Põllumajandusamet: oranžid petuuniad on keelatud ja tuleks hävitada

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Põllumajandusameti andmetel on Eestis on turustatud Euroopa Liidus keelatud geneetiliselt muundatud petuunia taimi. 

Euroopa Liidu liikmesriikide pädevate asutuste poolt on mitmed oranži värvi petuuniate sordid tunnistatud geneetiliselt muundatuks (GMO). Geneetiliselt muundatud petuunia sortide seemne ja taimede turustamine ei ole Euroopa Liidus lubatud. Geneetiliselt muundatuks on tunnistatud järgmised petuuniate sordid: African Sunset, Bonnie Orange, Charms Flame 2-140, Crazytunia Citrus Twist, Electric Orange, Go!Tunia Orange, Lipstick, Maui Sands, Mini Blast Rose, My Love Orange, Orange Star (või Pegasus Orange Star, Pegasus Orange, Pegasus Orange Morn, Potunia Plus Papaya, Raspberry Blast, Sanguna Salmon, Trilogy Deep Purple, Trilogy Mango, Trilogy Red, Viva Fire (nimekiri võib täieneda).

Kõigil, kes on ostnud oranži värvi petuunia taimi, on soovitatav need pärast õitsemist komposteerida, põletada või hävitada muul viisil, et vältida seemnete idanemine. Selliste taimede müük ei ole lubatud. Geneetiliselt muundatud petuuniad ei kujuta endast ohtu inimeste või loomade tervisele.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
arvamus
6 aastat tagasi

See pole kellegi asi, mis värvi lilled koduaias kasvavad. Ebaseaduslik on ainult narkotaimede kasvatamine. Iga lollusega ei pea ikka kaasa minema.

Vandaal
6 aastat tagasi

Põllumajandusamet hävitada kui repressiivorgan mida kiirem seda parem!

Hardi
6 aastat tagasi

Elagu EL-i Pädevad asutused!

ohutu ju
6 aastat tagasi

Isver, sügisel need hävinevad ju nii ehk naa. Ei hakka oma ostetut ma hävitama vaid naudin ilusaid oranže õisi suvi läbi. Juhul, kui mul oleks neid.

jÄRGEN
6 aastat tagasi

Petuuniad tuleb gaassikabrisse panna

Eesti+Vabaks
6 aastat tagasi

Ehk alustaks ikka taimede turustajate hävitamisest? Muidu võitleme tagajärgedega, mitte põhjustega.
Ja kas ostutseki ettenäitamisel saab ELi kassast raha tagasi???

Kilplased
6 aastat tagasi

Milleks neid siis hävitada kui ei
kujuta ohtu loomadele ega inimestele. Oranz on just ilus värv.