Autoga piiriületamisel peavad juhiluba ja sõiduki dokumendid kaasas olema

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Läti piir. Foto: Urmas Lauri

Alko1000 (urmas lauri) Piiripunkt Iklas. Kui minna Läti piiripoode külastama, tuleb dokumendid kaasa võtta, sest enne tuleb läbida ka Eesti piiripunkt. Foto: Urmas Lauri

Autoga välismaale sõites peab olema sõiduk tehniliselt korras ning kaasas juhiluba, auto tehniline pass ja kindlustusdokumendid, mis on vajalikud ka Lätis, Leedus ja Soomes reisides.

„Eestis piisab sellest, kui juhil on kaasas ID-kaart, kuid PZU Kindlustus meenutab, et ka näiteks Lätti sõites peab kaasas olema juhiluba ja auto tehniline pass. Enamuses EL-i riikides ning Šveitsis, Norras ja Islandil liigeldes peab kaasas olema liikluskindlustuse tavapoliis. Roheline kaart on soovituslik, kuid asjaajamise lihtsuse huvides tasub see kaasa võtta,“ ütles PZU Kindlustuse sõidukikahjude grupi juht Jaanus Tanne.

Roheline kaart on kohustuslik näiteks Venemaal, Ukrainas, Valgevenes, Šveitsis, Horvaatias ja paljudes teistes riikides.  Roheline kaart on paberil dokument, mille saab liikluskindlustuspoliisiga sõidukile tellida kindlustusettevõttest tasuta.

Sõidukijuht peab olema sõiduki omanik, kasutaja või vastutav kasutaja ehk siis tema nimi peab olema sisse kantud tehnilisse passi. Kui seal märget ei ole, siis peab tal olema notariaalselt kinnitatud volikiri sõiduki kasutamiseks (soovitatavalt inglise keeles).

Politsei- ja piirivalveamet teatas, et harjutab ka täna Eesti-Läti piiril piirikontrolli ajutist taaskehtestamist ning meenutas ühtlasi, et piiriületajatel peavad dokumendid kaasas olema.  

Suurema kindlustunde annab välismaal sõites kehtiv kaskokindlustus, mis võiks sisaldada tasuta autoabi kogu Euroopas, kuid Venemaal, Ukrainas, Valgevenes kehtivad kindlustusettevõtetel sageli eritingimused, millega on soovitav end kurssi viia.

Kui välismaal toimub kahjujuhtum näiteks PZU kaskokindlustusega sõidukiga, siis abi saamiseks tuleb helistada telefoninumbrile +372 622 4599. PZU Autoabi rakendub juhul, kui autoga edasisõitu takistab ootamatu ja ettenägematu juhtum, näiteks liiklusõnnetus või tehniline rike, teelt väljasõit. Lisaks  olukord, kus auto on jäänud kinni liiva, kütus on otsa saanud, rehv on purunenud, signalisatsioon tõrgub või auto ei käivitu. PZU Autoabi teenus kehtib ainult juhul, kui see on tellitud PZU kontakttelefonilt.

Infot ja nõuandeid liikluskindlustuse kohta välisriikides liigeldes leiab Eesti Liikluskindlustuse Fondi veebilehelt.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Ardo
6 aastat tagasi

SINA inime maksad selle kinni, kui sa just ümbrikupalka ei saa!!! Selle “harjutamise”le mineva raha eest saaksid sa võibolla oma lapse kooli toidu paremaks muuta. Võim on sinu käes mees või naine, keegi teid ei käsuta ju, teie ütlete mida teha on vaja, peaks sellest juba ükskord aru saama! Kui paljud teist on kirjutanud oma valitud kanditaatidele kasvõi e maili kirja, et miks pole nii nagu te enne valimis lubasite`? Miite keegi? Miks?

Ardo
6 aastat tagasi

harjutab piirikontrolli ajutist taaskehtestamist!? Uudis lollidele? Mida seal harjutada on? Tegelikult vaatavad kui palju siis reaalselt eestlasi viina käivad lätist ostmas, et saaks õigustada oma riigivaenulikku maksupoliitikat. Ühe päevane kontroll ja statistika missugune , meganaer