Läänemaa vallavanemad õpivad Norras pagulastega ümberkäimist

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Haapsalu, Lääne-Nigula, Hanila, Noarootsi ja Kullamaa vallajuhid on sel nädalal Norras, et õppida, kuidas on sealsed omavalitsused pagulastega hakkama saanud.

„Meid on 14 inimest Läänemaalt,” ütles Läänemaa omavalitsusliidu tegevjuht Hele Leek-Ambur (pildil).

„Norrakailt on hea õppida, mis on pagulaste kogukonda sulatamisel töötanud ja mis ei ole nii hästi töötanud,” ütles ta.

Õppereis on Läänemaa omavalitsuste liidu ja Molde-Romsdali kommuuni koostööprojekti „Together: Best practices exchange for integrating refugees” osa. Peale läänlaste ja norrakate võtavad sellest osa ka portugallased. Läänemaa omavalitsusliit sai Erasmus+ fondist ligi 88 000 eurot toetust rahvusvahelise projekti elluviimiseks. Ka selle reisi kulud kaetakse projekti eelarvest.

„Projekti avaseminar oli Haapsalus ja ka Portugalis oleme juba käinud. Viimane osa on jälle Haapsalus,” ütles Leek-Ambur.

Esmaspäevast reedeni on Norras Haapsalu aselinnapea Kaja Rootare, Lääne-Nigula vallavanem Mikk Lõhmus, Hanila vallavanem Arno Peksar, Noarootsi vallavanem Triin Lepp ja Kullamaa abivallavanem Katrin Viks.

Üheski Läänemaa vallas ei ela pagulasi. Haapsalus elab kaks peret, kuid linnavalitsus on kinnitanud, et ei soovi uusi pagulasi enam vastu võtta.

Haapsalu linnavalitsuse pressiesindaja Tõnu Parbus märkis, et Haapsalu ei soovi uusi pagulasi linna, kuid aselinnapea Norra visiit on põhjendatud, sest  linnavalitsus soovib maailmas toimuvaga kursis olla.

Uudist on läbivalt täiendatud 12. septembril 2017 kell 16.09

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
31 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Milleks?
6 aastat tagasi

Ärge laiutage rahva raha siin nii palju! Norrakad viskavad nn.lapspagulased oma riigist peagi välja! Võiks nagu mõistus peas olema meie inimestel, ennem kui hakkate oma rassi välja suretama! Häbi ka pole või? Peale Sorose artikklit, peaks nagu mõistus kodus olema aga paistab et rahanumbrid on nii suured selle äriga, et ei kannata ära öelda sellest! Immigrandid pole pagulased! Sõda ju pole seal ammu! Need Haapsalus jalutajad saatke ka koju! Reeturid!

Pole
6 aastat tagasi

ju palju aega tagasi kui teatati, et Haapsalu ja Ridala ei võta pagulasi. Miks oma sõnu söödi? Terve eesti on musti ,,üliõpilasi,, täis! Tallinnas kaubanduskeskustes muudkui tsillivad, isegi Haapsalu tänavatel kolistavad ringi. Kes nad on, kuskohast tulevad, kuhu minek!? Kas siin ka ülikool tegutsema hakanud. Kõhedust tekitab küll!

Kas
6 aastat tagasi

pärast aruanne ka esitatakse, et mis reisi käigus siis õpiti ja milliseid oskusi saadi ja mis täpselt toimus 5 päeva jooksul? Aruanne peaks olema avalik.

raha ei haise
6 aastat tagasi

Pärdikute maaletoomiseks on omavalitsuste nöusolekut vaja,nii lihtne see ongi..Rahvas,möelge enne kui sedeli kasti lasete,pärast on hilja.

Imelik
6 aastat tagasi

ettevötmine taas.

Tallinna+abilinnapea
6 aastat tagasi

Mida Breijvik pabulaste armastajatele rääkis?

Tegelikult
6 aastat tagasi

ERKE ütleb teemakohase lahendusei: Anname tuld! Valime ERKE valitsema ja probleem lahendatud.

Ene
6 aastat tagasi

Aga Rootsi? Rootsi ei tahtnud minna? Või pärast Norrat lähevad?

Enriko
6 aastat tagasi

Artikli lõpus püüti nagu vabandada et minnakse lihtsalt probleemidega tutvuma mitte mugavuskolonistide vastuvõtuharjutusi tegema. Aga midagi on minejatega siiski veidrasti. Neil näib puuduvat funktsionaalne lugemisoskus, kriitiline analüüsivõime ja huvi maailmas toimuva vastu. Portaalid UuedUudised ja Objektiiv tegutsevad juba ammu. Ehk piltlikult öeldes: kas enne Pariisi sõitu on Nuustakul juba käidud? Kui ‘äärmuslike’ allikate info põhimõtteliselt iiveldama ajab soovitan jätkuvalt eestikeelset raamatut “Kuidas mõista araablasi” (Tallinn 2002, Tea kirjastus). Autoriks on arabofiil, kes teeb puust ja punaselt selgeks, mis juhtub, kui eurooplane siseneb moslemi kultuuriruumi. Autor veel ei eelda, et eurooplane hakkab ise araabladi Õhtumaa südamesse kokku vedama (nagu norralased). Seda… Loe rohkem »

Kiviaeg
6 aastat tagasi

Tõesti nagu kiviaeg! Selleks, et maailmas toimuvaga kursis olla, tuleb kohapeale kobida. Mingit muud kasu nagu sellest turismireisist polegi. Milleks üldse siis raadiot-telekat vaja on, tahad kursis olla, mine aga reisile.

Kati
6 aastat tagasi

Ei,ekret valida ei saa,siis pole
muud kui nendega kui vastalistega
jamada. Pea igas asjas.

2. kodanik
6 aastat tagasi
Reply to  Kati

Kas parem on jamada võõrastega, kui see pagulasprobleem terves Euroopas üle pea kasvab?