Kurjategija süütas Martna loomade hoiukodu, kümme kassi hukkus – TÄIENDATUD

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com


Martnasse hoiule toodud kassid pärinesid Alliklepa külast. ARVO TARMULA

Reedel umbes kella kolme ajal hommikul süüdati Martna vallas asuv kodutute kasside hoiukodu, kümme looma hukkus suitsus ja leekides.

Martna kasside hoiukodu rajati mullu, sinna toodi hoiule Padise valla Alliklepa küla kassikoloonia loomad.

Martna kasside hoiukodu tööd korraldas Eestimaa loomakaitse liidu Lääne-Eesti piirkonna juht Kaija Paalberg, kes käis loomi aasta jooksul igal õhtul hooldamas ja toitmas. Kaheksa kümnest hukkunud kassist olid pärit Alliklepa kassikolooniast, nendest omakorda kaks olid pakkunud huvi inimestele, kes pidid neid järgmisel nädalal vaatama tulema.

Eestimaa loomakaitse liidu juht Heiki Valner on täiesti kindel, et kasside kodu on süüdatud.

“Ilmad on niisked, seinad olid märjad ja vettinud, küttekollet pole, elektrit pole, ehitustöid ei tehtud, süttivat materjali polnud, kassimajades ei suitsetata – isesüttimise oht on välistatud,” selgitas Valner. Kella 23 paiku õhtul oli hoiukodus kõik veel korras, kell 3.16 sai häirekeskus teate tulekahjust, päästjate saabudes oli hoone koos kümne kassiga maatasa põlenud. Tulekahju kustutati kell 4.

“Tohutult jälk ja vastik surm,” ütles Valner. “Veel jälgim on see, et on inimesi, kes seda teha suudavad. Tahaks loota, et see, kes seda tegi, arvas, et kassid on juba uues majas.”

Hiljuti loomakaitse liidule annetatud spetsiaalne kassimaja seisis sealsamas lähedal kasside sinnakolimise ootel. Uus kassimaja oli plaanis sisustada vana hoone inventariga: riiulitega, ronimisvahenditega ja muuga, mida loomad vajavad ja mis nende elu huvitavamaks teeb. Peale kasside ja vana maja sisustuse hävis tules ka samas seisnud liidule kuulunud buss uute kasside abistamiseks mõeldud varustusega: kassipuurid, transpordikastid jms, ütles Valner.

“Mitte üht asja pole enam kasside jaoks, nii et loomakaitse liit on praegu praktiliselt võimetu kedagi aitama,” sedastas Valner ja lisas, et igasugune abi on praegu teretulnud.

Loomakaitse liit on teinud politseile avalduse kriminaalasja algatamiseks hoone hävitamise, liidu vara hävitamise ja loomade tapmise asjus.

Kahju täpset suurust ei osanud Valner praegu öelda, hinnates selle 6000 ja 10 000 vahele.

“Meie jaoks on olulisem see kahju – kümme kassihinge,” ütles Valner.

Loomakaitse liit peab kolme hoiukohta: Otepää lähedal metsloomade hoiukodu, Järvamaal koerte hoiukodu ja Martna vallas nüüdseks hävinud kasside hoiukodu.

Ridala vallas Vilklas asuva Läänemaa loomade varjupaiga juhataja Kaja Maisalu ütles, et on sealsete asukate pärast hirmul. Õnneks tervitavad Vilkla varjupaika tulijat videovalve märguanded.

Lugu on oluliselt täiendatud kell 11.44.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tige kala
6 aastat tagasi

Ootaks ikka uurimistulemused ära enne kui kedagi hakatakse risti lööma – aja möödudes on ikka päris imelikke fakte välja koorunud

Ülle
6 aastat tagasi

KÕIKIDES SELLISTES KOHTADES ON KINDLASTI VALVET VAJA,SIIS PÄTID EI OLE NII JULGELT MÕRTSUKATEKS HAKKAMA.

Mask
6 aastat tagasi

Nüüd tagantjärele tarkus, ent ehk oleks pidanud ka Martnasse videovalve üles panema.

Joon
6 aastat tagasi
Reply to  Mask

kuuldavasti pidid abi paluma ja satelliidifotod appi võtma antud ööpeva omad. Kurjategijale tuleks hoiatuslask kuklasse teha