Uus maaomanik pani Ramsi tipu kinni

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Ramsi poolsaar 007

Ramsi poolsaare tippu enam autoga ei pääse, sest Ramsholmi kinnistu omanik on talle kuuluva tee väravaga sulgenud. Foto: Urmas Lauri

„Seis on selline, et sügisest on kinnistul uus omanik, kes pani kinni temale kuuluva tee,” ütles Noarootsi vallavanem Triin Lepp ja lisas, et Ramsi tipus on vallale kuuluv avalik puhkekoht, kuhu pole kellelgi võimalik autoga sõita.

„Tahaks kuradeid hästi palju öelda,” ütles Noarootsi volikogu esimees Margus Laidmets. „See on Noarootsi inimestele väga tähtis koht. Kahjuks hakkab minema mereäärega nii, et iga uus omanik paneb mere kinni.”

29 hektari suurune kinnistu Ramsi tipus kuulub praegu ärimees Priit Kotkasele ja tema abikaasale. „Kogu poolsaare tipp on ühe talu maad. Selle erandiga, et tagatipus on punaarmee kunagine prožektorijaam, millest on praegu järel vaid hunnik telliseid.” Ramsholmi talu maad ümbritsevad poolehektarilist Ramsi puhkekohta ja kahe meremärgi umbes saja ruutmeetri suurusi kinnistuid.

„Need on minu hooviväravad,” ütles mullu sügisel Ramsholmi kinnistu ostnud Priit Kotkas teele püstitatud väravate kohta. „Eks ta ole uus ja harjumatu. Aga külainimesed on rahul, see lõputu paraad on lõppenud.”

Vallavanem pole tee sulgemisega rahul. „Seda on kasutanud kalamehed, inimesed on maasikal ja piknikul käinud, seal [Ramsi poolsaare tipus] on talguid teinud nii Einby küla kui ka vald,” selgitas vallavanem Lepp.

Küla keskel on Ramsholmi omanikul veel üks kinnistu, 11,4 hektari suurune Voosi kinnistu. „Seal saab teha parkla, paate vette lasta, pakun seda neile,” arutles Kotkas.


Täismahus artiklit saab lugeda Lääne Elu neljapäevasest, 15. juuni paberlehest.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
13 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
huvitav
6 aastat tagasi

kes need külainimesed on, kes rahul on? küsitlusest ei ole midagi kuulda olnud. teiseks – Ramsi tippu sõidetakse ju samamoodi, mis mõttes “paraad” on vähenenud? lihtsalt tullakse kiiremini tagasi, sest värava ees tagasi keerama.

vald
6 aastat tagasi

peab nüüd kodanike mereäärede ligipääsu tagamiseks ehitama silla üle selle kinnistu oma avalikule rannale ja punkt või võtku vastutusele see vallaametnik kes ilmselt korruptiivsel eesmärgil teadlikult selle tee erastava maa hulka kandis

Kodanik
6 aastat tagasi

Ega see seal ainuke tee pole. Kül varsti leitakse teine koht kus paate vette lasta.

uskmatu+toomas
6 aastat tagasi

Lennart pani Rohuneeme tipu kinni miks siis maaomanikud peaksid teisiti käituma?Kui omaaegset omandireformi,erastamist,maade tagastamist vaadata tänapäevase pilguga siis tekib tunne,et asjal on olnud kallal hulk idioote.

juhei
6 aastat tagasi

Meeldib Trummi ettepanek!Nagu Andres ja Pearu kunagi.

vist
6 aastat tagasi

Seadus juba ise ütleb,et läbi peab maalt ikkagi pääsema,kui vaja.Kas või jala.Aga kui nii,et atakse “silmad punni”ja käratatakse või lausa sõimatakse,et siin on eramaa! ,ja jookse,kui ei taha kuuli saada,siis see on ikka veel mõnes kohas meil päevakorral.Armsad kaasmaalased….
Antud juhtumist ei kommenteeri.Aga eks teeb ikka kadedaks küll,kui sõidetakse mööda kruusateed autoga,tolmujutt taga.Ja see on ju “sinu maa!”Huvitav,kas planeedi sügavuseni välja?

sos
6 aastat tagasi
Reply to  vist

USA-s kuulub maaomanikule ka kõik see, mis on maa all ning seda kuni planeedi keskpunktini välja. Eestis teatavasti on maavarad põhiseaduse järgi riigi omand.

Trumm
6 aastat tagasi

Lahendus on lihtne – erastada tuleb jupp teed enne seda väravat ning panna sinna ette teised väravad lisaks. Järgmine samm – eemaldada mõlemad väravad alatiseks või jätta tee kinni kõigile.

kalur
6 aastat tagasi

Jala/rattaga pääseb sealt ilusti läbi, seega milles probleem? Inimesi traavis sinna nii palju, harrastuskalurid tegid lõkkeid, ei koristatud enda järelt.. Igatahes pooldan seda, et ligipääsu autoga enam pole. Vähemalt ei veeta enam mere äärde nii palju prügi. Pikniku pidada saab ju ikka, tuleb lihtsalt veidi rohkem jalutada ja nüüd on palju privaatsem seal käia. Ma ei poolda üldiselt “teede blokeerimist”, kuid antud olukorras on asi põhjendatud ning maaomanik pakub omalt poolt alternatiivi. Ärge olge nii kibestunud ja kadedad, eriti inimesed, kes sinna parimal juhul korra elus on sattunud. Mere ääres autoga käia on võimalik igal pool mujal ka.

küsimus
6 aastat tagasi
Reply to  kalur

aga kuhu sa auto pargid, kui oled kaugemalt tulija? eelmise maaomaniku maale värava ette. ja kalur – kuidas sa paadi läbi jalgvärava viid? küsimus ei ole ju kadeduses. lisaks prügikollidele, kihutajatele ja varastele on piisavalt normaalseid inimesi, kellele võiks läbipääs olla. kõigil ei ole võimalust osta merepiiriiga kinnistut, Eestis pole niipalju mereäärt lihtsalt.

kogemus!
6 aastat tagasi
Reply to  küsimus

Ei ole oluline,kas oled normaalne ja korralik,maaomanik erandeid ei tee.Kõik saavad lüüa ühe vitsaga.

n
6 aastat tagasi

minu teada on see teema saanud alguse erastamisest, kui vallateed mõõdeti maatükkide sisse ilma igasuguse kitsenduseta.

Tõde
6 aastat tagasi

on selles, et maade müügi korral vallalt eraomanikule ei panda peale vajalikke servituute, mis arvestaks kohalike ja ajalooliste huvidega. Sarnaseid juhtumeid on Eesti täis. Mõnikord pannakse kinni lausa kodutee, rääkimata puhke kohtadest, mere äärde pääsemisest jne. Läänemaa ei ole kahjuks erand. Valla ametnikud ei süüvi sisusse, tähtis on vaid raha kättesaamine. Edasine jäetakse kohalike ja uue maaomaniku vahelise kauplemise objektiks, kusjuures nõrgem pool selles on alati see, kes on huvitat ud tee kasutamisest. Seega peaks Noarootsi vallavanem peeglisse vaatama, tunnistama viga ja tegema kõik endast oleneva, et olukord klaarida. Loodetavasti õpivad sellest ka teiste omavalitsuste ametnikud. Kui mitte, peaks seaduseandja… Loe rohkem »