu ka kõiki teisi auhinnatud filme on Lihula kultuurimaja suures saalis võimalik vaadata pühapäeval, 24. septembril.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments