Hunt murdis Saaremaal Vormsi perearsti Madis Tiigi lambakarjas

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Madis Tiik (3) Madis Tiik. Foto: Arvo Tarmula

Kui lambakasvataja Madis Tiik üleeile Jaagarahu sadama lähedal oma lambaid vaatama läks, ootas teda ees kole pilt – näha oli paari üksikut lammast, ülejäänud kari oli maha murtud, kirjutas Saaremaa päevaleht Saarte Hääl.

Madis Tiik sõnas Saarte Häälele, et surnud lammaste täpset arvu veel teada ei ole. Ta leidis eest kümme laipa, vaid kuus talle olid täie elu ja tervise juures. “Tegelikult peaks lambaid olema kuskil kolmekümne ringis,” lisas Tiik. Lambaid käib Madis Tiik vaatamas kord nädalas.

Tiik on kindel, et süüdlaseks on hunt ning kogu tapatöö leidis aset neli kuni viis päeva tagasi. “Kaela peal olid juba pundunud kaks auku ehk selge hundi töö,” lisas Tiik. “See, et hundid käivad, on lambakasvatajate igapäevane argipäev.”

Täna keskpäeval polnud Madis Tiik murtud loomade arvu suhtes veel targemaks saanud. „Õhtul on kavas minna, kui keskkonnaamet on oma töö seal teinud,“ ütles lambakasvataja Lääne Elule.

Üleeile, kui Tiik lambaid otsimas käis, leidis ta üles vaid kuus täiskasvanud lammast. „Eks nad on hirmul, osad on kindlasti jooksuks, neid ei leiagi üles,“ ütles Tiik ja lisas, et osa plehku pannud lammastest varjab end hundi eest kindlasti roostikus.

Hundikahju suuruse kohta oskas Tiik öelda, et rehkendus on lihtne – lamba bilansiline väärtus on tema raamatupidamises keskmiselt 250 eurot. „Hundikahjud korvatakse hästi,“ oli doktor Tiik asjaajamisega rahul. Makstakse aga ainult nende lammaste eest, kelle korjused keskkonnaametnikud üles leiavad, kaduma jäänud lammaste eest kahjutasu ei maksta.

„Eelmisel aastal pääsesin puhtalt, kuid muidu on igal aastal hindid murdmas käinud,“ meenutas Tiik.

Tänavu oli see aga jubas kolmas kord, kui hunt karja räsimas käis. „Eelmise nädala jooksul oli kolm rünnet, esimesel murti kaks, teisel üks lammas. Nüüd siis terve ports,“ nentis Tiik.

Madis Tiik karjatab lambaid Saaremaal Kihelkonna vallas Vilsandi looduskaitsealal asuva Jaagarahu sadama ümbruses.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Nii+ongi!
6 aastat tagasi

Naersin ka seda “toredat” pealkirja lugedes kõhu paigast!

vallaelanik
6 aastat tagasi

Igal juhul hea pealkiri: esimesel pilgul sain aru, et Vormsi perearst Madis Tiik oli Saaremaal lambakarjas – kas siis karja sulandunud või lambaid karjatamas – kui hunt ta maha murdis. Vabandust! Loodetavasti on temaga ikka kõik korras.

Teiseks, ei puuduta asi küll seda artiklit, aga eilese Lääne Elu avaartikli pealkiri : Vormsi lähedal oli MÄÄVÄRIN viis mõtted küll sellele, et viimasel ajal on nagu kuidagi palju lammastega probleeme…
P.S. Tegemist ei ole vihakõnega arstide, huntide ega lammaste pihta.

Raina
6 aastat tagasi

On dr. Tiik Vormsi perearst??

ka vormsilane
6 aastat tagasi

Kuuvarjutust näeb ka sagedamini kui härra perearsti. Suvekodu omanikest arstid on vormsikatele rohkem abi andnud kui oma perearst.

vormsilane
6 aastat tagasi

Vormsi perearst peaks ikka tihedamini Vormsis käima.

Pook
6 aastat tagasi

Susid mulle meeldivad.
Aga toktorihärra võiks tihemini kui nädalas kord oma lambaid vaatamas käia.
Ise jätab loomad omapäi ja hiljem süüdistab kriimsilmasid.
Äkki ei olnudki hundid, vaid šaakalid.
Neid liigub praegu vaat et rohkemgi, kui hundid
ja murravad sama hästi.