Eesti tahab liitlastelt võimsat õhutõrjesüsteemi

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Kaitsevägi Kiltsis Foto: Arvo Jõesalu

Kaitsevägi. ARHIIV

Eelmisel neljapäeval avaldas väljaanne Bloomberg artikli, mis käsitleb muresid Eesti õhuruumi vaenlase eest kaitsmise pärast, kirjutab Eesti Päevaleht.

Kaitseminister Jüri Luik ütles artiklis, et käivad läbirääkimised saamaks siia piirkonda liitlaste õhutõrjesüsteeme, mis püsiksid siin pikka aega. Seda, et just Eesti õhuruumi kaitstus on üks NATO idatiiva nõrgemaid kohti, on räägitud ammu, sest Venemaal on A2/AD võimekus ehk suutlikkus takistada juurdepääsu ja tegevusvabadust siin piirkonnas. Venemaa Kaliningradis asuvad raketisüsteemid on tekitanud piltlikult öeldes kupli, mis teeb NATO-l väga raskeks oma vägesid Suwałki kanali kaudu Balti riikidesse manööverdada.

Eesti Päevalehele teadaolevalt siia piirkonda raketisüsteemide saamise nimel töötatud ligi kaks aastat. Muide, servapidi mainiti siinses piirkonnas õhukaitse tugevdamist juba 2014. aastal NATO Walesi tippkohtumisel.

Eesti Päevalehe artiklit loe siit.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
rein
6 aastat tagasi

Raketid Leningradi oblastist ja desant ja tankid Pihkvast ning eestist jääb järgi must maa.Artikkel 5 kahe suure tuumariigi vahel ei käivitu.

olaf
6 aastat tagasi

Uue vabariigi alguspäevadel kuni tänaseni on EV investeerinud jalaväe arendamisse. Tehnilise ja vaimse inimressursi kasutamine on null. Midagi küberiga tehakse ja see on kõik. Unustage oma raketid ära, kui te oma kaitsepoliitikat ei muuda.

uskmatu+toomas
6 aastat tagasi

Seda tugevama matsu konflikti korral saame !

eksole
6 aastat tagasi
Reply to  uskmatu+toomas

Mida tugevamad sõjaliselt oleme, seda väiksem on tõenäosus konfliktiks.

vanka
6 aastat tagasi
Reply to  eksole

ei tule enam kukuruusnikutega seltsimehed, ta ei tule üldse enne üle piiri, kui siin on raketisajuga plats puhtaks tehtud ja seda sadu paari tõrjeraketiga ei takista, õppige kuidas ta süürias toimetab

eksole
6 aastat tagasi
Reply to  vanka

Tiibraketid on kallid – ca 1 milj $ tükk. Vanka ei saa endale lubada raketisajuga Eestimaa üleskündmist. Pealegi pole Eesti Venemaa ainus naaber.