Lääne Elu laupäeval, 22. juulil

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

 lel2207001

Lääne Elu laupäevanumber annab teada, et Lääne-Nigula praeguse vallavanema Mikk Lõhmuse valimisliit „Ühinenud kogukonnad” lubab tulevases suurvallas tasuta lasteaiatoitu ning et majandusminister Kadri Simson tõrjub Läänemaa ärimehe Koit Uusi raudteeärist välja.

Lääne-Nigula vallavanem Mikk Lõhmus ütles, et juba praegu on Eestis mitmeid omavalitsusi, kus vanemad lasteaiatoidu eest tasuma ei pea, ja nii on see ka Lääne-Nigulaga liituvas Kullamaa vallas. Teine oluline teema, millega „Ühinenud kogukonnad” sügisestele valimistele läheb, on Lõhmuse sõnul kogukonna kaasamine.

Lääne Elu kirjutab ka sellest, et majandusminister Kadri Simson ei poolda uue raudteeinfrastruktuuri ettevõtja loomist. Sellega vastas Simson eitavalt Lääne maavanem Neeme Suure ettepanekule, et raudteelõigu Turbast Haapsaluni võiks taastada koostöös eraettevõtjaga. Simson näeb tulevikus võimaliku lahendusena Haapsalu raudtee ehitamist Eesti Raudtee raudteeinfrastruktuuri pikendusena.

Lääne Elus on juttu ka paarist vabaõhuetendusest. Näiteks on täna esietendus Saueaugu Teatritalus, kus Margus Kasterpalu toob lavale Gertrid Larssoni „Me olime kodutütred”. Laupäeva õhtul kõlavad aga Palivere pritsimaja lähistel revolvrilasud ning kostavad metsikud karjed ja kajab hobuste kappamine, sest Holster klubi toob vaatajateni õpetliku etenduse Ameerika piirialade bordellist „Closing Time ehk Hakake astuma”. Terve nädala on kümmekond etenduses üles astuvat hobinäitlejat pähe õppinud telemees Vahur Lauri kirjutatud repliike, timminud kabuurist koldi haaramist ja nuputanud, kuidas end pealtvaatajaile ahvatlemaks muuta. Viimane käib muidugi nende viie neiu-naise kohta, kes Gentelmen's Parlor House'ile elu mõtte peavad andma. Elust ja surmast tükk kõnelebki.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
15 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
hm
6 aastat tagasi

valitsuse peaks Hiinast sisse tooma.nagu enamus kaupu Eestis.Saaks palju palju odavamalt ja ega kvaliteedil viga pole.

Do Mari
6 aastat tagasi

Ja oled ise ilma palgata seda tööd nõus ja võimeline tegema?!

mul
6 aastat tagasi

Kui aus olla, siis on ka päris ükskõik, kas see ca 12 eurot lapse söögiraha kuus makstakse kinni või mitte.

mari
6 aastat tagasi

Mina ei tahaks tasuta lasteaiakohta ega muud . Mul on väga tagasihoidlik üks soov. Saaks tasuta valitsuse ja tasuta selle väikse linna valitsuse.

Raul
6 aastat tagasi

Võidab see kes rohkem tasuta asju lubab.

2. kodanik
6 aastat tagasi

See kogukonna kaasamine on ikka eriline umbluu jutt. Kas siis oli ka kaasamine, kui Lõhmus Läänemaad tükeldas ja Tallinnas haldusreformi meisterdamas käis?

Jaan
6 aastat tagasi
Reply to  2. kodanik

Mis puutub Lõhmus Läänemaa tükeldamisse? Võrumaal ei lasknud tubli maavanem maakonda tükeldada, korraldati Setumaa valla osas rahvahääletus. Meil siin hr Kastepõld ja hr Suur vahtisid käed süles asja kõrvalt ja lasid kõik laiali.

2. kodanik
6 aastat tagasi
Reply to  Jaan

Lubage meenutada Lääne-Nigula otsust, mis ei jätnudki muid variante, kui see, et Lõuna-Läänemaa pidi Pärnumaale kolima. 5000 elanikku omavalitsuses on puhas matemaatika ja pole nagu kuulda olnud, et Lõhmus oleks selle numbri vastu seal pealinna udupeenes komisjonis väga võidelnud.
Loomulikult on kogu see jama lihtne maavanema kraesse keerata, sest muidu peab veel lisaks tasuta lasteaiale ja kaasamisele ka muud taevamannat lubama hakkama…..

mh
6 aastat tagasi
Reply to  2. kodanik

Lõhmus ja Lääne -Nigula……Nagu Suures Isamaasõjas Hitler üksi süüdi?
Üks ei tee üksi midagi ,teised tegelt tegid!

!
6 aastat tagasi

Tasuta lasteaiakoht oleks peredele mõistlikum. Toiduraha väheneb laste haigestumistega niikuinii.

Tiia
6 aastat tagasi
Reply to  !

Pooldan söögiraha varianti, kohatasu pealt saab tulumaksu tagasi

no
6 aastat tagasi
Reply to  Tiia

löö nüüd kokku palju sa kahamaksust tulumaksu tagasi saad ja palju kohamaksu ära kaotamisega võidaks. Eelistan igal juhul kohamaksu kaotamist tasuta söögile.

Sass1.
6 aastat tagasi

Lääne Elu, mis juhtus ? Tavaliselt tutvustad sa ennast 8-9 reaga,
nüüd lausa 25 reaga ! Seleta mulle ära, ma aeglase taibuga.

uugu
6 aastat tagasi
Reply to  Sass1.

see veel sünnipäeva pohmell

Vandaal
6 aastat tagasi

Loll nagu öö versus pagulaste pühak põle vist suutnud pirukat korrektselt tükeldada sellest ka pushkimine edu neile selles mõttetus ettevõttluses!