Merle Mäesalu tahab teada kõikide linnavolinike tehinguid linnaga

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee


Merle Mäesalu. Foto: Arvo Tarmula

Haapsalu linnavolinik Merle Mäesalu esitas esmaspäeval linnapea Urmas Suklesele teabenõude, milles tahab nimekirja kõikidest ajavahemikul 01.01.2014-15.08.2017 Haapsalu linna ja Haapsalu volikogu liikmete, sealhulgas nendega seotud juriidiliste isikute vahel sõlmitud tehingutest.

Mäesalu täpsustab teabenõudes, et see puudutab kõiki lepinguid, linnavalitsuse otsuseid, määratud toetusi, töösuhteid jne. Eraldi peavad olema välja toodud lepingu või muu tehingu pealkiri, sõlmimise aeg, rahaline väärtus ja lühike sisu kokkuvõte.
Volikogu liikme Siim Saarevälja kohta on sarnased andmed olemas ja neid pole vaja esitada, täpsustas linnavolinik.

Mäesalu selgitab samas dokumendis, et teabenõue on esitatud soovist saada kinnitust või lükata ümber väited, et linnavolikogu liikmed on tavapärasest rohkem seotud või sõltuvad linnavalitsuse otsustest.

Kuigi avaliku teabe seadus ütleb, et teabenõue tuleb täita viivituseta ja mitte hiljem kui viie tööpäeva jooksul, pole linnapea Urmas Suklese sõnul seda võimalik teha.

„Proua Mäesalu on teinud meile väga mahuka selgitustaotluse, tema soovide täitmine võtab aega ja esmaspäevaks ehk viie päevaga, nagu teabenõue ette näeb, me kindlasti ei jõua, sest me peame olema väga täpsed,“ ütles Sukles Lääne Elule pärast konsulteerimist linnavalitsuse finantsjuhi Martin Schwindtiga, kelle sõnul on raamatupidaja selle ülimahuka dokumendi koostamisega mitu päeva hõivatud.

Suklese sõnul ei ole praegusel juhul aga tegemist teabenõudega klassikalises mõttes.
„Teabenõude saab esitada üksnes dokumendi suhtes, mis on juba valmiskujul olemas ja mida ei pea eraldi koostama hakkama. Kui teabenõude täitmiseks tuleb teavet pärast kokku kogumist täiendavalt süstematiseerida ja selle alusel uus teave dokumenteerida, siis selline teabenõue loetakse selgitustaotluseks ja sellele vastatakse märgukirjale ja selgitustaotlusele vastamise seadusega ettenähtud korras. Praegu just nii on, sest me peame kõik väljavõtted grupeerima volikogu liikmete kaupa,“ selgitas Sukles.

Linnasekretär Erko Kalev märkis, et praegu tegemist on halduse siseküsimusega, mida reguleerib Kohaliku omavalitsuse korralduse seadus § 26, mis ütleb, et volikogu liikmel on õigus saada oma kirjalikule küsimusele vastus valla- või linnavalitsuselt või valla või linna ametiasutuselt 10 tööpäeva jooksul küsimuse esitamisest arvates.

Sukles lisas, et tegemist on pretsedenditu päringuga, millel on kõik valimisvõitluse tunnused. „Merle Mäesalu paneb sellega kahtluse alla kõikide oma kolleegide usaldusväärsuse,“ nentis Sukles.

9. augustil esitas Merle Mäesalu Suklesele arupärimise, milles soovis nimekirja kõigist Haapsalu linna ning Siim Saarevälja ja tema ettevõtete vahelistest tehingutest, mis on sõlmitud viimase viie aasta jooksul.
Arupärimise põhjuseks oli nn krundiskandaal.
Nimekirja tehingutest esitas Sukles 25. augustil toimunud Haapsalu linnavolikogu istungil.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
23 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Vundamendini lahti
6 aastat tagasi

Miks mitte. Huvitav teema ka kõrvalvaatajale.

Jaagule
6 aastat tagasi

Jaak oled vist olnud politseis pidev kunde ja pr Mäesalu sinuga tõsiselt tegelenud. Siiamaani ei suuda unustada, eks ole ?

Jaagule
6 aastat tagasi

Ei tea, kes miilits on ? Kui inimene on teeninud politseis, siis võiks asju nimetada õigete nimedega, mitte eksitada kommentaaride lugejaid.

jaak
6 aastat tagasi

Miilits jääb miilitsaks. Ärge kunagi valige MERLE MÄESALUT.

Kati
6 aastat tagasi

Köigepealt oleks köige pönevam lugeda proua oma tegevustest
vahepealsel ajal. Aktiveerub kuidagi eriti enne järjekordseid
valimisi.

Põnevale
6 aastat tagasi

Abikaasa peabki abikaasat aitama !

põnev
6 aastat tagasi

Jaa ,nõus ohhaidii. Täpsustades seda viimast ahels osa,siis kuuldavasti teeb finantsjuht ka oma abikaasa tööd, viimane polevat eriti terav pliiats oma ametikoha jaoks, talle sobivat rohkem linna peal lõksutamine.

Kati
6 aastat tagasi

Parim kaitse on rünnak. Aga see
hääli juurde küll ei too,pigem
vötab viimasedki. Ja kes hiljem
naerab,naerab paremini.

Ohhaidii
6 aastat tagasi

Kas nüüd läheb lukku ja asi hakkab hargnema ka toiduahelal – linnavolikogu (kui rahva poolt valitud kõrgem kohalik võim) kus esimeheks linnapea kaisukaru Rahuvarm , siis linna volikogu eelarve komisjon (mille esimees on refi erakondlane Lõps), kes jagab linna raha, mida hiljem linnavalitsus linnapea Suklese isikus korralduse alusel linna finantsjuhile suunab, kes seda siis edasi jaotab ka Linnahooldusele, kelle juhataja üllatavalt jällegi Lõps ja, et raha märkamatult õigetesse kohtadesse Linnahoolduses saaks, siis selle eest kannab juba hoolt üllatavalt jällegi linnavalitsuse finantsjuhi abikaasa. Kas ei ole mõnus ja kindel toiduahela ring?

Patsient
6 aastat tagasi

Ja need kuradi terassid võiks ka lasta vanalinnas kokku riisuda. Ammu enam keegi seal ei istu või on aastaringi antud luba terassitada?