Lasterikkad pered hakkavad juulist saama täiendavat toetust

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Lasterikkad





Lasterikakd pered. Erakogu

1. juulist 2017 hakkab Eestis kehtima lasterikka pere toetus, mille esimesed väljamaksed teeb sotsiaalkindlustusamet 7. juulil.

Peredele, kus kasvab 3-6 last, maksab riik lisaks lapsetoetusele 300 eurot kuus, ja peredele, kus kasvab seitse ja rohkem last, lisaks 400 eurot kuus.





„Lasterikka pere toetus annab peredele täiendava kindlustunde – neile, kus juba kasvab kolm ja rohkem last, ja neile, kes alles mõtlevad kolmanda lapse saamisele,” ütles sotsiaalkaitseminister Kaia Iva. „Eesmärk on vähendada lapsi kasvatava vanema koormust lastega seotud kulutuste kandmisel ja väärtustada laste kasvatamist suures peres.”





Lasterikka pere toetuse saamiseks peab kolm või enam lapsetoetust saavat last kasvama ühes peres. Lapsetoetust makstakse iga lapse kohta alates sünnist kuni lapse 16aastaseks saamiseni, õpingute jätkamise korral kuni 19aastaseks saamiseni. Kui laps saab 19aastaseks jooksval õppeaastal, makstakse toetust õppeaasta lõpuni.





Kui perele juba makstakse lapsetoetust vähemalt kolme lapse eest, siis eraldi taotlust lasterikka pere toetuse saamiseks pole vaja esitada. Raha kantakse vanemale, kellele seni on laekunud igakuine toetus. Kui kolmas laps alles sünnib, saab kõik toetused taotleda korraga.





Eestis on praegu üle 18 000 lasterikka pere, sh 136 peret, kus kasvab seitse või enam last. Toetuse üks eesmärke on vähendada perede vaesusriski. „Sotsiaaluuringu andmeil on enim vaesuses elavaid peresid just lasterikaste perede hulgas. Eestile on aga kõik lapsed väärtuslikud ja just seepärast annab riik täiendava toe lasterikastele peredele, kel on lastega seoses ka suuremad väljaminekud,” ütles Iva.





2015. aastal oli vähemalt kolme lapsega leibkondades elavate laste absoluutse vaesuse määr 6,9 protsenti, samal ajal kahe lapsega leibkondades elavate laste absoluutse vaesuse määr oli 4,3 protsenti. Kui leibkonnas oli üks laps, siis oli laste vaesuse määr 3,6 protsenti. Alla 18aastaste laste absoluutse vaesuse määr kokku oli samal ajal 4,6 protsenti.





Lasterikka pere toetus asendab senise seitsme- ja enamalapselise pere toetuse.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Pook
6 aastat tagasi

Kust te selle raha võtate?
Meie poisid enam peale maksma ei hakka.
Hakkame oma kraami Lätist tooma.

no
6 aastat tagasi

selge, õllehind ju tõusis

jenkem
6 aastat tagasi

ja kui valitsus vahetub?………..