Uus näitus: kahe kunstniku ühine mõte linnagaleriis

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 22

Haapsalu linnagaleriis kolmapäeval avatud näitus “Mõtte jõud” pole klassikalises mõttes ühisnähitus, kus eksponeeritud mitme kunstniku tööd, vaid sedapuhku on kunstnikud Mariliis Oksaar ja Tõnis Kenkmaa välja toonud ühiselt sündinud graafika.

Mariliis Oksaar ja Tõnis Kenkmaa peidavad end ühise signatuuri Prints by TM all ja kunstnikepaari sõnul on nende looming läbi ja lõhki ühistöö.  „Protsess näeb välja nii, et alustame koos ja siis hakkab asi kulgema: arvutis on fail lahti ja käimegi kordamööda – üks teeb natuke, siis teine,” kirjeldas Mariliis Oksaar loomingulist protsessi. „See on selline mõtte põrgatamine, kuni lõpuks tuleb tulemus,” lisas ta.

Need, keda linnagaleriis vahepeal eksponeeritud installatsioonid ja moodsad lähenemised kunstile on ära hirmutanud, võivad nüüd rõõmustada: „Mõtte jõud” on üks nii klassikaline graafikanäitus, kui üldse olla saab: palju pilte, puhtad must-valged toonid, klassikalised tehnikad nagu ofort, linoollõige, siiditrükk jne. 

Kunstnikud tunnistasid, et erinevalt värviküllasest maalist on just must-valge graafika see, mis neid võlub, sest mustvalge graafika lihtsustab tekkinud stseenide kirjeldamist ja aitab niimoodi keskenduda kujundite kõikvõimalikele tähendustele.

Fotod Arvo Tarmula

Mariliis Oksaar ja Tõnis Kenkmaa näitus. Tarmula01 Mariliis Oksaar ja Tõnis Kenkmaa näitus. Tarmula02 Mariliis Oksaar ja Tõnis Kenkmaa näitus. Tarmula03 Mariliis Oksaar ja Tõnis Kenkmaa näitus. Tarmula04 Mariliis Oksaar ja Tõnis Kenkmaa näitus. Tarmula05 Mariliis Oksaar ja Tõnis Kenkmaa näitus. Tarmula06 Mariliis Oksaar ja Tõnis Kenkmaa näitus. Tarmula07 Mariliis Oksaar ja Tõnis Kenkmaa näitus. Tarmula08 Mariliis Oksaar ja Tõnis Kenkmaa näitus. Tarmula09 Mariliis Oksaar ja Tõnis Kenkmaa näitus. Tarmula10 Mariliis Oksaar ja Tõnis Kenkmaa näitus. Tarmula11 Mariliis Oksaar ja Tõnis Kenkmaa näitus. Tarmula12 Mariliis Oksaar ja Tõnis Kenkmaa näitus. Tarmula13 Mariliis Oksaar ja Tõnis Kenkmaa näitus. Tarmula14 Mariliis Oksaar ja Tõnis Kenkmaa näitus. Tarmula15 Mariliis Oksaar ja Tõnis Kenkmaa näitus. Tarmula16 Mariliis Oksaar ja Tõnis Kenkmaa näitus. Tarmula17 Mariliis Oksaar ja Tõnis Kenkmaa näitus. Tarmula18 Mariliis Oksaar ja Tõnis Kenkmaa näitus. Tarmula19 Mariliis Oksaar ja Tõnis Kenkmaa näitus. Tarmula20 Mariliis Oksaar ja Tõnis Kenkmaa näitus. Tarmula21 Mariliis Oksaar ja Tõnis Kenkmaa näitus. Tarmula22

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments