Juhtkiri: kannatuste karikas

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Lääne Elu: kus suitsu, seal tuld

See kevad ja suvi paneb haapsallaste ja linnakülaliste närvid tõsiselt proovile, sest nii palju igapäevaelu häirivaid asju korraga pole enam ammu tulnud üle elada.

Autoga Haapsalu vanalinnas liikumine on olnud terve kevade jooksul üks paras ettevõtmine – sõidad mööda tänavat ja ootamatult selgub, et kaevamiste tõttu oled sattunud tupikusse. Kui kohalik suudab veel käigu pealt välja mõelda alternatiivse variandi punktist A punkti B liikumiseks, siis võõrastest on kahju. Haapsalu vanalinn oma ühesuunalise liiklusega tänavatega on niisamagi turistidele paras peavalu.

Nagu kogu linna üleskaevamisest veel vähe oleks, tuli kohe otsa ka Tamme ristmiku remont. Nüüd kirusid ja vandusid Jalaka tänava elanikud, sest kitsukese ja tavapäraselt üsna vähese liiklusega tänava liikluskoormus kasvas hüppeliselt. Tamme ristmik pole veel kaugeltki korras, kui juba käivad järgmised kaevamised – soojatorustiku vahetus. Sellega kaasneb korrusmajaelanike pahane mõmin, sest kellel omal boilerit pole, tuleb nüüd mitu nädalat hakkama saada sooja veeta. Meelde tuleb nõukogude aeg, mil suviti vähemalt kuuks ajaks soe vesi kinni keerati.

Kõigi nende kaevamiste, parandamiste, lappimiste jms ebamugavat mõju võimendab turismihooaeg, mis linna tavapärast rohkem rahvast toob. Eriti veel suurürituste ajal, mida jagub teadupärast peaaegu igale nädalavahetusele. Muidugi saame aru, et kõik need kaevamised ja teedeehitused on vajalikud, et nendega tehakse suuri asju ja et loodetavasti niipea enam sellises mahus töid korraga ette ei võeta. Eks me hinga kümme korda sisse ja välja iga kord, kui hing jälle täis saab. Aga ikkagi on üks väike lootus – mõnikord võiks ju ka nii juhtuda, et ehitajad-kaevajad-paigaldajad peavad planeeritud ajakavast kinni, ja miks ei võiks vahel ka nii juhtuda, et töö tehakse planeeritust kiiremini. Oleks see vast rõõm.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
38 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Peeter Vikman: hea Merle, kui on küsimusi – küsi ikka! | Lääne Elu
6 aastat tagasi

[…] üle vaadata. Alustasin infotundi eelmisel päeval ilmunud LE juhtkirja „Kannatuste karikas” mainimisega tuletades meelde, et kõigil neil „kannatustel” on siiski suur […]

arvaja
6 aastat tagasi

Minu arust kistakse need tänavakivid üles enne asfalteerimist ja paigaldati need sinna ,et kraatreid ei tekiks.

probleem ajakavas
6 aastat tagasi

Soovime neile siis jõudu ja endale kannatlikku meelt. Kui kogu aeg inimesi peksta, siis jõutakse arusaamisele, et paneme tähtaja aasta lõpuks..ja oi milline rõõm kui augustiks lõpetatud. Kõik kiidavad ja LE saab ka oma lootusekiired kätte ja usk kasvab mis mühiseb, mitte nagu selle artikli lõpp:

Aga ikkagi on üks väike lootus – mõnikord võiks ju ka nii juhtuda, et ehitajad-kaevajad-paigaldajad peavad planeeritud ajakavast kinni, ja miks ei võiks vahel ka nii juhtuda, et töö tehakse planeeritust kiiremini. Oleks see vast rõõm.

Peetrike
6 aastat tagasi

Töödel on loomulik järjekord ja kui peale torustikupaigalduse lõppu haigutavad teedel üle kuu aja kraatrid siis pole asi ikka tähtajas vaid tööde teostajas ja tellijas kinni. Muidugi Suur-Mere tänaval saadi hakkama ikka absurdsuse tipuga. Asfaldi asemel paigaldati aukudesse tänavakivid. Kuradi hästi elame. Huvitav kas kuu-kahe pärast kistakse need üles ja läheb asfalt asemele? Võimalik vaid Venemaal ja haapsalus.

Imelik
6 aastat tagasi

Töödel ei “panda tähtaegu” vaid on hoolika planeerimise tulemusena mõistlik
ajakava. Mitte nii et tänav kinni, liiklus ringisuunatud ja siis hakkame vaatama mis ja kuidas.
Praegu jääb mulje, et valimiste nimel on linn segi pekstud, ilma mõistliku plaani ja vahenditeta.

Anonüümne
6 aastat tagasi
Reply to  Imelik

Kes on see salapärane mees, kes varjab ennast Imeliku nime taga-kõike teab ning kõike oskab. Imelik linnapeaks!..või siis linnapea nõunikuks. Oleks ju imelik kui tema teadmiste tarkus jääks kasutamata.

Imelik
6 aastat tagasi
Reply to  Anonüümne

Kuidas minu tagasihoidlik isik asjasse- kaevetööde korraldus linnas -puutub?
Kindlasti ei tea/oska “kõike”, ning linnapeaks või nõunikuks saada puudub ambitsioon (praegune tegevusala pakub enam huvi). Mis ei tähenda aga seda, et oma teadmiste/kogemuste baasilt ei võta sõna, kui miski asi puudutab ning imelik või lausa vale tundub.
Katsed isiklikuks minnes “ära panna”, on lootusetud.

Valimisliit
6 aastat tagasi
Reply to  Imelik

Jah, paraku on juba uues linnavalitsuses kohad ära jagatud ja uutel tulijatel sinna asja ei ole! Sama jura on ilmselt plaanis jätkata kuniks inimestel lõpuks silmad avanevad võis siis mitte…..

uskmatu+toomas
6 aastat tagasi

“Tänavate sulgemine paistab Haapsalu linnas olema liiga lihtne ja vastutustundetu” ei taha süüdistada üksikuid inimesi aga küsimus oleks linna kõrgemale juhtkonnale.Kui Lääne Elus trükiti mingi aeg tagasi ära tööde kestvuse ajad üksikutel objektidel siis pärast lõpu kuupäeva oli klausel”kui jõuame”???
Lahe tn.Vasikaholmi juures ei ole juba kuu aega “jõutud”.

seda et
6 aastat tagasi

Mida see Vaksmann linnavalitsuses teeb?

V
6 aastat tagasi

Teil on õigus! Ei mingit teavet, ekskavaatori juht sõidab omateada õigesse kohta ja kopp maasse. Mingit märgimajandust ja igamehe õigus. Sõidab vennike “pirukaga” keset tänava algust ja laiutab kätega”Siit edasi keelan sõita!” Vanassti ikka pandi märgid liiklejaile ja siis löödi kopp teesse. Igal ilmuvas “Lääne Valu” teadete rubriigist loed, et täna toimuvad kaevetööd seal ja seal tänaval. Kohustus avada korras tänav liiklusele se ja see kuupäev. Aga meil sõidab mingi suvaline asjapulk kohale ja ütleb töötegijatele, et tema arvates võiks siin proovida otsida Linnapea Parteipiletit. akake kaevama!

Peetrike
6 aastat tagasi

Ei himusta kellegi kohta. Mõistan, et ametnike elu pole lihtne aga….lugedes neid väljaütlemisi abilinnapea poolt ja nähes, et asjad mis on PROBLEEMID ja vajaksid linnapea sekkumist e siis juhti, ei saa lahendusi vaid veerevad omasoodu. Kindlasti kunagi saab kõik korda ja suvele järgneb sügis aga asjad ju linnas ei toimi linnaelanike jaoks.

Anonüümne
6 aastat tagasi

Peetrike himustab ise aselinnapea või linnapea kohta.

Suur Peeter
6 aastat tagasi

Peetrike,ära nuta.Veel veidike
kannatust ja köik on köige paremas
korras.Ja linn saab olema veel uhkem ja ilusam.Selle nimel tegutsetaksegi.

Imelik
6 aastat tagasi
Reply to  Suur Peeter

Kas “uhke ja ilus” Nurme tänav on selle näide?

Peetrike
6 aastat tagasi

Ajakirjanik võiks selle linnapea ette võtta. Las selgitab miks ta tööülesannetega hakkama ei saa ja ei tegele linna juhtimisega. Linna juhtimine ei ole ainult üritustel ilutsemine vaid ka oma abilinnapeade tööle panemine(ilmselt tuleb sundida või välja vahetada), linna murekohtade lahendamine, linna allettevõttete juhtide survestamine oma tööd korrektselt tegema jne. Kogu aur läheb igale poole mujale aga mitte sinna kuhu vaja!