Parimad noored skulptorid valiti Okase muuseumi näituselt

Kaie Ilves

kaie@le.ee

johannes luik. okase muuseum. arvo tarmula

Johannes Luik installatsiooni ette valmistamas. Foto: Urmas Lauri

 

Tänavuse noore skulptori preemia pälvisid kunstiakadeemia tudengid Johannes Luik ja Siim Elmers. Võitjad valis žürii välja Haapsalus Evald Okase muuseumis väljas olnud näituse töist.

Johannes Luige installatsioon tuletas vaatajale meelde, et igasugune liikumine ajas ja ruumis lõpeb ühtemoodi: surmaga. Kunstiteose aktiveerib liikumine: kui sellest mööduda, ilmub ekraanile kiri: kunagi sa sured.

Žürii liikme Agur Kruusingu sõnul on lahendus teravmeelne ja sõnum selline, mida üha rohkem urbaniseeruvas maailmas tasub aeg-ajalt meelde tuletada.

Siim Elmersilt oli väljas kaks tööd: seinast seina ulatuv kumer terasleht, mis häälitseb, aga millele koputades saab ka ise meeloodiat rikastada, ning mitme meetri pikkune seest valgustatud toru, mis ripub õhus.

„Väga mõnus, ilma igasuguse sotsiaalse pretensioonita töö,” ütles Agur Kruusing teraslehe kohta.

Johannes Luik ja Siim Elmers on kunstiakadeemia installatsiooni ja skulptuuriosakonna esimese kursuse lõpetanud tudengid. Mõlemad said žüriilt võrdse arvu punkte.

Agur Kruusingu sõnul oli kogu näituse tase üllatavalt tugev. „Seda enam, et tegemist oli valdavalt esimeste kursuste tudengitega,” ütles Kruusing.

Kruusing tõstis esile ka Ian-Simon Märjama tööd, mis jäi küll preemiata – õliradiaatorit, mis toob kuuldavale südame tuksumist. „Superhea töö, aga nii kehvasti eksponeeritud, et esimese hooga ma seda üldse ei märganudki,” ütles Kruusing.

Haapsalu linnagalerii kuraatorina lisas Kruusing, et kindlasti teeb linnagalerii nii mõnegagi noore skulptori preemianäitusel osalenuga edaspidi koostööd.

Töid hindas žürii koosseisus Jass Kaselaan, Jüri Ojaver, Stacey Koosel, Kristi Kongi ja Agur Kruusing.

Noore skulptori preemianäitusel Haapsalus Evald Okase muuseumis osalesid kunstiakadeemia installatsiooni ja skulptuuriosakonna tudengid. Näitus oli avatud eilseni.

 

Noore skulptori preemia 2017

1. koht: Johannes Luik, Siim Elmers

2. koht: Kadi Maarja Võsu

3. koht: Eva Mustonen

Ära märgitud: Katrin Enni, Alexandra Mitterhuber ja Martyna Kosiarz

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments