Kaljulaid: vastupropaganda pole propagandast sugugi parem

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kersti kaljulaid intekas Arvo Tarmula
President Kersti Kaljulaid. Foto: Arvo Tarmula

President Kersti Kaljulaid ütles kolmapäeval Riias NATO oivakeskuse strateegilise kommunikatsiooni konverentsi avades, et riikide ees lasub järjest tõsisem väljakutse oma sõnumi edastamiseks ilma meediavabadust kahjustamata ja vastupropagandasse laskumata.

“Avatud ja aus infovahetus on demokraatias rahva ja erinevate võimude toimiva suhte aluseks. Kommunikatsioonil on põhiseaduslik tähendus ning kui see ei ole aus, piisav või täielik, võib demokraatia sattuda löögi alla,” ütles Kaljulaid konverentsil. Ta tõi esile valitsusasutuste, ajakirjanduse ja mõttekodade tiheda suhtluse ja koostöö olulisuse.

“Head töösuhted ei tähenda, et ajakirjandus kirjutab seda, mida valitsus käsib. See tähendab, et ajakirjanikud saavad regulaarselt põhjalikku infot taustabriifingutel ja sellised infotunnid suurendavad sisuliselt ajakirjanike teadmisi, mitte aga ei ole puhtalt jutupunktide esitlused,” rääkis president oma kõnes. “See tähendab, et ajakirjanikel on kontaktid, millele toetuda info tõepärasuse kiireks kontrolliks, selleks, et teha kiiret faktikontrolli või kinnitada infoallikate usaldusväärsust,” lisas Kaljulaid.

Samas rõhutas ta, et ükskõik kui edukas kommunikatsioon iseenesest ei asenda veenvat ja tõhusat poliitikat. “Riigid peavad näitama tegelikke samme ja tulemusi majanduse-, sotsiaal-, kultuuri- ja muudes sfäärides. Kui seda seost lubaduse ja tegelike sammude vahel ei ole, on lõpuks tegemist läbikukkunud valitsemisega. Niinimetatud tõejärgses maailmas võib seda proovida küll teisiti näidata, kuid see saab olla edukas ainult lühikeses perspektiivis,” edastas presidendi pressiteenistus Kaljulaidi sõnu.

President Kaljulaid rõhutas oma kõnes ka meediavabaduse ja mitmekesisuse olulisust. “Meediat, erinevaid mõttekodasid ja riigiaparaati tuleb julgustada tegema tihedamat koostööd, rohkem suhtlema ja infot vahendama. Just sisuliselt, mitte lihtsalt jutupunktide tasemel. Propaganda ja libauudiste vastu võitlemisel tuleb alati silmas pidada, et ei mindaks sama libedale teele. Demokraatlikud riigid ei saa propaganda vastu võidelda vastupropagandat tehes. Me peame suutma oma sõnumi kohale viia läbi avatud diskussiooni, sest vastupropaganda pole propagandast sugugi parem,” rääkis Kaljulaid.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
uskmatu+toomas
6 aastat tagasi

Kõige olulisem on,et kõik meediakanalid edastaksid materjale ühtmoodi !!!
St.kui vaja siis vaikivad maha,kui vaja siis pisendavad,kui vaja siis valetavad ja kui vaja siis pakuvad välja täiel rinnal .Suur valge isa on rääkinud.