Juhtkiri: kes kardab EKREt?

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Näitleja Jaak Prints ütles neljapäeval riigikogus peetud kõnes: „Mulle tundub, et terve Eesti kardab. Keda kardad, Eesti? Kas sa kardad Venemaad? Kas sa kardad Euroopat? Kas sa kardad pagulasi? Kas sa kardad neid, kes pagulasi kardavad? Kardad sa, et me rahvusena kaome? Kardad sa, Eesti, et meid on liiga vähe? Kardad sa vaesust? Kardad sa viha? Kardad sa ebavõrdsust? Sest mina kardan seda kõike.”

„Inimestele ei saa ette heita, et nad kardavad. Hirm on päris, ükskõik kui alusetult see on tekkinud, ja seda ei võta ära hirmu naeruvääristamine ning ei aita kedagi ka tema hirmude võimendamine. Lahendus on hoopis turvatundes, mida teie, riigijuhid, saate meile keerulistel aegadel pakkuda. Ma usun, et paljud teist tegelevad probleemide õhutamise asemel nende lahendamisega,” ütles Prints.

Kui selle kõne taustal lugeda sotside reklaame, mis ütlevad, et meie EKREga kaupa ei tee, siis tahaks küsida, miks valitsuspartei õhutab hirme. Homoseksuaalide, naiste, noorte, vanurite, üksikvanemate, väikelinnade elanike, vaimu- või füüsilise puudega inimeste hirme. Kõikide nenede inimeste hirme, kes parasjagu ei ole parimas tööjõus terved inimesed. Et kui sotse ei vali, siis tuleb EKRE ja… Just nimelt, teeb mida?

Sotsid võiksid olla ausad oma valijate vastu ja öelda, et kui EKRE saab palju hääli, siis teevad nad valla- ja linnavalitsustes EKREga koalitsiooni, et saada võimule. Ja veelgi rohkem teevad nad koostööd EKREga selleks, et koostööd otsides leida ühine keel kõikide ühiskonnagruppidega, nii homoseksuaalide kui ka sisserännanutega, nii naiste kui ka venelastega, nii maameeste kui ka linnainimestega. See oleks aus reklaam, mis viiks Eestit edasi. See viiks Eesti ühiskonna sinna, kus on ruumi nii neile, kes usuvad laulupeosse, ja neile, kes arvavad, et rahvusest tähtsam on ühiskonnaliikmete üksteisest hoolimine ja võrdõiguslikkus.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tige kala
6 aastat tagasi

Huvitav kuidas saab mindi kolmanda järgu näitleja minna ja kõnet pidada riigikogus ja väidetavalt eesti rahva nimel ? Asjale paneb vürtsi ka see et kõne loeti ju paberilt maha . Kes rahastas selle klounaadi – sotsid ? Kes siis maksis – kultuuriministeerium või partei ?

sorts
6 aastat tagasi

kogu selle vastandamise ( sotsid-EKRE) põhiolemus on lihtne: selleks on esitibla ossinovski soov olla iga hinna eest pildil. sotsid suuremalt jaolt tahavad ju sama,mida iga inimene–turvalist ja jõukat elu kõikidele. aga nüüd tekib probleem, kuidas saaks üks immigrandi pojuke olla püünel,näidata,et tema on kõikse targem,ilusam ja hoolivam? lihtne, leiame vaenlase ( igal pool ja läbi aegade töötav moodus) ja hakkame teda materdama! siit järeldus–Eesti poliitmaastiku normaliseerimiseks tuleb keelata immigrantide võimalus olla valitud ja valida esindajaid KOVidesse ja riigikogusse. saaksime lahti ossinovskitest,janatoomidest,savisaartest.

Imelik
6 aastat tagasi

Olgem ausad, seda “taktikat” kasutavad kõik- kui ei vali meid, siis…
“Suures perspektiivis” ei juhtu sellest midagi. Nagu ütles kunagi üks indiaanipealik muretult küsimuse peale (“Mis saab kui sind homme tõenäoliselt surmatakse?”)- “Midagi ei muutu, päike tõuseb homme endiselt idast!”
Õhtumaalastena aga ei meeldi reeglina meile, kui meie eksistentsi või õigust sellele seatakse kahtluse alla. Seega, ka hirmutamiseks on vaja argumente, mis näiks tõenäolised.

Ahto
6 aastat tagasi

Igati vààrikas jutkiri.