Tšaikovski festivali ajal toimuvad temaatilised muuseumiekskursioonid

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Lapsed_näitusel_Kuurortlinna_teejuht (foto SALM)Haapsalu kooliõpilased tutvumas näitusega „Kuurortlinna teejuht“ Haapsalu raekojas. Foto: SALM

Haapsalu Tšaikovski festivali külalisi ja teisi huvilisi oodatakse kolmel päeval 29. juunist kuni 1. juulini temaatilistele ringkäikudele muuseumisse ja promenaadile. Ekskursioonid toimuvad iga päev nii eesti kui vene keeles.

SA Haapsalu ja Läänemaa Muuseumid juhataja Anton Pärna sõnul on ekskursioonide peamiseks eesmärgiks tutvustada Haapsalusse saabuvatele Tšaikovski muusika huvilistele veidi  helilooja-aegse kuurortlinna atmosfääri ja elu-olu. „Kontsertidevahelise  aja sisustamine hariva ja meelelahutusliku muuseumiringkäiguga aitab kindlasti kaasa Haapsalu ajaloolise miljöö tunnetamisele ja festivali meeleolu loomisele,“ lisas Pärn.

Umbes poolteist tundi vältavad temaatilised jalutuskäigud saavad alguse Haapsalu raekojast ning jõuab maalilist promenaadi mööda Tšaikovski pingini. Raekojas, näitusel „Kuurortlinna teejuht“ tutvustatakse Haapsalu arengulugu 1820. aastatest alates, mil dr. Carl Abraham Hunnius pani aluse kohaliku meremuda ravitoime uurimisele ja kasutamisele. Paarikümne aastaga levis Haapsalu mudaravi tuntus üle Venemaa, tuues siia ravile ja puhkama teiste seas Vene keisrikoja esindajaid. 19. sajandi lõpuks saavutas Haapsalu üleriikliku tähtsusega kuurortlinna staatuse.

Iseseisvusajal 1920.-30. aastatel jätkus Haapsalu arendamine ravi- ja suvituslinnana, tuues siia rahvast nii omalt maalt kui naabrite juurest. Näitus pakubki võimalust jalutada koos suvitajatega läbi linna, külastada mudaravilaid, veeta lõbusalt aega kontsertidel, purjetada merel, jalutada rannas ja kohata mitmeid tuntud inimesi. Ringkäik mööda promenaadi pakub kohtumisrõõmu eripalgeliste isikulugudega, mida kannavad endas laheäärsed ajaloolised hooned.

Ekskursioone viivad läbi oma ala asjatundjad. Lisaks SA Haapsalu ja Läänemaa Muuseumid juhatajale Anton Pärnale on külalisena ringkäike juhtimas Kadrioru kunstimuuseumi juhataja, kunstiteadlane Aleksandra Murre ning Moskvast pärit, Haapsalus suvitav sotsiaalgeograaf ja kunstiteadlane, mitmete rahvusvaheliste muusikafestivalide kunstiline juht Elizaveta Miroshnikova.

Ringkäigud toimuvad: N 29.06, R 30.06 ja L 01.07, iga päev kell 13.00 eesti keeles ja kell 14.00 vene keeles. Pilet 7 €. Palume oma osalussoovist teatada e-maili aadressil.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments