Taastuvenergia kattis teises kvartalis 17,3 protsenti kogutarbimisest

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Päikeseelektrijaam Haapsalus Konnakülas. Foto: Urmas Lauri

Päikeseelekter 029
Päikeseelektrijaam Haapsalus. Foto: Urmas Lauri

Taastuvenergia moodustas selle aasta teises kvartalis 17,3 protsenti elektrienergia kogutarbimisest, mis on ligi kolme protsendi võrra rohkem kui möödunud aasta samal ajal. Kokku toodeti teises kvartalis taastuvenergiat 379 gigavatt-tundi.

Aasta tagasi teises kvartalis kattis taastuvenergia 14,6 protsenti kogutarbimisest ja 2015. aasta samal perioodil 17 protsenti. Taastuvenergia osakaalu selle aasta sihttasemeks on Eesti seadnud 15,2 protsenti.

Tuuleenergia moodustas teise kvartali taastuvenergia kogutoodangust 37,7 protsenti ning toodetud 143 gigavatt-tundi oli eelmise aasta sama perioodiga võrreldes heade tuuleolude toel kolmandiku võrra suurem. Elering maksis teises kvartalis tuuleenergia eest toetusi 6,2 miljonit eurot ehk 30 protsendi võrra rohkem kui eelmise aasta samal perioodil. Kogu toodetud tuuleenergiast sai toetust 82 protsenti ning poole aasta jooksul on makstud välja 45 protsenti käesolevaks aastaks plaanitud tuuleenergia toetustest.

Biomassist, biogaasist ja jäätmetest toodetud elektrienergia moodustas tänavu teises kvartalis 60 protsenti taastuvenergia toodangust. Neist kütuseliikidest toodeti kolme kuuga elektrit 227 gigavatt-tundi. Möödunud aasta teises kvartalis oli toodang ligi 20 protsenti väiksem, kuid ka õhutemperatuur oli möödunud aastal aprillist juunini läbivalt keskmiselt kõrgem kui tänavu ja seega elektrit ja soojust koos tootvate jaamade koormus tõenäoliselt väiksem. Biomassist, biogaasist ja prügist toodetud elektrile maksti toetust tänavu teise kvartali jooksul 10,5 miljonit eurot.

Hüdroenergiast toodeti elektrit tänavu teises kvartalis kuus gigavatt-tundi ja toetusteks kulus 180 191 eurot.

Toetust saavate päikesepaneelide omanike arv kasvab jätkuvalt kiires tempos ja praegu toodavad päikesepaneelidega elektrienergiat juba üle 750 tootja, sealhulgas nii eraisikud kui äriettevõtetele kuuluvad võimsamad päikeseelektrijaamad. Selle aasta teises kvartalis oli päikesepaneelide abil toodetud ja võrku antud elektrienergia kogus 2,2 gigavatt-tundi. Lisandunud päikesepaneelide toel on see näitaja kasvanud aastases võrdluses ligi kaks korda. Kuna enamuse toodetud päikeseenergiast tarbivad mikrotootjad ise kohapeal ära, siis hinnanguliselt võib päikesepaneelide abil toodetud elektri üldkogus olla toetust saanud kogusest 4-5 korda suurem.

Kokku maksis Elering teises kvartalis taastuvenergia toetust 317 gigavatt-tunni elektrienergia eest summas 17 miljonit eurot. Rahalises arvestuses kasvas taastuvenergia toetuste summa möödunud aasta teise kvartaliga võrreldes 23 protsendi võrra. Taastuvenergia toetussummade kohta leiab rohkem infot Eleringi veebilehelt.

Tõhusa koostootmise toetust maksti tänavu teises kvartalis kolmandiku võrra vähem kui eelmise aasta samal ajal – 810 000 eurot. Tõhusa koostootmise režiimis toodeti elektrienergiat 25 gigavatt-tundi.

Taastuvenergia ja tõhusa koostootmise toetusi rahastavad elektritarbijad taastuvenergia tasu kaudu. Tasu kogus Elering teise kvartali jooksul 18,9 miljonit eurot.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments