Kultuuriminister Indrek Saar: ajalehes avaldatu üle ministrile kaebamine õõnestab sõnavabadust

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Indrek Saar Lihulas (1)
Kultuuriminister Indrek Saar. Foto: Arvo Tarmula

Sotsiaaldemokraadist kultuuriminister Indrek Saar märkis vastuses ajalehe Sirp avaldamisvalikuid taunivale Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) avalikule kirjale, et lehe valikute üle ministrile kaebamine õõnestab demokraatiat ja sõnavabadust.

“Soovitan ka teil kasutada [Sirbis avaldatud artikli “Lühike ülevaade Eestist kui apartheidiriigist” suhtes] oma pahameele väljendamiseks demokraatliku ja vaba riigi kõiki õiguseid, mille ampluaa ulatub vastulausetest kohtumisõhtuteni,” kirjutas Saar.

EKRE riigikogu fraktsiooni liikmed palusid avalikus kirjas Saarelt hinnangut kultuurilehe Sirp toimetuse tegevusele, kes avaldas EKRE hinnangul riigivaenulikke seisukohti propageeriva Mikk Pärnitsa artikli “Lühike ülevaade Eestist kui apartheidiriigist”.

“1981. aasta septembris ilmus ajakirjas Looming luuletus, mille ridade esitähed andsid ülalt alla lugedes kokku “Sini Must Valge”. Luuletuse autor visati ülikoolist välja, karistati ka ajakirja peatoimetajat. Kas teie sooviks on tõesti taaskehtestada nõukogudeaegne tsensuur ja riiklik kontroll,” kirjutas Saar EKRE fraktsioonile vastuseks.

“Mind kurvastab teie otsus teha esimese sammuna hoopis avalik kiri ministrile – me ei ela enam ajastul, mil enda jaoks ebameeldivate arvamuste likvideerimiseks pöörduti majavalitsusse või tehti pealekaebamine ministeeriumis. Teie käitumine õõnestab demokraatiat ja sõnavabadust. Tean, et te mõlemast lugu ei pea, kuid Eesti Vabariigi esindajana mina pean,” kirjutas Saar.

Minister kirjutas, et ka tema ei olnud mitme Pärnitsa arvamusega nõus, sest tema toonis oli provotseerimistahet rohkem kui põhjendussuutlikkust. “Hiljuti ilmus ajalehe Sirp ühes numbris ka üks teatriarvustus, kus samuti hindasin üht näitlejasooritust teistmoodi kui kriitik – tema hindas seda orgaaniliseks jätkuks senisele, minu arvates oli tegemist aga uue tasemega. Ent olles nendega eriarvamusel, kaitsen ma nende autorite õigust arvata teistmoodi kui mina. See ongi demokraatia,” kirjutas Saar.

“Selgitan demokraatia mõistet teie enda erakonna näitel. Praegu tunnete te muret Eesti kultuuri pärast – alles hiljuti ütles aga teie erakonna esimees [Mart Helme], et Eesti viimase 25 aasta kultuur on täiesti mõttetu – saavutused on olnud pehmelt öeldes tagasihoidlikud. Teie erakonnal on õigus omada mõlemat arvamust, sest elame demokraatlikus ühiskonnas,” kirjutas minister.

Saar ütles, et riigi esindajana näeb ta riigil kohustust toetada kõige muu hulgas ka sääraseid arvamusi, lavastusi, kontserte ja kirjandusteoseid, mis on riigi suhtes kriitilised. “Hiljuti avaldati näiteks Sirbis terve rida Eesti metsanduspoliitika suhtes kriitilisi artikleid. Kas need oleks tulnud samuti ära keelata? Me elame vabas riigis, mille tunnuseks on võime teha ning taluda enese kohta käivat kriitikat. Eesti ja tema kultuur ei ole nii ebakindlad, et vajaksid kaitset ühe arvamusartikli või teie erakonna esimehe sõnade eest,” kirjutas Saar.

Minister märkis vastuses EKRE fraktsioonile, et kindlasti on nii juriidilised kui ka moraalsed piirid, mida ei tohi ületada. “Juriidiliste piiride all mõtlen kriminaalseid tegusid, moraalsete piiride all piire, mille ületamine tähendab kellegi tagakiusamist. Vaba riik peab suutma tagada keskkonna, kus kedagi taga ei kiusata,” sõnas ta.

Minister Indrek Saare vastust EKREle sab lugeda siit. Vastus avalikule kirjale

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
16 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Unesnôiduja
6 aastat tagasi

Rullnokkrahvuslased läksid siin jälle pöördesse.

Õnne 13
6 aastat tagasi

Seebiooper on jõudnud uuele tasemele.

Miks on sotsides
6 aastat tagasi

nii emased mehed , facebookis hauguvad ja blokivad nagu tõelised emased

EKRE esimehe sõnul peaks kapo huvituma kultuuriministri tegevusest | Lääne Elu
6 aastat tagasi

[…] Vt ka: "Kultuuriminister Indrek Saar: ajalehes avaldatu üle ministrile kaebamine õõnestab…" […]

muig
6 aastat tagasi

vahet pole. intelligentsed inimesed sirpi nagunii enam ammu ei loe.

teadjad Pärnumaalt räägivad,
6 aastat tagasi

et tegemist olla töötu narkomaaniga, suure reivitajaga…kes elab rahvatantsu õpetajast ema kulul. Sellist paska ilmselt selge mõistusega inimene ei suuda üllitada.

sorts
6 aastat tagasi

pärnitsa artikkel on ehe vihakõne.
vihatakse kõike,mis on eestlaslik, eestile omane,eestlasele kallis.
ja nüüd sotspärdik saar arvab,et see peabki nii olema, see on sõnavabadus ja demokraatia.
EKRE nördimusavaldus liigitub sõnavabaduse piiramise sooviks?

sots või kommu– ahju kõik need!
PS! see oli arvamus, mitte vihakõne;)

juss
6 aastat tagasi
Reply to  sorts

On siin kedagi, kes sotse usaldab?

Unesnôiduja
6 aastat tagasi
Reply to  sorts

Sorts on loll nagu lauajalg…

2. kodanik
6 aastat tagasi

Ministrile kaebamine on ka sõnavabadus ja demokraatia. Ja Saar võiks üldse õnnelik olla, sest see kaebus andis talle võimaluse järjekordselt oma luulusid EKRE aadressil lennutada.
Kui ma ise seda Pärnitsa artiklit lugesin, siis tekkis ka mõte, et kas ikka igasugust sodi peab maksumaksja raha eest üllitama.

uskmatu+toomas
6 aastat tagasi

Sõnavabadus kehtib nii kaua kui ei puudutata suurt venda või NATO`t.Põhiseadus on siiani kehtinud nii kaua kui riigi valitsejatel pole olnud vajadust seda rikkuda või suvaliselt tõlgendada.
Sõimake praegust valitsust eriti keskerakondlasi selles,venelasi,Savisaart ja Putinit siis on kõik korras ja kui ei leia põhjust siis käituge nagu jesuiidid “eesmärk pühendab abinõu”!Valetage,valetage ja veel kord ….. !

Mikitar
6 aastat tagasi

No mida minister Saar valesti ütles? Jah , ka mulle ei meeldi sotside poliitika kuid see pole aluseks vihata jms.

LV
6 aastat tagasi
Reply to  Mikitar

Saar ei saa aru, et selle artikliga õhutatakse viha eestlaste ja Eesti venelaste vahel, omistades kogu rahvale tigedat suhtumist, mis küll esineb, kuid pole kaugeltki üldine. Kui minister ei saa aru, et tema kohus on sellise vihkamise õhutajaid takistada (st ajalehte, mitte autorit), selle asemel, et õigustada – siis millest ta üldse aru saab?

Unesnôiduja
6 aastat tagasi
Reply to  LV

LV, sa oled pimedusega löödud. Viha ôhutab Postimees, Delfi jms väljaanded. Artikkel muuseas juhtiski sellele tähelepanu, aga sina lihtsalt ei saa aru.