Ridala vallavanem: katuseraha tingimuseks oli IRLiga kandideerimine

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Mänguväljak paari trenažööriga Uuemõisa kooli taha ehitati 5000 euro katuseraha ja 3000 euro Ridala valla rahaga. Foto: Arvo Tarmula

 

Ridala vallavanem, Keskerakonna ridades Haapsalu volikokku kandideeriv Helen Rammu ütleb, et valimisliidu Meie Inimesed esinumber Merle Mäesalu seadis Uuemõisa trenažööripargi raha tingimuseks kandideerimise IRLi nimekirjas.

Endine IRLi piirkonnajuht, praegu Meie Inimeste valimisnimekirja eesotsas olev Mäesalu lubab plakatitel, et ei hoolitse võimule pääsedes mitte semude, vaid rahva eest. Möödunud nädalal osales ta linnapeakandidaatide debatil Altmõisas, kus ütles, et ajal, mil ta oli IRLi piirkonnajuht, ei läinud IRLi katuseraha mitte mõne inimese ostmiseks, vaid selle eest paigaldati mitmele poole Läänemaale välitrenažööre.

See pani sõna võtma Ridala vallavanema Helen Rammu. „Kuna vähemalt Uuemõisa asjus ei vastanud see jutt tõele, siis tõstatasin selle küsimuse. 10 000 eurot Uuemõisa võimlemisväljakule saanuks Ridala vald IRLi katuseraha siis, kui Ridala vallavanem oleks kandideerinud kohalikel valimistel IRLi nimekirjas. Kuna seda ei juhtunud, vähendati raha 5000-le,” kommenteeris Rammu Facebooki postituses. „Ma ei tea, kas Linnamäele ja Lihulasse trenažööride paigaldamisel olid samad tingimused, kuid oma koduvallas Ridalas seati tingimusi küll.”

Rammu sõnul pakkus Mäesalu möödunud aastal esmalt oma initsiatiivil Ridala vallale 10 000 eurot riigikogu nn katuseraha mõisa juurde trenažööripargi rajamiseks. Mingeid tingimusi ta siis ei seadnud. „Mõtlesime, et väga vahva, kui poliitik toob raha oma koduvalda. Reformierakond on seda samuti teinud, midagi ei ole vastu küsitud,” rääkis Rammu.

„Vallavalitsus võttis juba hinnapakkumused trenažööripargi jaoks, aga riigikogu poolt valitses vaikus. Kui lõpuks Merle Mäesalut nägin, uurisin, kui kaugel katuseraha on. Tema vastas: tead, Helen, igal asjal on oma hind. Ta kutsus mind kandideerima IRLi nimekirjas,” rääkis Rammu Lääne Elule. „Ütlesin: sorry, ei. See asi ei ole seda väärt. Olin väga löödud, see oli minu meelest üsna räige nõudmine.”

Rammu kandideerib nüüd Ridala ja Haapsalu ühendvolikokku Keskerakonna nimekirjas. Ta ütles, et kandideerima kallutas teda just see juhtum. „Enne mõtlesin, et olen apoliitiline ega kandideeri üldse kusagil. Selle räige äraostukatse peale mõtlesin, et valin parem ise erakonna, et keegi ei tuleks mind enam ära ostma,” ütles ta.

Varsti selgus, et Uuemõisa trenažööripark sai pool rahast ehk 5000 eurot. „Trenažööriväljaku me muidugi tegime. Meil olid juba 10 000 euro peale pakkumused võetud. Panime 3000 eurot ise juurde ja sai augustis valmis,” ütles vallavanem.

Mäesalu ütles, et vestlust, kus ta oleks sidunud katuseraha andmise Rammu tulekuga IRLi nimekirja, ei ole kunagi olnud. „Kindlasti mitte,” kinnitas ta.

Mäesalu sõnul otsustati anda Uuemõisa trenažööriplatsi tarbeks 5000 eurot seepärast, et taheti mitut väljakut. Raha jagati kaheks – 5000 Uuemõisale ja 5000 Linnamäele. „Otsustasime, et mitu väiksemat väljakut on kasulikum. Täiendada saab neid hiljem ka,” ütles ta.

„Olen kutsunud Helenit meie nimekirja kandideerima. Ütlesin, et tahame teha sisulisi asju,” kinnitas Mäesalu.

„Katuseraha ja kandideerimise seostamine tundub Heleni suust kentsakas. Jäägu see tema südametunnistusele,” lisas ta.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
33 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Koerte värvimise töökoda
6 aastat tagasi

Kõik on hästi. Ämber s.tta on ventilaatorisse visatud.Kõik said pihta. Ainult see, kes selle plaanis, käib ikka valges edasi.

koeravärvijale
6 aastat tagasi

Tea, endale välireklaami tegemise aeg on läbi. On sul värvipuudus käes ja firma pead kinni panema?

Koerte värvimise töökoda
6 aastat tagasi

Kõik on hästi. Kahjuks anname me emotsioonidele võidu iseenda üle ja ei loe seda mõtet, mis kirjutatud. Pooled kommentaarid oleks olemata olnud, kui kommenteerija oleks artikli mõttega läbi lugenud. Reklaamist. Ise ma ei kandideeri, sest ausalt öeldes ei ole ühtegi tõsiselt võetavat Haapsalule suunatud programmi. Aga valima lähen kindlasti. Firmast. Läheb hästi, värvipuudust ei ole, on tööjõupuudus.

Merle Mäesalu vastulause Ridala vallavanemale: naised saunas rääkisid | Lääne Elu
6 aastat tagasi

[…] Elu artiklis „Vallavanem: katuseraha tingimus oli IRLiga kandideerimine” (12. sept 2017) esitatud Ridala vallavanema Helen Rammu „tõsijuttu” ei saa keegi kontrollida. […]

ausale Merlele
6 aastat tagasi

Helen on super vallavanem. Oleks selliseid kuldseid inimesi rohkem.

Koerte värvimise töökoda
6 aastat tagasi

Loe palun artikkel hoolega läbi ja reasta faktid. Ma ei väida, et Ridala pidi saama 10 000 eurot. Artiklist tuleb välja, et kõigepealt oli jutuks trenazöripargi ehitamiseks silmapiiril olev 10 000 eurot, mille peale vallavalitsus kiirelt ka pakkumise võttis. Edasi selgus , et 10 000 eurot läheb jagamisele, mis muidugi ei rahuldanud vallavanemat ja siit nüüd edasi läheb asi segaseks. Sõna sõna vastu. Kas pakuti, mida pakuti, kuidas pakuti jne. Tavaline poliitiline poriloopimine.

To koerte värvija
6 aastat tagasi

Oled sa loll või mängid lolli? Ma ei hakka võtma mingit hinnapakkumist, kui ma ei tea, palju mul raha on. Helen oleks ju võinud oma heast arvamisest võinud võtta pakkumise ka 20-le, 39-le või 50-le tuh. eurole ja mis sa arvad, et siis oleks ta sõrm näitamaks IRL-i või ükskõik, millise erakonna poole, kes temaga tahtnuks rääkida, suurem või. Ühesõnaga, Helenil peaks olema väga-väga suur häbi hakata tänaseesuguse valega hääli püüda. Rammu Helen, mõtle rohkem enda peale, kui sa veel sellises poliitilises supis oled seda võimeline ja küsi – on sulle seda vaja?

Koerte värvimise töökoda
6 aastat tagasi

Loe palun artikkel läbi, reasta kirjeldatud tegevused ja siis saad mu eelneva kommentaari mõttele pihta.

Koerte värvimise töökoda
6 aastat tagasi

Ametnikul hea loogika. Võtsime pakkumise 10 000 eurole, rahale , mis paistis silmapiiril. Saadi 5 000, lisati 3 000 ja trenazöör valmis. Kuhu oleks läinud 2 000 eurot ?

Koerte värvijale
6 aastat tagasi

Mis lolli ja sa ajad? Kui IRL-i fraktsioon riigikogus tegi otsuse, et Läänemaale võiks eraldada 10 000 eurot, siis ei olnud seal kindlasti kirjas, et kogu raha see raha peaks minema Ridalale, seda enam, et Ridala valla volikogus pole IRL üldsegi esindatud. Olgu Rammo rõõmus, et raha heast tahtest üldse eraldati ja kus on öeldud, et trnažööride pargi hind peab olema 10 tuhat., hea tahtmise juures saab ka arvestatava pargi 3-4 tuhande eest. Mida te nõuate raha, mis ei olnud teie oma ega teie otsustada.

Kahtlev
6 aastat tagasi

Kahtlen Rammu ütlustes. Samas, isegi kui see nii oleks, ka siis ei häiriks.

hmm
6 aastat tagasi

Kas Rammu mitte Suklese nimekirjas ei kandideerinud?

jah
6 aastat tagasi

ja selle tunnistajateks on terve saalitäis rahvast

Altmõisas
6 aastat tagasi

Mäesalu ju ise tunnistas Altmõisas, et selline IRL-i poliitika talle ei sobinud ja seetõttu ta sealt erakonnast ka lahkus. Asi siis ei ole ikka päris nii, et Helen on jutu välja mõelnud nagu praegu mõni inimene mõista annab.

ei midagi
6 aastat tagasi

teistmoodi kui näiteks Sotsidel . Suur jagas Laiale ja Liivale Piirsallu ja need poevad nüüd või nahast välja. Räägivad koosolekust koosolekusse aadetest ja südamevaluga murest kogukondade pärast aga rahad jagame pärast ikka kenasti omavahel.