Haeskas tehti pühapäeval paar tuhat kohvikukülastust

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 11

Pühapäeval oli Haeska kohvikute päralt. Kella kümnest hommikul kella viieni õhtul oli avatud kuus ühepäevakohvikut, kokku oli kamba peale oma paar tuhat kohvikukülastust.

Külaseltsi korraldatavat kohvikutepäeva peeti Haeskas kolmandat või isegi neljandat korda.

„Sõna on niipalju liikvel, varasemate kordade kvaliteet julgustas inimesi pühapäeval jälle tulema,“ nentis Haeska külaseltsi juhatuse esimees Ants Ale.

Ka ilmaga vedas, sest sadama hakkas alles õhtupoolikul.

Et kohvikutepäev oleks täiuslik, pakkus Haeska külalistele ka kontserdi. Kella viiest seitsmeni andis Haeska mõisa pargis kontserdi Augustibluusi pealavaesineja Nathan James ja Jumping Cats.

„Väga väärt esinejad, tegid ausalt ära oma kaks setti ära,“ ütles Ale. Bluusi nautis paarsada huvilist. Natuke segasid kontserti vihmasabinad, kuid paarsada huvilist, kes paika jäid, nautisid. „Kolkakülas ameerika esineja koos Peterburi bändiga – mis sa hing veel ihkad,“ nentis Ale.

Ants Ale Tuulingu talu peremehena pakkus tavapärast kohvikumenüüd. „Koogid on meil alati väga hästi välja tulnud,” märkis Ale.

Omapärane kohvik oli Metsa talus, kus keraamik Margit Mald oli avatnud kunsti- ja keraamikakohviku.

„Meil oli väga tore päev, külalisterohke,“ nentis Mald. „Meil läks lugemine sassi, sest korraga oli õue autosid täis ja siis oli selline sigin-sagin, et enam polnud võimalik arvet pidada.“

Külastajaid jagus Metsa talus kõikjale – ka töökotta. „Laste tööd olid õues, seintel joonistused, savitööd, samblakunstitööd,“ loetles Mald.

Kohvikus pakkus Margit Mald suvikõrvistasuppi, suitsukala ja tilli-rokolapesto ampse. „Mitte nii tavapärase eesti köögi maitseid,“ nentis perenaine, kuid tõdes, et külastajad jäänud pakutuga rahule.

Kohvikutepäevaks valmistumine nõudnud väga palju tööd, raha kulus ka roogade valmistamiseks vajamineva ostmiseks.

Suurim kasu, mida Mald kohvikupidajana sai, polnud sugugi mitte raha. „Emostioon, mida vastu saime,“ lausus kohviku perenaine. „Hea tuju sellest, et said midagi inimestele pakkuda.“

Margit Mald on kindel, et nende talu osaleb kohvikute päeval ka tuleval aastal.

Tänava talu kohvikus oli menüüs toit kohalikust toorainest, Haeska seltsimajas said kohvikulised tutvuda kirvekollektsiooniga. „Kirvenäitus, kirvesupp, kirveviskamine ja vikatiga niitmine,” loetles Ale. Kohvikud olid avatud Haeska mõisas ja kohalik tüürimees avas Lutsu tare meremehe kõrtsi.

Keskeltläbi oli Haeska kohvikuis igaühes umbes 300 külastajat. „Kui kõik kokku rehkendada, siis kuues kohvikus kokku oli oma paar tuhat külastust,“ arvutas Ale. „See on suur number meie küla jaoks, kus aastaringselt elab 90 inimest.“

Kuigi küla on väike, ollakse külastajatega siiski harjunud. Matsalu lahe põhjakallas on linnuhuviliste paradiis. „Aastas käib üle 4000 linnuvaatleja külast läbi,“ tõdes külaseltsi juht Ants Ale.

Fotod:
haeska kohvikutepäev (2)

haeska kohvikutepäev (4)

haeska kohvikutepäev (5)

haeska kohvikutepäev (6)

haeska kohvikutepäev (7)

haeska kohvikutepäev (8)

haeska kohvikutepäev (9)

Haeska kohvikutepäev (Ants Ale) (1)

Haeska kohvikutepäev (Ants Ale) (2)

Haeska kohvikutepäev (Ants Ale) (3)

haeska kohvikutepäev (3)

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments