Reps: kolmanda klassi laps peaks oskama riietega külmas vees ujuda

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Mailis Reps. Foto: Arvo Tarmula

Mailis Reps (arvo tarmula) (6)

 

Mailis Reps. ARVO TARMULA

 

Haridusminister Mailis Reps ütles neljapäeval valitsuse pressikonverentsil, et kolmanda klassi lapse ujumisoksu peaks olema nii hea, et ta suudaks ootamatult riietega külma vette kukkununa ujuda kaldale.

 

„Tõenäoliselt me ei ole praegu veel Hollandi eeskujul seadma sisse nõuet, et kolmanda klassi eksam tähendab seda, et laps peab täisriietes külmas veest suutma välja ujuda. Ma ei ole kindel, kas lapsevanemad oleks kõik märgadest ketsidest vaimustatud, aga selle nõude mõte on, et tavaliselt juhtuvad õnnetused riietes ja riietes ujumine on hoopis teine kogemus,” rääkis Reps.

 

Reps ütles, et valitsus arutas seda ja otsustas, et kohustusklik ujumisoskus on koolides sisseseatud, hakatakse õpetama ka päästeoskusi.

 

Valitsus otsustas neljapäeval, et 2018. aastast peavad kolmanda klassi lapsed oskama ujuda.

Koolid võivad selle nõude täitmist alustada juba sel aastal, valitsus on selleks eraldanud 1,2 miljonit eurot.

 

„Oleme sisse toonud kohustuse, et lapsed peaksid tegelikult kolmanda klassi lõpuks tõepoolest oskama sukelduda, nad peaksid oskama hõljuda vee peal, nad peaksid oskama ujuda 200 meetrit nii selili kui rinnuli,” rääkis Reps.

 

Repsi sõnul ei oska iga neljas koolilaps ujuda, kolmanda klassi lastest ei oska ujuda 60 protsenti.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Pook
6 aastat tagasi

Et siis tehakse kolmanda klassi õpilastele kehalise kasvatuse eksami nii, et Vormsi praam sõidab 200m kaugusele ja siis visatakse kõik õpilased üle parda. Need kes kaldale jõuavad ujuda, nende eksam loetakse tehtuks ja need kes kaldale ei jõua need loetakse läbikukkunuks.

Eesti+Vabaks
6 aastat tagasi
Reply to  Pook

Kurb on asja juures veel see, et neid kes kaldale ujuda ei jõua ei saa ka istuma jätta… Jääb üle ainult vanemaid trahvida..

Joodik
6 aastat tagasi

Juba mingid peded ja lödinäpud kiunuvad…

ko
6 aastat tagasi

3 klassi laps 200m ujuda, no anna jumal andeks. Viskaks Repsi vette, juba 50 meetri pärast ajaks mullikesi.

Mati
6 aastat tagasi

Tõelist ujumisoskust ei omanda ühe lühikese kursusega. Näiteks Islandil on kogu põhikooli jooksul (10 aastat) nädalas kolm kehalise kasvatuse tundi ning nendest üks ujumistund. Tasuks mõelda…

Anonüümne
6 aastat tagasi

koolis laps õppis kui ikka ei oska ujuda.
kas keegi meil ujulas ujumisõpetust ka jagab

40
6 aastat tagasi

Ikka pehmosid kasvatada.Alles oli poleemika,et taskunuga ei tohi poisil olla!?

maali
6 aastat tagasi

ma ei kujuta seda eksamit hästi ette 😀
a külmaga tekkivatest krampidest,mille tõttu ka head ujujad upuvad,pole minister kuulnudki? märjad ketsid on siis kõige väiksem probleem……