Kalle Muuli: kuidas rändeajastul ellu jääda?

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kalle Muuli.

KALLE MUULIMe sureme välja, kui me midagi ette ei võta. Meil ei maksa ennast petta — rahvastikuprognoosid näitavad, et väljarände ja madala sündimuse jätkudes on Eesti rahvaarv selle sajandi lõpuks alla 800 000 inimese.

See nukker arv on pärit tänavusest inimarengu aruandest „Eesti rändeajastul“, mida riigikogu sel neljapäeval arutas. Arutelu oli küll poliitiline, aga aruanne ise on peaaegu puhas teadus, halastamatu matemaatika, kiretu nagu laibalahkaja.

Jah, Islandil elab veel palju vähem inimesi kui Eestis. Aga erinevalt islandlastest ei ela me kaugel üksikul saarel keset inimtühja vetevälja. Me peame Skandinaavia heaoluriikide ja Venemaa vahel asudes tegema oma riigi ülalpidamiseks paraku palju suuremaid kulutusi. Tööealiste inimeste arvu vähenedes ei suuda me mingil hetkel nende kulutuste katmisega enam piisavalt hästi hakkama saada.

Mis siis juhtub? Kas siis lahkuvad kodumaalt ka viimased eestlased? Või hääletavad meie järeltulijad siis viimases hädas kontrollimatu sisserände poolt ja annavad oma maa saatuse võõrastesse kätesse?

EKRE esimees Mart Helme rääkis riigikogus vajadusest kutsuda välismaale läinud eestlased koju tagasi. See on õige. Seda tuleb kindlasti teha. Aga sellest ei piisa.

Praegu elab välismaal umbes 200 000 eestlast. Selleks, et rahvastiku vähenemine peatuks, peavad nad kõik tagasi tulema, viimne kui üks. Ja lisaks peab sündimus suurenema umbes veerandi võrra, senise 1,6 lapse asemel peab iga naine sünnitama keskmisel 2,0 last.

Absoluutselt kõigi Eestist lahkunud inimeste naasmine kodumaale on ebareaalne unistus. Tavaline tagasiränne on ligikaudu veerand lahkunutest. Isegi kui me oleksime üliedukad ja tagasi tuleksid pooled väljarändajad ehk tavalisest tasemest kaks korda enam, jääks ikkagi puudu veel 100 000 inimest, et rahvaarvu vähenemine peatuks.

Kust need 100 000-150 000 inimest võtta?

Eestis on heaolu kasvanud kiiremini kui peaaegu kõigis teistes Euroopa riikides. Seetõttu soovib üha rohkem inimesi siin elada ja tulijaid oleks küll, eriti vaesematest riikidest nagu näiteks Ukraina, Venemaa jms. Aga vale ja lausa hukatuslik oleks matkida vanade Euroopa Liidu riikide rändepoliitikat, mis lähtub ainult tööturu vajadustest.

Rikastes heaoluühiskondades vajatakse ju kõige rohkem ikka mustatöölisi. Kui me toome riiki kehva haridusega rumalaid inimesi tegema odavat tööd, mida me ise teha ei taha, vähemalt selle palga eest mitte, siis me ju lõhestame oma ühiskonda teadlikult ja sihilikult, jagades selle kaheks leeriks, kaheks eraldi kogukonnaks: odavaks, vaeseks ja rumalaks võõrtööjõuks ning märksa paremal järjel olevaks põlisrahvaks. Mingist lõimumisest pole sel juhul mõtet juttugi teha.

Põhja- Ameerika süsteem on selles mõttes kindlasti parem. Seal hinnatakse inimese võimet ühiskonda sulanduda, võttes arvesse tema vanust, haridust, keele- ja kutseoskusi, töökogemust jne. Aga ka seda süsteemi kasutades peaksime väga ettevaatlikud olema ja sisserännet rangelt kontrollima, sest okupatsiooniaegse kontrollimatu sisserände tulemusena on meie ühiskond juba ammu kaheks teineteisest sisuliselt eraldatud kogukonnaks jagunenud. Slaavi päritolu sisserändajad leiavad siit eest terveid linnu ja linnaosasid, kus elades neil polegi vaja eesti keelt omandada, sest nad saavad seal vabalt hakkama ka emakeelega.

On veel üks asi, mis tuleb korda teha nii kiiresti kui vähegi võimalik. Venekeelsed lasteaiad ja koolid tuleb ära kaotada. Just keele põhjal eristatud lasteaiad ja koolid lahterdavad inimesed kohe lapsest peale eri kogukondadesse, mis ei suhtle omavahel. Rahvusrühmade omavahelise suhtluse käivitaja saab olla ainult ühtne eestikeelne lastehoid ja haridussüsteem. Mõnes Ida-Viru linnas ja võib-olla ka mõnes Tallinna piirkonnas, kus eestlasi peaaegu polegi, on eestikeelsete lasteaiarühmade moodustamine ja eesti keelt valdavate kasvatajate ja õpetajate leidmine keeruline, aga seal võib keeleühtsuse seada kaugemaks eesmärgiks. Ent seal, kus sääraseid objektiivseid takistusi pole, tuleb lasteaiad ja koolid kohe eestikeelseks teha.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
18 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
ISSANJUMA
6 aastat tagasi

see muuli on ikka paras taun,tänu isamaaluuseritele saava venelased kohalikel valimistel hääletada, tänu ajuinvaliid malt laalile jäid venelased eestise pärast nsvl i lõppu, kes seda kalle muulit friigikogusse valib?

hea ,et see nõdrameelne
6 aastat tagasi

lendas riigikogust välja , halb et talle makstakse hüvitist.TRA SA KALLE MUULI OLED JU TÄIELIK VÄRDJAS ,KAS SUL AJU MÄDANEB VÕI MILLES PROBLEEM

uskmatu+toomas
6 aastat tagasi

Kogu aeg üks suur hirm-venelane ründab,sureme välja,eesti keel kaob aga kogu selle asja hea külg on,et Eestimaa ju jääb ! See mätas ei kao kuhugi isegi siis kui siin pole ühtegi Eestlast halamas !

hmm
6 aastat tagasi

huvitav- aastatepikkune libaralistlik ja kasumiahne poliitika on viinud nii paljude inimeste väljarändeni aga selles probleemi ei nähta ega lahendusi osata ega viitsita leida. Põhjus on ju ülimadalad palgad ja ebaturvaline elukeskkond, just majanduslikus mõttes. Kas see on lahendus kui leiame kuskil uued “orjad” asemele, kes on nõus pisku eest tööd rügama?? Riigimehelik lahendus oleks ikka inimvääriline ja- väärikas riik üles ehitada, kus meie oma inimesed tahaksid elada. Sisserändega tekib alati oluliselt rohkem probleeme kui võimalusi. See, et mingi hindust IT-geenius tublit tööd teeb vms. ei sobi kahjuks kuidagi näiteks. Üksisikute näited ei sobi nimelt terve riigi poliitika ja arengu visioonideks.… Loe rohkem »

ISSANJUMA
6 aastat tagasi
Reply to  hmm

kalle muuli on lihtsalt loll inimene, kui maksta eurooplastele samasuguseid toetusi nagu praegu makstakse newegritele küll siis valged ka sigiksid, immigratsuiooni üle peab korraldama referendumi, inimesed ei surnud selleks sinimägedes ,et me nüüd oma riigi immigrantidega üle ujutame, Miks ei ole maksustatud võõrpankasi ja miks lastakse eestist kasumid maksuvabalt mujale kantida, kui isegi neegrid põgenevad eesti heolus , millest me üldse räägime? kogu praegune süsteem tuleb üpmber vaadata, immigratsioon ei päästa siin kedagi

Tambet Hundiküla
6 aastat tagasi

Venelasi on meil lihtsalt nii palju, et nende integratsioon ühiskonda ei võimalik. Ei aita siin mingid kavalad integratsiooninõksud ega ükskõik kui tark poliitika.

natuke toimib
6 aastat tagasi

Haapsalus tegelikult päris toimib.

ISSANJUMA
6 aastat tagasi

Eestis on ligi 30% venelasi, hea et meil veel kodusõda ei ole

Lohutuseks
6 aastat tagasi

peale Põhjasõda elas siin vaid käputäis inimesi, aga saame hädakisast aru,
kui ostujõudu pisut vähemaks jääb. Siin on ka miljonil hea elada, ei pea lõpmatuseni tarbima ja müügimahte igal aastal kasvatama. See aruanne on müügijutt artiklile “toome rahvast juurde”, ainult väga rumal inimene ei saa sellest aru. Selles valguses, mis “arenenud” Euroopas täna toimub, peab hakkama tõsiselt piirikontrollist rääkima.

tallinlane
6 aastat tagasi
Reply to  Lohutuseks

Jah, jumala õige mõte Sul – paneme piirid kinni ja hakkame üles ehitama Põhja-Koread, eks ole. Seal on kord majas ja mingid migrandid ei käi sisse-välja nagu tahavad, kohalikest ammugi rääkimata. Põhja-Korea majandus on olematu ja rahvas nälgib ja istub laagrites, aga vähemalt müügimahud neil ei kasva ja rahvas ei tarbi nagu siin, roiskuva kapitalismi ikke all ägavas Läänes, on ju. Võiksid ka lähemalt kirjutada sellest, mis seal “arenenud” Euroopas siis täpsemalt toimub – paistad seda maailmapoliitikat väga hästi jagavat.

Kübe
6 aastat tagasi

Siiani on hea olla. Odav naps ja heaolu tase on laes.

Tambet Hundiküla
6 aastat tagasi

“Venekeelsed lasteaiad ja koolid tuleb ära kaotada.” Mis siis näiteks Tallinnas saaks, kui venekeelsed lasteaiad ja koolid kaotataks ja vene lapsed tuleksid kõik massiliselt eesti lasteaedadesse ja koolidesse? Mina küll ei kujuta ette.

tallinlane
6 aastat tagasi

Väga lihtne – toimuks integreerumine ja vene lapsed sulanduksid eestikeelsesse ja -meelsesse keskkonda. Ammu on aeg see nõukaaegne apartheid ja segregatsioon lõpetada.

qw
6 aastat tagasi
Reply to  tallinlane

Või sulanduksid eesti lapsed venekeelsesse ja -meelsesse keskkonda

Tambet Hundiküla
6 aastat tagasi

“Praegu elab välismaal umbes 200 000 eestlast.” Mõeldud on kõike eestlasi (väliseestlased + Venemaa eestlased + hiljutised väljarändajad).

Liivi
6 aastat tagasi

“Isamaalane” räägib juba avalikult, et tema plaan on eesti rahvas asendada muude sisserännanutega, selle asemel, et tegeleda majanduse ja rahapoliitikaga, mis meie väljasuremise peamiseks põhjuseks on. Õnneks IRL-i sellises tempos enam tulevikus ei ole.

tallinlane
6 aastat tagasi
Reply to  Liivi

Kust Sa selle välja lugesid, et Muuli tahab eestlased sisserännanutega asendada? Palun täpsusta oma mõtet. Eestlaste asendamine sisserännanutega toimus ikka “õndsal” nõukaajal, kui kümned tuhanded eestlased Siberisse küüditati ja asemele toodi rohkelt tööjõudu emakeselt Venemaalt. Kas Sa väidad, et Muuli kavatseb tõesti kõik eestlased kuskile küüditada ja asemele tuua migrandid? Kuhu meid siis viidaks, kas Brüsselisse?