Terviseekspert: Savisaare vaimsed võimed lubavad tal kohtus olla

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Keserakonna esimees Edgar Savisaar. Foto: ERR

Keserakonna esimees Edgar Savisaar. Foto: ERR
Keserakonna esimees Edgar Savisaar. Foto: ERR
Korruptsioonis süüdistatuna kohtu alla antud Edgar Savisaarele kohtuarstliku ekspertiisi läbi viinud komisjoni juhi Marika Väli sõnul ei ole põhjust kahelda, et Savisaare vaimsed võimed oleksid langenud sedavõrd, et ta ei suudaks osaleda kuuetunnistel istungitepäevadel.

Kui Savisaare kaitsja Oliver Nääs soovis teisipäeval Harju maakohtus Väli küsitlemisel esile tuua, et Savisaar ei pruugi vastu pidada pikki istungitepäevi, siis ekspert nii ei arvanud. Väli tõi esile, et kui eksperdid küsitlesid Savisaart 45 minuti kuni ühe tunni vältel, püsis Savisaare vaimne seisund hea, ta oli aktiivne, koostööaldis ja sai toimuvast suurepäraselt aru.

Väli sõnul on siiski vajalik, et kui Savisaar tunneb ennast istungi ajal väsinuna, tuleks võimaldada talle puhkepause. Näiteks Savisaare ülekuulamine võiks Väli hinnangul väldata maksimaalselt tunni, sellele võiks aga järgneda paus 20-30 minutit. Ühtlasi kinnitas Väli, et Savisaarel aitab kohtus vastu pidada ka säästva elurežiimi järgimine. See kätkeb endas piisavat und, korrektset toitumist, aga ka raviarstide poolt ette kirjutatud raviplaani järgimist.

Väli sõnul peab kohus olema valmis kiiresti kutsuma kiirabi, kui Savisaare tervis peaks halvenema, samuti ei teeks paha, kui istungitesaalis oleks arst, kellel on pädevus patsiendi tervise halvenedes kiiresti sekkuda.

Kui Savisaare kaitsja tõi esile, et Savisaare vaimne tervis oli 2015. aastal jala amputeerimise järel halb, ja seda kinnitavad ka arstide toonased märkmed, siis Väli rõhutas, et Savisaare haiguslooga kokku puutunud arstid ei ole hiljem enam patsiendi vaimsetele probleemidele viidanud. “Muidugi on Saviaare vaimsed võimed vähenenud, kuid mitte mahus, mis ei võimaldaks tal kohtuistungitel osaleda,” lisas Väli.

Ühtlasi rõhutas Väli korduvalt, et kohtuarstliku ekspertiisi tegijad ei saa tegeleda ekspertiisialuse raviga, vaid see on tema enda ja tema raviarstide ülesanne.

See, et Savisaarel tuleb kohtu ette astuda, sai lõplikult selgeks juuni alguseks, kui kohtuarstlik ekspertiis leidis, et ametist tagandatud Tallinna meer on vaatamata oma kehvale tervisele siiski suuteline kohtuprotsessil osalema.

Riigiprokuratuur on esitanud süüdistused korruptsioonikuritegudes kohtumäärusega ametist kõrvaldatud Tallinna linnapeale Edgar Savisaarele, volikogu esimehele Kalev Kallole, endisele linnavalitsuse nõunikule Priit Kutserile, MTÜ-le Eesti Keskerakond ning viiele ettevõtjale: Alexander Kofkinile, Vello Kunmanile, Villu Reiljanile, Hillar Tederile ja Aivar Tuulbergile.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
juss
6 aastat tagasi

Oleks Savisaar mees, oleks kogu see jama lõppenud ja kinnimajja poleks teda pandud! Aga eit on eit ja kulub see peedistamine talle ära! Ta ju laseb kaarega kõigi ja kõige peale!

uskmatu+toomas
6 aastat tagasi

Kuigi mulle isiklikult Savisaare paljud tegevused ei meeldi on kogu see kohtupidamine täielik farss ja süüdimõistev otsus tuleb.Tõenditeks on “naised saunas rääkisid”.

Mati
6 aastat tagasi
Reply to  uskmatu+toomas

Räägi täpsemalt, mida sa pead silmas farsi all?

beria
6 aastat tagasi
Reply to  Mati

milline erakond järgmisena kohtu ette astub