Montenegrost sai NATO 29. liikmesriik

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

History_of_NATO_enlargement.svg
NATO laienemine. Kaart: Wikipedia / Patrickneil, based off of Image:EU1976-1995.svg by glentamara – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4794601

Montenegrost sai esmaspäeval ametlikult NATO liikmesriik, kui välisminister Srdjan Darmanović esitas USA välisministeeriumis liitumisdokumendid.

NATO-s on nüüdsest 29 liikmesriiki.

Montenegro liitumine toimus hoolimata Moskva jõulisest vastuseisust. Venemaa hinnangul ohustab NATO laienemine Ida-Euroopas Venemaa julgeolekut.

“See on ajalooline sündmus riigile ja rahvale, mis pidi üle elama tohutuid ohverdusi, et kaitsta enda õigust vabale elule, õigusele otsustada omaenda tuleviku eest, olla maailmas tunnustatud omaenda nime ja rahvuslike sümbolitega,” ütles peaminister Duško Marković.

“Tähistame täna fakti, et enam ei juhtu kunagi, et keegi teine otsustab meie ja meie riigi asemel tagaselja, nagu juhtus minevikus.”

NATO peasekretäri Jens Stoltenbergi sõnul saab allianss kasu Montenegro kogemustest Balkani poolsaarel. “Montenegro liikmekssaamine on hea Montenegrole. See on ühtlasi hea Lääne-Balkani stabiilsusele ja hea rahvusvahelisele rahule ja julgeolekule,” lisas peasekretär.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments