Juho Kalberg: meie lapsed rasvuvad

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

jubejuss kalberg

Kodanikuaktivist Juho Kalberg. ARHIIV

Me lapsed on rasvunud ja jama on majas, kirjutab Juho Kalberg Telliskivi seltsist. Alustada tuleks laste jala käima saamisest.

„Ligi kolmveerand 7-13aastastest noortest ei liigu koolipäeva jooksul piisavalt,” selgub hiljuti Tartu ülikoolis kaitstud uurimistööst.

„Ülekaalulisus ja rasvumine noorte seas on muutunud üha tõsisemaks probleemiks, ülekaalu peamised põhjustajad on vähene kehaline aktiivsus ja tasakaalustamata toitumine,” leiab Tervise Arengu Instituut.

Põhjus on selles, et me ei lase enam lastel oma loomulikke asju loomulikul moel ajada, kirjutab Kalberg ERRi portaalis. Me „taksotame” nad kooli, koolist trenni ja trennist koju. Omal jalal liikuv laps muutub vähemuseks. Ühistransport põlatakse vanemate poolt ära, jala ei julgeta last tänavale lasta ja jalgratas tundub olevat enesetapuvahend. Lastele ei usaldata enam jõukohaste liikumisotsuste tegemist.

Kalberg kirjutab, et asulates tuleb seada esikohale jalakäija. Mitte nii, nagu on kirjas arengukavades, vaid päriselt. Päriselt tähendab seda, et vanemad julgevad lapsi omapäi liikuma lubada, kartmata, et maimud pannkookideks sõidetakse.

Juho Kalbergi artiklit loe siit.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
...............
6 aastat tagasi

Täiesti nõus! No vaadake, mis toimub koolipäeva hommikul Haapsalus. Linna ühest otsast teise kõndimine võtab aega 15 min,linn on vaikne ja rahulik nagu küla, aga ometi tassitakse lapsed kooli autoga. MIKS?