Okase muuseumis tuleb kahe uuspopkunstniku näitus

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Ivar Kaasik

Ivar Kaasiku maal näituselt "Silicon Valley" Berliini kunstikeskuses. Foto: www.art-place-berlin.com

 

Evald Okase muusemi galeriis avatakse homme Ivar Kaasiku ja Andro Kööbi maalinäitus "Pop & glam", näituse kuraator on Harry Liivrand.

Ligi 30 teosega kahe nimeka eesti uuspopkunstniku ja põlvkonnakaaslase Ivar Kaasiku (sündinud 1965) ning Andro Kööbi (sündinud 1967) maalinäitus "Pop & glam" keskendub mõlema maalija uuemale loomingule.

Näitus käsitleb visuaalse dialoogi pidamist muusika- ja filmimaailma ikooniliste tegelastega ning ka rannatemaatikat. Teisalt keskendub näitus kunstnike abstraktsele loomingule, kus tõuseb esile erinevaid väljendusviise sünteesiv ja moodsalt tõlgendav lähenemine ning mitmetasandiline mäng kunstiajalooliste eeskujudega, seisab kirjelduses.

Nende elegantne ja stiilne looming paistab oma esteetiliste kvaliteetide ja eelistustega kaasaegse eesti maali üldfoonil kaugelt silma. Juba üle veerand sajandi Berliinis elavast ja töötavast Ivar Kaasikust on kujunenud üks Eesti juhtivaid hüperrealistlikke meremaalijaid, keda huvitab valitud motiivi jäädvustamisel fotolik efekt ja illusionism, samuti vanadele slaididele omane teravdatud koloriit, mis lisab töödele teatud melanhoolse joone. Oma jõulistel hõõguvpunastel abstraktsetel kompositsioonidel tegeleb ta spetsiifiliste kolorismi-, pinnakatmistehnikate ja iluelamuse küsimustega, pakkudes välja oma variandi saksa maaliguru Gerhard Richteri nn kihilisest väljenduslaadist.

Haapsalu näitusel eksponeerib Kaasik osa maale vastandlike kaksiktöödena (meremaal koos abstraktse teosega) või tagurpidi (merepildid), rõhutades viimase puhul taeva ja mere sarnaseid visuaalseid kujundeid.

Tallinnas tegutseva Andro Kööbi kuulsusi portreteerivad rastermaalid peavad otseselt dialoogi popkunsti klassikaliste võtetega, kuid distantseeritumas, cool'is võtmes. Tema ahvatlevas poosis Marilyni-pildid mõjuvad nagu vastu päikest läbi kissitavate silmade klõpsatud kaadrid, igavese nooruse ja seksapiilsuse muretud sümbolid, mis jäävad meid alateadvusse kummitama.

Kunstiteadlase Harry Liivranna koostatud väljapanek on mõlema kunstniku esimene ühisnäitus, samuti on see üldse esimene Andro Kööbi galeriinäitus Eestis. Liivrand on kureerinud mõlema kunstniku mitut edukat isikunäitust Saksamaal (Berliinis, Münchenis, Kielis), Okase muuseumile teeb ta kuraatoritööd esimest korda.

Näitus "Pop & glam" avatakse homme kell 17 ja seda saab vaadata 16. juulini.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments