Kolm Läänemaa omavalitsust jättis noorsootöö kava esitamata

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Huvihariduse kava

Kolm Läänemaa omavalitsust jättis 1. septembriks esitama huvihariduse ja -tegevuse tegevuskava, mistõttu ei saa nad kasutama hakata ka huviharidusele mõeldud täiendavat riigipoolset toetust.

Läänemaalt ei esitanud Eesti Noorsotöö keskusele (ENTK) tegevuskava Nõva, Noarootsi ja Martna vald.

1. septembri seisuga laekus ENTK-sse 188 kava ning neis omavalitsustes saab noorte huvitegevuse ja -hariduse kättesaadavamaks muutmise toetamiseks mõeldud ligi 6 miljonist eurot kasutama hakata. 25 omavalitsust jättis kava esitamata, mis tähendab, et nad ei tohi lisaressurssi noorte võimaluste parandamiseks veel tarvitada.

Eesti Noorsootöö Keskuse (ENTK) direktori Edgar Schlümmeri sõnul on kõik kava esitanud omavalitsused teinud ära märkimisväärse töö, sest tegevuste planeerimisele on eelnenud senitehtu ning piirkonna noorsootöö kitsaskohtade ja vajaduste analüüs, millesse on kaasatud suur hulk partnereid ning ka noored ise.

“Kohalikud omavalitsused mõistavad üha enam, et oma noorte arendamisse ja neile võimaluste loomisesse investeerimine on oluline, sest just sellest sõltub noorte valmisolek oma elu kodukohaga siduda ja kogukonna arengusse panustada,” ütles Schlümmer.

Schlümmer avaldas lootust, et omavalitsused, kes tähtajaks kava esitamata jätsid, tegid seda selleks, et oma tegevused veelgi paremini läbi mõelda ja partneritega kokkulepped saavutada.

“KOV-id, kelle kava reedel meieni ei jõudnud, ei saa toetust kasutada enne, kui neil on olemas kehtiv plaan. Usume, et peagi jõuavad needki otsused meieni, et kõik noored üle Eesti saaksid planeeritud huvitegevustest reaalselt osa,” lausus Schlümmer.

Täiendava toetuse abil tekivad noortele uued huviringid ja muud tegevused, kaasatakse seni vähem kaasatud noori (sh erivajadustega noori), võetakse appi uusi tehnoloogilisi lahendusi ning väärtustatakse senisest enam noorsootöötajate rolli ja panust.

Eesti Noorsootöö Keskus pakkus omavalitsustele tuge kava koostamisel, nõustas toetuse kasutamise planeerimist ja jälgis, et tegevuskavad vastaksid seaduses toodud kriteeriumitele. Ülevaade, millised omavalitsused kava esitasid, on kättesaadav ENTK kodulehel.

Riigi täiendava toetuse eesmärk on suurendada noorte osalust huvihariduses ja huvitegevuses igas Eesti piirkonnas, vähendades erinevusi valdade ja linnade suutlikkuse vahel pakkuda noortele huvihariduses ja huvitegevuses osalemise võimalusi. Toetussüsteem suurendab tasuta noorsootöö kättesaadavust, mis tähendab, et majanduslikel põhjustel huviharidusest ja huvitegevusest kõrvalejäänud noorte arv väheneb.

2017. a riigieelarveseaduses on huvihariduse ja huvitegevuse täiendavaks toetamiseks ette nähtud ligi 6 miljonit eurot ning riigi eelarvestrateegias 2017–2020 alates 2018. aastast ligi 15 miljonit eurot aastas. Toetuse eesmärk on teha huviharidus ja huvitegevus vähemalt 7–19–aastastele noortele paremini kättesaadavaks ning pakkuda mitmekesisemaid osalusvõimalusi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Huvitav
6 aastat tagasi

Ilmselt oli toetuse saamise võimalus teada varem kui augusti viimane nädal. Vallas on kaos juba pikemat aega aga mida tegi Nõva kooli hooldekogu terve aasta ja kas näiteks kooli juhtkond on sellel teemal mingit initsiatiivi näidanud?

Kool
6 aastat tagasi

…….nojah, ja kui Virve kooli mõned uued huviringid välja mõtles, siis vald ütles, et selleks pole raha…….. aga Orustele restoranisöögi eest maksta on küll.

vormsilane
6 aastat tagasi

Tegelikult pole ka Vormsis sellist kava ja ka Vormsi ei saa raha. Tekitab kõhklusi iseseisva valla suutlikkuses.

Kert
6 aastat tagasi

Kava esitamise nõue esitati kõigile, vaatamata liitumistest. Asjast huvitatud esitasid kava,saamatud mitte.

Ottomar
6 aastat tagasi

Äkki on asi selles, et oktoobrist alates ei ole neid omavalitsusi enam olemas. Kui Lääne-Nigula vastava kava esitas, siis peaks ju kõik korras olema?

see
6 aastat tagasi

Nõval polegi lastele mingit huviharidust vms vaja, tark vald on neile organiseerinud igapäevased matkad lõuna söömiseks kooli ja Laimi vahel, küllap siis kui rahad tulevad saab need ka orustele kui huvihariduse pakkujale anda.

Maive
6 aastat tagasi

Nõva ja Martna – ühed vaeseimad vallad maakonnas. Neil on lastest ja noortest ükskõik või on neil omal nii palju raha, et riiklikke toetusi ei vaja.

või las ta olla?
6 aastat tagasi

Äkki lisaks ühe ümmarguse o veel pealkirja juurde! Siis oleks juba õigekirja moodi. Jälle.

Hehh
6 aastat tagasi

Nõva vald on tõestanud, et nendele lapsed korda ei lähe, hea kui pered üldse lahkuksid.

Ulme
6 aastat tagasi

Ja jälle Nõva näitab suutmatust,uskumatu lihtsalt.