Juhtkiri: Sõda tähendab kaotust

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Lääne Elu: kus suitsu, seal tuldNõva kooli hoolekogu liikmed, kooli endine direktor ja veel terve hulk Nõva elanikke peavad juba poolteist aastat kompromissitut võitlust vallavõimuga kooli tuleviku nimel. Hea eesmärgi nimel peetav sõda võib koolile aga rohkem kahju kui kasu tuua.

Nõva põhikooli läheb sel kooliaastal 20 last ja selle õppekoha maksumus lapse kohta oli 2016. aastal üle 4000 euro. Kooli eest võitlejate hinnangul on vallajuhid ise kulu kõrgeks ajanud. Kõrvalseisjal on siin raske anda hinnangut täpsemate arvudeta.Üht-teist võib oletada teiste väikeste maakoolidega võrdlusi tõmmates. Näiteks Hanila vald oli tõmmanud kooli lahtioleku piiri 12 õpilasele – alla selle ei ole jõudu kooli ülal pidada.Vatla kool suletigi volikogu otsusega.

Et Nõva koolis on lapsi rohkem, ei tähenda veel tingimatakooli jätkusuutlikkust. 1980ndatel oli Nõva koolis sadakond õpilast. Sellest alates on neid järjest vähemaks jäänud. Samamoodi on vähenenud valla elanike arv ja elanikkond on kiiresti vananenud. On selge, et see ei ole vallavolikogu esimehe Peeter Kallase ega eelmise vallavanema Deiw Rahumäe töö.

Kõik eelmised vallavanemad on püüdnud välja mõelda skeeme, kuidas tagada koolile helge tulevik, kuid ei uus koolimaja ega õpilaskodu abil väljastpoolt valda uute õpilaste toomine ole osutunud imevitsaks. Head õpetajad ja tore õpikeskkond hakkavad rolli mängima alles siis, kui on vallas noori lastega peresid. Sellega ei ole eelmised ega praegused vallajuhid tõesti hakkama saanud.

Vähim, millest alustada, on Nõva inimeste üksmeelne toetus koolile. Praegu on agavõitlus kooli nimel ajanud tülli terve valla ning raske on isegi ette kujutada, et osapooled suudaks leppida ja koos edasi minna. Kuidas kool sellest võita saaks?

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
11 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Ekre+liige
6 aastat tagasi

Siin peavad relvad kõnelema…

hehh
6 aastat tagasi

LE saab vist hakkama ainult poe avamise reportaazhiga ja sealgi jäävad nad hätta loo huvitavalt kirjutamises. Nii magedaid juhtkirju ei maksa ikka välja tulistada.

Mnjah:)
6 aastat tagasi

Tüüpiline LE tasemel ajakirjandus, mõistmata asja sisu ja olemust antakse hinnanguid. Loll ajakirjanik on nuhtluseks igasugusele meediaväljaandele, samas oleks hea ajaleht saanud teha teemast väga sisuka ja kvaliteetse artikli. Aeg oleks vaadata ka peeglisse:)

tead
6 aastat tagasi
Reply to  Mnjah:)

kõige hullem on see, et väikeses kohas pole ka ajakirjandus sõltumatu. keegi on kellegi sugulane, sõber kasvõi äripartner. paraku ei saa niimoodi head lugu teha … eks LE andis endast parima oma võimaluste kohaselt.

Mnjah:)
6 aastat tagasi
Reply to  tead

Kvaliteetne ajakirjandus on võimalik ka Läänemaal. Kommentaar näitabki selgelt, et arusaam ja põhimõtted ja väärtused ei maksa enam suurt midagi, peaasi on mammona:) Masendav

see
6 aastat tagasi

üke eelmine vallavanem, nüüdne hariduse ümberkorraldaja E.L. ei ootagi ju valda noori lastega peresid. Tõusis ta ju kevadisel kisamisüritusel püsti ja saime teada, et oodatud on vanemad või keskealised inimesed, pole lapsi pole ka probleemi kooliga. Ja selline istub nüüd ebaseaduslikult hoolekogus valla esindajana

Sellega
6 aastat tagasi
Reply to  see

mina ka täiesti nõus-ei ole mina aru saanud,kuidas hr.Laansoo saab olla hoolekogus valla esindajana!?

kysimus
6 aastat tagasi

Aga kes tahaks oma lastega kolida paika, kus vald on vaid äriliste, mitte inimlike huvidega?

Nii
6 aastat tagasi
Reply to  kysimus

see paistab küll, et äri on esikohal.

mees malt
6 aastat tagasi
Reply to  Nii

ega peale suvitajate suvisel ajal ei tulegi kedagi Nõvale elama sest koha peal töökohti pole ja pea veerand Nõva valla elanikest käib tööl väljas pool valda c.65km kaugusel ja seda iga jumala päev. MIKS PEAB LINNA INIMENE SÕITMA MAALE ELAMA – TÖÖST KAUGENEMA?(kui ta muidugi IT-inimene pole)

laus
6 aastat tagasi

Samuti kivikool teha,pingid,kiviring,ehk kivikujuõpilasedki ja koolitöötajad — omamoodi kivikujumuuseum.Kurvavõitu,kuid rahvast liiguks.