Ridalas räägitakse kalmistutest ja kalmistukultuurist

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

vana kalmistu2

Haapsalu vana kalmistu. Foto arhiiv

8. septembril on Ridala pastoraadis kalmistuteemaline teabepäev, kus räägitakse nii kalmistukultuurist ja –kombestikust kui ka lähedase kaotusega seotud hingehoiust.    

Läänemaa muinsuskaitseinspektori Kalli Petsi sõnul on muinsuskaitseameti ja Ridala kogududuse korraldatav teabepäev mõeldud nii kalmistute haldamise ja hooldamisega kokku puutuvatele inimestele kui ka lihtsalt huvilistele.

Teabepäeva praktilisemad ettekanded puudutavad matmispaikade korrashoidmist, kalmistute haldamist ja inventeerimist ning kalmisturaamatu koostamisest. Selle kõrval räägib folklorist Marju Kõivupuu eesti matuse- ja leinakombestikust ning siseministeeriumi usuasjade osakonna juhataja Ilmo Au eri usundite matusekommetest meil ja mujal. Hingehoidja Naatan Haameri ettekanne on lähedase kaotusest, hingehoiust, leinast ja mälestamisest.

Õppepäeva käigus käiakse ka Ridala pastoraadi lähedal asuvatel kolmel suurepärases korras kalmistul ja koguduse õpetaja Küllike Valk tutvustab Ridala kirikut.

Teabepäev algab Ridala pastoraadis Kolila külas 8. septembril kl 10. Teabepäeva paremaks organiseerimiseks palutakse oma osavõtust teatada 1. septembriks kalli.pets@muinsuskaitseamet.ee või kyllike.valk@eelk.ee .

Päevakava:

10 tervitus ja sissejuhatus teemasse – Küllike Valk (EELK Ridala Püha Maarja-Magdaleena koguduse õpetaja) ja Kalli Pets (Muinsuskaitseameti järelevalveosakonna Läänemaa vaneminspektor)

10.10 Kalmistud kultuurimälestisena ja maastikulise objektina – Ilme Mäesalu (Muinsuskaitseameti restaureerimis- ja arendusosakonna ajaloomälestiste peainspektor)

10.30 Kalmistuseadusest ja kalmistute haldamisest – Martin Kulp (Rahandusministeeriumi regionaalarengu osakonna õigusnõunik)

10.50 Eesti kalmistute raamatu koostamisest – Dan Lukas (Muinsuskaitseameti restaureerimis- ja arendusosakonna nõunik)

11.10 Matuse- ja leinakombestik Eestis: traditsioonid, uskumused, eripärad – Marju Kõivupuu (TÜ Humanitaarteaduste instituudi vanemteadur)

12.10 jalutuskäik Ridala kirikusse ja kalmistutele

13 lõuna

13.30 Erinevate usundite matusekombeid meil ja mujal – Ilmo Au (Siseministeeriumi usuasjade osakonna juhataja)

14. Läänemaa kalmistute inventeerimise kogemused ja Ridala kalmistute raamat – Helen Rammu (Ridala vallavanem)

14.30 Tallinna kalmistute haldamisest, majandamisest ja andmebaasidest – Lauri Berg ja Jaak Taevas (Tallinna Kalmistud)

15. Lähedase kaotus, hingehoid, lein, mälestamine – Naatan Haamer (hingehoidja, kriisinõustaja, EELK vaimulik)

 

 

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments