Pärnumaal üle 3000 seaga farmis tuvastati sigade Aafrika katk

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Foto: Elmo Riig. Sakala

Veterinaar- ja toiduamet (VTA) diagnoosis sigade Aafrika katku Pärnumaal Audru vallas asuvas 3400 seaga farmis. Nakkuse tõkestamiseks kehtestati taudipunktis karantiin, sead hukatakse ja hoone desinfitseeritakse.

VTA peadirektori asetäitja Olev Kalda sõnul algas juhtumi uurimine eile seoses sigade suurenenud suremusega farmis. Samuti oli 50 siga ühes sulus kõrges palavikus.

AS Vireen alustab täna sigade hukkamist ja toimetab hukatud loomad loomsete jäätmete käitlemise tehasesse.

Taudipunktist kümne kilomeetri raadiuses ei ole rohkem seafarme, seega esialgu rohkem kitsendusi ümbruskonna farmidele ei rakendu.

Taudipunkti territooriumile tohivad siseneda ainult VTA volitatud isikud. Eesti maaülikooli teadlased aitavad epidemioloogilise uuringuga välja selgitada, kuidas haigustekitaja võis farmi pääseda. 28. veebruaril hindas ekspertkomisjon farmi kõrge bioohutusega farmiks, puudusi ei leitud.

Olev Kalda sõnul jääb seakatkuoht farmides püsima pikaks ajaks.

„Taud on metssigadel endiselt laialt levinud ega näita hääbumise märke. Kõik loomapidajad peavad igati katku levikut tõkestama. Nii kodumajapidamistes kui ka suuremates farmides tuleb rangelt välistada sigade kokkupuude teiste koduloomade, metssigade ja võimaliku saastunud materjalidega,” ütles Kalda.

Eelmisel nädalal tuvastati mitu sigade Aafrika katku juhtumit kodusigadel Leedus ja Poolas. Seakatk on jõudnud juba seitsmesse Poola ja kolme Leedu seafarmi. Lätis on tuvastatud tuvastatud kaks sigade Aafrika katku juhtumit kodusigadel.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments